lekarz psychiatra bydgoszcz nfz

Psychiatra Bydgoszcz – ranking, wykaz lekarzy: NFZ, prywatnie


Psychiatra przyjmuje pacjentów w różnym wieku. Świadczy usługi dla dorosłych, dzieci i młodzieży. Udziela pomocy prywatnie lub w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ). Terminy wizyt na NFZ mogą być odległe, tymczasem wizyta prywatna możliwa jest z dnia na dzień.

Wizyty u psychiatry w Bydgoszczy odbywają się w punkcie stacjonarnym, np. gabinecie, przychodni, poradni lub w wyznaczonym przez ciebie miejscu – tzw. wizyty domowe. Pomoc lekarzy uzyskasz w różnych miejscach, osiedlach i dzielnicach miasta Bydgoszcz: Fordon, Bartodzieje, Wyżyny, Błonie.

Psychiatra Bydgoszcz – ranking, wykaz lekarzy: NFZ, prywatnie Read More »

lekarz bydgoszcz przyjmujący pacjentów prywatnie i na nfz

Lekarz Bydgoszcz – ranking – najlepszy specjalista w swojej dziedzinie


Poniżej dowiesz się: jaki jest najlepszy lekarz w Bydgoszczy w podziale na różne specjalizacje. Artykuł przygotowałem na podstawie strony Znany Lekarz pl. O miejscu w rankingu decydowała ilość ocen. Nie uwzględniałem samej oceny, ponieważ większość medyków ma taką samą (5 gwiazdek). Oczywistym jest, że ilość ocen nie zawsze = najwyższa jakość usług. Kryterium, które przyjąłem nie jest doskonałe, jednakże w tym przypadku (gdzie lekarze mają taką samą opinie) najlepsze z możliwych.

Lekarz Bydgoszcz – ranking – najlepszy specjalista w swojej dziedzinie Read More »

chrom Cr w żywności (ciastku czekoladowym) i nożu ze stali nierdzewnej

Chrom (Cr) – znaczenie dla organizmu, funkcje, niedobór, źródła


Chrom (Cr) należy do mikroelementów. Norma żywieniowa na pierwiastek dla osób dorosłych wynosi około 20 – 40 μg/osobę/dobę. Przyswajalność chromu jest niewielka. Wchłanianie pierwiastka poprawia witamina C, z kolei utrudniają niektóre składniki mineralne np. wapń, żelazo, mangan, cynk. Ze względu na niedużą przyswajalność uważa się, że mikroelement jest mało toksyczny.

Chrom (Cr) – znaczenie dla organizmu, funkcje, niedobór, źródła Read More »

kobalt (Co) w żywności - nasionach roślin strączkowych

Kobalt w żywieniu człowieka (niedobór, nadmiar, źródła pierwiastka)


Kobalt (Co) znajduje się w związkach posiadających aktywność biologiczną witaminy B12 (potrzebny jako składnik do ich tworzenia). Ma wpływ na syntezę tyroksyny (hormonu produkowanego przez tarczycę), erytropoezę, metabolizm komórek. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym (rozwojem nowotworów) oraz powstawaniem stanów zapalnych.

Kobalt w żywieniu człowieka (niedobór, nadmiar, źródła pierwiastka) Read More »

molibden Mo - mikroelement

Molibden (Mo) – rola w organizmie. Objawy niedoboru i nadmiaru


Molibden (Mo) jest składnikiem niektórych enzymów. Odgrywa rolę w utlenianiu aldehydów, detoksykacji siarczynów. Ma wpływ na metabolizm puryn i pirymidyn oraz poziom tlenku azotu. Zapobiega próchnicy zębów. Wchłaniany jest w żołądku i jelicie cienkim. Organizm dorosłego człowieka zawiera około kilkunastu miligramów molibdenu, który odkłada się w wątrobie, nerkach, kościach i zębach.

Molibden (Mo) – rola w organizmie. Objawy niedoboru i nadmiaru Read More »

selen se w jedzeniu: orzechach

Selen – Co to jest? Właściwości, niedobór, nadmiar, źródła


Selen (Se) należy do mikroelementów. Jest składnikiem m.in. cytochromu, enzymów oksydoredukcyjnych.

Przyswajalność selenu z diety jest dość wysoka i zwiększa się w momencie wystąpienia niedoborów w organizmie. Przyswajalność zwiększają niektóre składniki pożywienia np. białko (aminokwas metionina), witaminy antyoksydacyjne (A, C, E) oraz inne związki o działaniu antyoksydacyjnym. Obecność w diecie metali ciężkich, dużej ilości siarki działa niekorzystnie na wchłanianie. Ponadto dostępność pierwiastka zmniejsza się przy niedoborach białka.

Selen – Co to jest? Właściwości, niedobór, nadmiar, źródła Read More »

witamina b12 kobalamina w żywności

Witamina B12 (kobalamina)


Witamina B12 (kobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. W jej skład (pod jej nazwą kryją się) wchodzą liczne związki – formy kobalamin np. metylokobalamina, adenozylokobalamina, hydroksykobalamina, akwakobalamina, nitritokobalamina, sulfatokobalamina oraz pochodzenia syntetycznego cyjanokobalamina, którą wykorzystuje się do wzbogacania żywności lub jako składnik suplementów diety.

Witamina B12 (kobalamina) Read More »

dietetyk kliniczny bydgoszcz tomekskorczewski.pl

Dietetyk kliniczny (medyczny) Bydgoszcz


Dietetyk kliniczny to osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka chorego oraz zdrowego. O czym nie wszyscy zdają sobie sprawę, będąc w pełni zdrowia, również możesz skorzystać z jego usług – przecież lepiej zapobiegać, niż leczyć. Warto zawczasu zadbać o swoją dietę i w ten sposób uniknąć wielu dolegliwości, chorób. Czasami zwykła konsultacja dietetyczna potrafi dużo zmienić. Wdrożenie do dnia codziennego, tylko kilku zaleceń od dietetyka klinicznego, niekiedy jest początkiem nowego życia (o czym przekonują się pacjenci tracący kilkadziesiąt kilogramów „nadwagi” – nadmiernej masy ciała).

Dietetyk kliniczny (medyczny) Bydgoszcz Read More »

fluor (F) w zębach

Fluor – funkcje, niedobór i nadmiar, zapotrzebowanie, źródła


Fluor (F) spełnia wiele funkcji w organizmie człowieka np. zapobiega próchnicy zębów, ma wpływ na kształtowanie uzębienia, funkcjonowanie układu kostnego, pobudza tworzenie nowej tkanki kostnej, odgrywa rolę w przemianie fosforanu wapnia kości. Występuje przede wszystkim w wodzie pitnej, z której wchłania się w ponad 90 %. Tymczasem wchłanialność fluoru z pożywienia może być 2 – 3 krotnie niższa. Zmniejsza ją obecność w diecie, takich pierwiastków jak: fosfor, magnez, glin.

Fluor – funkcje, niedobór i nadmiar, zapotrzebowanie, źródła Read More »

kwas foliowy, witamina B9 w jedzeniu

Witamina B9 (foliany, kwas foliowy, folacyna) – najlepsze źródła


Folianami – witaminą B9 określane są różne związki wykazujące jej właściwości (zarówno syntetyczne, jak i naturalnie występujące w żywności). W dzisiejszym artykule, żeby uprościć temat używam zamiennie słów: foliany, kwas foliowy, folacyna, witamina B9.

Kwas foliowy otrzymywany jest syntetycznie – naturalnie w żywności (pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego) nie występuje. Wchłanialność witaminy znajdującej się w pożywieniu zazwyczaj nie przekracza 50 %. Wchłanianie syntetycznego kwasu foliowego jest znacznie lepsze. Ogólnie obserwuje się różnice w biodostępności witaminy pochodzącej z różnych artykułów spożywczych.

Witamina B9 (foliany, kwas foliowy, folacyna) – najlepsze źródła Read More »