Poruszane zagadnienia, pytania dotyczące przypraw o właściwościach odchudzających.
- Co to są przyprawy? Czym się charakteryzują i jaką odgrywają rolę w procesie odchudzania?
- Przyprawy ułatwiające, wspomagające odchudzanie – na diecie odchudzającej.
- Czy stosując przyprawy schudnę?
- Przyprawy przyspieszające metabolizm – jak przyspieszyć metabolizm?
- Przyprawy nasilające spalanie tkanki tłuszczowej?
Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz poniżej. Ponadto dowiesz się jakie przyprawy stosować, aby odchudzanie stało się łatwiejsze.
Przyprawy stanowią grupę produktów dodawanych do potraw w niewielkich ilościach w celu: poprawy cech organoleptycznych (ponieważ zawierają substancje smakowe i zapachowe), utrwalenia żywności, bądź wywarcia korzystnego wpływu na organizm człowieka (m.in. wpływają na procesy trawienne i niejednokrotnie posiadają właściwości lecznicze). Wzmagają wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych, pobudzają czynność wątroby, łagodzą wzdęcia, mają działanie moczopędne oraz dezynfekujące na drogi moczowe, przeciwbakteryjne (hamują rozwój drobnoustrojów oraz je niszczą).
Występują w postaci suszonej, mrożonej i świeżej, w formie rozdrobnionej lub nierozdrobnionej. Uzyskuję się je z różnych części roślin, np. owoców, nasion, liści, korzenia, kwiatów i kory. Przyprawami mogą być warzywa (np. czosnek, cebula), jeżeli będą używane nie jako podstawowy składnik potrawy, a jedynie dodatek poprawiający walory smakowe/zapachowe. Jeżeli macie możliwość kupujcie przyprawy niezmielone i rozdrabniajcie je bezpośrednio przed użyciem. W ten sposób zachowacie więcej olejków eterycznych (które w przyprawach mielonych łatwo się utleniają), barwa oraz aromat będą intensywniejsze.
Przyprawy ułatwiające odchudzanie
Przypraw wywierających dobroczynny wpływ na odchudzanie jest bardzo dużo (typowo o ziołach napiszę w innym artykule). Poniżej zestawiłem te najpopularniejsze i najłatwiej dostępne. Stosując je pamiętaj o zachowaniu umiaru, ponieważ ich nadmiar może Ci zaszkodzić, poza tym łatwo możesz zniszczyć naturalny smak i aromat potraw.
Chili
Zastosowanie chili: potrawy z mięsa i ryżu, zapiekanki, sosy, dietetyczna pizza, sałatki.
Curry
Curry pochodzi z Indii, jest mieszanką różnych przypraw. Zawiera m.in. ziele angielskie, pieprz, kardamon, paprykę, imbir, kolendrę, cynamon, chili, gałkę muszkatołową, kurkumę. W zależności od składu, curry może mieć smak bardzo ostry lub łagodny.
Zastosowanie curry: potrawy z mięsa i ryb oraz z dodatkiem ryżu, sosy.
Cynamon
Zastosowanie cynamonu: potrawy z dodatkiem ryżu, desery z jabłkami, kompoty, płatki owsiane z jabłkiem, pieczona baranina i gęś, ciasta, szarlotka, piernik, likiery, grzane wino, dania mączne.
Imbir
Zastosowanie imbiru: potrawy rybne (indyjskie), piernik, marynaty owocowe, pieczywo.
Kardamon
Zastosowanie kardamonu: wyroby cukiernicze, piernik, potrawy z owoców, marynaty, kawa.
Kminek
Zastosowanie kminku: potrawy z buraków, sosy, surówki z kapusty, zupy (grzybowa, kapuśniak, ziemniaczana), sosy, pieczywo, wódki i likiery, sery, pieczone ziemniaki, chleb, potrawy ziemniaczane.
Kurkuma
Zastosowanie kurkumy: do słodkich potraw, mięsa, dania z warzyw.
Papryka czerwona słodka/ostra
Zastosowanie sproszkowanej papryki: potrawy z mięsa i ryżu, sosy, zapiekanki, pizza (oczywiście mam na myśli pizzę dietetyczną), sałatki.
*Nie dodawaj sproszkowanej papryki na gorący tłuszcz podczas smażenia, ponieważ potrawa może stać się gorzka.
Pieprz
Zastosowanie pieprzu: marynaty (pieprz zmielony), ryby, różnego rodzaju mięsa, buliony, zupy, sosy, wędliny.
Pieprz dodawaj na początku sporządzania potraw, wówczas uwolni się w pełni jego aromat.
Goździki
Oraz inne:
- ogólnie kapsaicyna występująca w papryce, papryczkach chili
- inne ostre przyprawy
- chrzan
- gorczyca (musztarda)
- tymianek
- świeże zioła np. bazylia, mięta
„Odchudzające” właściwości przypraw
Właściwości sprzyjające odchudzaniu:
- wpływają na proces trawienia, pracę układu trawiennego (wspomagają, ułatwiają trawienie),
- wspomagają produkcję/wydzielanie soków trawiennych
- niektóre hamują wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego
- przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, wspomagają spalanie tłuszczu
- usprawniają pracę jelit
- hamują, tłumią i regulują (zmniejszają) apetyt, łaknienie
- zapobiegają napadom głodu
- ułatwiają panowanie nad głodem oraz chęcią podjadania
- zwiększają uczucie sytości
- przyspieszają przemianę materii, korzystnie wpływają na tempo przemiany materii
- powodują wzrost zużycia energii
- zwiększają tempo spalania kalorii
- wpływają na proces termogenezy, działają rozgrzewająco, podwyższają temperaturę ciała
- regulują poziom cukru/glukozy we krwi
- ograniczają wchłanianie węglowodanów
- zmniejszają przyrost masy ciała, hamują wzrost tkanki tłuszczowej
Przyprawy a odchudzanie – podsumowanie
Przyprawy mogą wspomagać odchudzanie, jednakże efekt ten jest niewielki. (Mogą wspomóc proces odchudzania działając pośrednio. Dobre zdrowie wpłynie na dobry sen, aktywność fizyczną, samopoczucie, co przełoży się m.in. mocniejszy trening i większy wydatek energetyczny). Zwykły spacer spowoduje spalenie większej ilości kalorii. Najważniejszy w odchudzaniu jest deficyt kaloryczny, jeżeli go utrzymamy to przyprawy mogą być tylko dodatkiem do naszej diety o działaniu prozdrowotnym. Traktuj je jako wisienka na torcie, a nie jako podstawa twojego odchudzania.
Dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw redukcja masy ciała będzie łatwiejsza, jednakże bez aktywności fizycznej i zbilansowanej diety efekty mogą okazać się mizerne. Reasumując, jeżeli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych warto włączyć do jadłospisu, kilka z powyższych przypraw, mając cały czas na uwadze, że stanowią one tylko dodatek (doskonałe uzupełnienie diety redukcyjnej o korzystnym wpływie na przemianę materii), a ich nadmiar zamiast pomóc, może Wam tylko zaszkodzić.
„Inteligencja jest tą przyprawą, która z najpospolitszych rzeczy robi cuda” – Maria Dąbrowska.