molibden Mo - mikroelement

Molibden (Mo) – rola w organizmie. Objawy niedoboru i nadmiaru

tomekskorczewski.pl » Blog » Molibden (Mo) – rola w organizmie. Objawy niedoboru i nadmiaru


Molibden (Mo) jest składnikiem niektórych enzymów. Odgrywa rolę w utlenianiu aldehydów, detoksykacji siarczynów. Ma wpływ na metabolizm puryn i pirymidyn oraz poziom tlenku azotu. Zapobiega próchnicy zębów. Wchłaniany jest w żołądku i jelicie cienkim. Organizm dorosłego człowieka zawiera około kilkunastu miligramów molibdenu, który odkłada się w wątrobie, nerkach, kościach i zębach.

Zalecane dzienne spożycie molibdenu dla osoby dorosłej wynosi około 50 – 65 μg. Dobrym źródłem pierwiastka są suche nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, podroby, orzechy, czekolada. Ponadto mikroelement występuje w grzybach, kapuście, serach dojrzewających.

Niedobór i nadmiar molibdenu

niedobór, nadmiar pierwiastka molibdenu

Niedobór:

Na niedobory mikroelementu narażone są osoby żywione pozajelitowo, z chorobą Crohna i niektórymi wadami genetycznymi. Objawem niedostatecznego spożycia pierwiastka mogą być: bóle głowy, wymioty, przyspieszony oddech, zwiększona podatność na próchnicę, problemy: z detoksykacją organizmu i z czynnością gruczołów płciowych.

Nadmiar:

Molibden jest mało toksyczny. Nieznaczny nadmiar pierwiastka w diecie nie powinien spowodować negatywnych skutków zdrowotnych. Większa nadpodaż molibdenu, trwająca wiele tygodni może hamować wchłanianie miedzi, spowodować anemię, biegunki.