witamina a retinol i prowitamina beta karoten

Witamina A (retinol) oraz prowitamina beta karoten. Normy spożycia i bogate źródła

tomekskorczewski.pl » Blog » Witamina A (retinol) oraz prowitamina beta karoten. Normy spożycia i bogate źródła


Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Obejmuje wiele związków, takich jak: all trans retinol – nazywany jako retinol; pochodne retinolu: retinal, kwas retinolowy; estry retinylu: octan, propionian, palmitynian oraz karotenoidy nazywane prowitaminą A: alfa-karoten, beta-kryptoksantyna oraz beta-karoten, który jest najsilniejszym prekursorem witaminy A. Prowitaminy są w organizmie przekształcane w postać aktywnych witamin. Z danej prowitaminy powstaje określona ilość retinolu, witaminy.

Prowitaminy charakteryzują się różnym stopniem konwersji do postaci aktywnej witaminy A. Wprowadzono w tym celu pojęcie równoważnik retinolu (RE), który wynosi:

  • beta-karoten współczynnik 1:6 (można się również spotkać z proporcją 1:12)
  • inne karotenoidy 1:12 (według innych danych 1:24).

Podsumowując, organizm w różnym stopniu wykorzystuje retinol i jego pochodne oraz prowitaminy (karotenoidy). Zawartość beta-karotenu w produktach pochodzenia roślinnego należy podzielić przez 6, aby otrzymać równowartość w ilości retinolu. Można to zobrazować za pomocą równania:

1 µg ekwiwalent witaminy A, równoważnik retinolu RE = 1 µg retinolu = 6 µg β-karotenu = 12 µg innych karotenoidów, prowitamin A

Witamina A magazynowana jest głównie w wątrobie oraz w niewielkich ilościach w innych miejscach: nerki, tkanka tłuszczowa, nadnercza, płuca, osocze, jelito cienkie. W stanach niedoboru jest uwalniana. Jej wchłanianie (w jelitach) jest zmniejszone, jeśli wystąpią w organizmie stany zapalne. Zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu przyczyniają się również do tracenia witaminy w moczu. W trakcie chorób zakaźnych poziom witaminy A w osoczu może być niższy od normy. Osoby mające problemy z trawieniem i wchłanianiem tłuszczu powinny kontrolować jej poziom w organizmie. Na niedobory są również narażeni ludzie z chorobami trzustki, mukowiscydozą oraz wcześniaki.

Witamina A spełnia różne funkcje

witamina a spełnia funkcje w procesie widzenia
  • jest niezbędna w procesie widzenia
  • posiada właściwości przeciwutleniające, chroniąc organizm przed reaktywnymi formami tlenu (wolnymi rodnikami)
  • zapobiega w nadmiernym utlenianiu kwasów tłuszczowych
  • wpływa na komórki, na ich podział, regeneracje i prawidłową strukturę
  • wpływa na prawidłowy rozwój płodu, niemowląt i dzieci, działanie układu immunologicznego
  • wzmacnia układ immunologiczny
  • współdziała z hormonem wzrostu (GH)
  • odpowiada za stan skóry, naskórka, błon śluzowych
  • pomaga zachować zdrowy wygląd (może redukować zmarszczki)
  • bierze udział w przemianach lipidów, hormonów.

Nadmiar witaminy A oraz prowitaminy β-karoten

nadmiar witaminy a jest toksyczny

Nadmiar witaminy A (retinol) może być toksyczny, szkodliwy dla zdrowia. Nadwyżka wykazuje działanie toksyczne i teratogenne. Hiperwitaminoza witaminy A może objawiać się w postaci – jej symptomy: bóle głowy, światłowstręt, powiększenie wątroby, zmiany skórne, nadmierna pobudliwość, drgawki, osłabienie (w tym mięśni), ociężałość, zmiany w budowie kości (np. obniżenie gęstości mineralnej), brak apetytu, wymioty i nudności, zmiany barwne skóry, łysienie, nieprawidłowa praca układu nerwowego, serca, nerek.

Według niektórych badań w przypadku nowotworów, jej nadmiar może wykazywać działanie pozytywne lub negatywne. Wpływ witaminy A na nowotwory wymaga dalszych badań. Na nadmiar witaminy powinny w szczególności uważać kobiety w ciąży, aby zapobiec wadom wrodzonym u noworodków, uszkodzeniom płodu.

β-karoten (karotenoidy)

beta karoten i karotenoidy trudno przedawkować

Jeżeli chodzi o karotenoidy i beta-karoten jego nadmiar nie powinien przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Oczywiście w bardzo bardzo dużych dawkach może działać niekorzystnie i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób (jednakże większe szkody może wyrządzić duży nadmiar retinolu, aniżeli beta-karotenu). Ogólnie istnieje pogląd, że trudno przedawkować karotenoidy, w tym beta-karoten. Nadmiar beta-karotenu objawia się w postaci „żółto – pomarańczowej skóry”, której wygląd wraca do stanu pierwotnego po zaprzestaniu nadmiernego przyjmowania prowitaminy.

Niedobór retinolu i karotenoidów

niedobór trans retinolu i karotenoidów

Niedobory związane są z niewystępowaniem funkcji jakie spełnia witamina A.

  • nieprawidłowe widzenie: kurza ślepota – ślepota zmierzchowa, zespół suchego oka (kseroftalmia), a długotrwałe niedobory mogą prowadzić nawet do utraty wzroku
  • zahamowanie wzrostu i rozwoju u dzieci
  • zaburzenia łaknienia
  • problemy ze skórą: m.in. jej suchość, łuszczenie
  • problemy z naskórkiem objawiające się w postaci nadmiernego łuszczenia i rogowacenia
  • obniżona odporność
  • niewłaściwe odczuwanie smaku i zapachu
  • zwiększone ryzyko na zakażenia bakteryjne
  • zmiany w układzie nerwowym
  • łamliwość włosów i paznokci
  • stany zapalne oskrzeli
  • nieprawidłowa praca gruczołu łzowego i ślinianek.

Normy spożycia – witamina A i jej zapotrzebowanie

zalecane normy spożycia i zapotrzebowanie

Zalecane spożycie, norma zależy m.in. od wieku, płci, stanu fizjologicznego. Czynniki wpływające na większe zapotrzebowanie to: stres, choroby układu pokarmowego, niska zawartość tłuszczu w diecie, infekcje. Wchłanianie witaminy A z przewodu pokarmowego jest zdecydowanie lepsze, aniżeli wchłanianie karotenoidów.

Normy podane są w mikrogramach (µg) na osobę/dobę jako równoważnik retinolu, na poziomie zalecanego spożycia RDA i dla wieku do pierwszego roku życia na poziomie wystarczającego spożycia AL.

  • 0 – 12 miesięcy 350 µg/osobę/dobę na poziomie wystarczającego spożycia (AL)
  • 1 – 9 lat 400 – 500
  • 10 – 18 lat dla chłopców 600 – 900 i dziewcząt 600 – 700
  • mężczyźni > 18 lat 900
  • kobiety > 18 lat 700
  • kobiety w ciąży około 750 – 770
  • kobiety karmiące około 1200 – 1300.

Bogate źródła – retinol i prowitamina beta karoten

bogate źródła wit. a w marchwi, owocach i warzywach

Witamina A w postaci prowitaminy występuję głównie w świecie roślinnym. Dobrym jej źródłem są warzywa i owoce. Ponadto w małych ilościach można ją spotkać w jajkach, maśle, w przetworach mlecznych, mleku, tłuszczu zwierząt. Z kolei produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają aktywną postać retinolu – witaminy A. Ich źródłem jest: masło, wątroba (podroby), sery, jaja, niektóre ryby morskie, tłuszcz rybi (tran), śmietana. Ponadto witamina A znajduje się w margarynach, do których jest dodawana.

Produkty zawierające witaminę A należy odpowiednio przechowywać, ponieważ jest ona wrażliwa na działanie światła i tlenu. Jednym z niepożądanych zjawisk jest jełczenie tłuszczu, w czasie którego witamina ulega rozkładowi. Procesy technologiczne nie wpływają, aż tak bardzo na jej straty, chyba że przeprowadza się je w niewłaściwy sposób – smażenie przez długi czas w bardzo wysokiej temperaturze.

Produkty bogate w prowitaminę beta karoten [µg/100g produktu]

prowitamina beta karoten w liściach pietruszki

*Żeby przeliczyć zawartość beta karotenu na ilość wit. A należy wynik znajdujący się w nawiasach kwadratowych [ ] podzielić przez 6. Przykład obliczeń – patrz marchew.

  • marchew [9939] = 9939/6 = 1656,5 µg wit. A
  • batat [8507]
  • morele suszone [7841]
  • pietruszka liście [5411]
  • jarmuż [5351]
  • sałata rzymska [5227]
  • sałata dębolistna czerwona [4496]
  • szpinak [4242]
  • dynia piżmowa [4225]
  • rzeżucha [4151]
  • boćwina [4021]
  • roszponka [3957]
  • szczaw [3847]
  • koncentrat pomidorowy [3447]
  • szczypiorek [3401]
  • papryka czerwona [3166]
  • mango [2351]
  • melon kantalupa [2019].

Artykuły spożywcze bogate w witaminę A [µg/100g produktu]

witamina a w tranie i olejach rybnych
  • olej rybny z wątroby dorsza [30 000]
  • wątroba cielęca [21 928]
  • wątroba wołowa [14 402]
  • wątroba wieprzowa [13 003]
  • węgorz świeży [981]
  • żółtko jaja kurzego [885]
  • masło [814]
  • margaryny [około 800]
  • ser rokpol [520]
  • ser gouda [280]
  • śmietanka kremowa 36% tłuszczu [250]
  • sery, różne gatunki [około 200 – 500]
  • mleko spożywcze 2% [25].