witamina e tokoferol rozpuszczalna w tłuszczach

Witamina E (tokoferole, tokotrienole). Rola w organizmie, źródła i …

tomekskorczewski.pl » Blog » Witamina E (tokoferole, tokotrienole). Rola w organizmie, źródła i …


Witamina E (tokoferol) podobnie jak A, D, K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W skład witaminy wchodzą różne związki (tokoferole, tokotrienole) wykazujące odmienną aktywność biologiczną. Najbardziej aktywny jest alfa – tokoferol. W celu zobrazowania różnic wprowadzono pojęcie równoważnik α – tokoferol. Tak oto 1 mg równoważnik alfa tokoferolu w przeliczeniu na inne formy witaminy wynosi:

  • 1 mg α-tokoferol
  • 2 mg β-tokoferol (czyli połowa aktywności alfa-tokoferolu)
  • 10 mg γ-tokoferol
  • 0,3 mg δ-tokoferol
  • 3 mg α-tokotrienol
  • 20 mg β-tokotrienol.

Witamina E, jako że należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach magazynowana jest w organizmie (miejsca w których się znajduje: nadnercza, tkanka tłuszczowa i mięśniowa, wątroba, jądra, płytki krwi). W trakcie przechowywania i zabiegów technologicznych jej zawartość w żywości ulega zmniejszeniu. Witamina E jest wrażliwa na: obecność tlenu, metali ciężkich, wysoką temperaturę (powyżej 200°C). Duże straty witaminy występują podczas rafinacji olejów, suszenia, długotrwałego smażenia.

Funkcje związków z grupy witaminy E – rola w organizmie

funkcje witaminy e w organizmie człowieka
  • rola antyoksydacyjna, przeciwutleniacza
  • tokotrienole posiadają silniejsze właściwości przeciwutleniające niż tokoferole
  • chroni przed działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych
  • może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób: miażdżyca, choroba wieńcowa, Parkinson, Alzheimer, (nowotwory)
  • wpływa na funkcje rozrodcze mężczyzn (wytwarzanie nasienia) i kobiet
  • odgrywa rolę w syntezie niektórych hormonów, przekazywaniu sygnałów nerwowych
  • chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA (większa zawartość NNKT w diecie wymaga zwiększenia ilości witaminy E)
  • wykazuje funkcje ochronne wobec witaminy A, beta-karotenu
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • działa hamująco na agregacje płytek krwi
  • zapobiega hemolizie
  • rola w stabilizacji błon komórkowych
  • wpływa na wydolność mięśni
  • prawdopodobnie wywiera korzystny wpływ w chorobie niedokrwiennej serca
  • zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych.

Czym grozi nadmiar tokoferoli, tokotrienoli?

co może powodować nadmiar tokoferoli i tokotrienoli

Trudno o przedawkowanie witaminy jedząc „zwyczajną żywność”. Negatywne skutki zdrowotne mogą wystąpić podczas długotrwałej suplementacji w bardzo bardzo dużej dawce. Toksyczność witaminy jest niezwykle niska.

Duży nadmiar witaminy E w diecie, może zwiększać ryzyko rozwoju raka prostaty. Ponadto przy bardzo dużym nadmiarze może wystąpić: zmęczenie, zaburzenia jelitowe, problemy z widzeniem, bóle głowy, nieprawidłowa (zmniejszona) krzepliwość krwi, senność, osłabienie mięśniowe. Powtórzę: nadmiar w diecie przy spożywaniu standardowej żywności nie wpływa negatywnie na stan zdrowia, ponieważ bez suplementacji, trudno jest o aż tak dużą nadwyżkę, powtarzającą się dzień po dniu.

Jak często spotykane są niedobory wit. E?

niedobory wit. e w diecie i jej objawy

Witamina E znajduje się w wielu produktach spożywczych i jej niedobory spotykane są dosyć rzadko. Ponadto w organizmie występują duże zapasy, które wykorzystywane są powoli. Niedobór witaminy może wystąpić u osób z problemami przewodu pokarmowego, wcześniaków, niemowląt, dzieci o niskiej masie urodzeniowej.

  • wpływ na układ immunologiczny
  • przyspiesza procesy starzenia się
  • wolniejsze gojenie się ran
  • nieprawidłowy przebieg ciąży
  • uszkodzenie błon komórkowych
  • przyspieszony rozpad krwinek czerwonych
  • zwiększone ryzyko chorób metabolicznych, sercowo – naczyniowych
  • może doprowadzić do chorób: ataksja, retinopatia, neuropatia obwodowa, dystrofia mięśniowa.

Norma spożycia na tokoferole, tokotrienole

tokoferole i tokotrienole norma spożycia

Pamiętaj o tym, że witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i wymaga ich obecności w diecie. Dzięki czemu będzie mogła być wykorzystana przez organizm człowieka. Czynniki decydujące o zapotrzebowaniu na witaminę E: wiek, płeć, stan fizjologiczny, występujące choroby, skład diety w tym zawartość NNKT – czym wyższa tym potrzeba więcej tokoferoli/tokotrienoli.

Norma spożycia podana jest jako równoważnik alfa tokoferolu w [mg/dobę] na poziomie wystarczającego spożycia AI (Adequate Intake):

  • do 12 miesiąca życia 4 – 5 mg/dobę
  • 1 – 9 lat 6 – 7 mg
  • 10 – 18 lat dziewczęta 8 mg
  • 10 – 18 lat chłopcy 10 mg
  • ≥ 19 lat kobiety 8 mg
  • ≥ 19 lat mężczyźni 10 mg
  • kobiety w ciąży 10 mg
  • kobiety karmiące 11 mg.

Źródła w żywności. Witamina E w wybranych produktach

witamina e i jej dobre źródła w żywności

Witamina E występuje w świecie zwierzęcym i roślinnym. W większych ilościach znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, w olejach roślinnych. Ponadto witaminę E zawierają: orzechy, produkty zbożowe, mięso, przetwory mleczne, warzywa. Bardzo dobrym źródłem tokotrienoli jest olej palmowy.

Zawartość podana w [mg/100g produktu]:

  • olej z zarodków pszennych: 150
  • olej słonecznikowy: 47
  • orzechy laskowe: 38
  • słonecznik nasiona: 35
  • olej z pestek winogron: 29
  • olej rzepakowy: 27
  • margaryna miękka 80 % tłuszczu: 27
  • dynia pestki: 26
  • migdały: 26
  • grzyby suszone: 15
  • olej sojowy: 13
  • oliwa z oliwek: 12
  • olej palmowy: 12
  • orzechy arachidowe: 9
  • orzechy brazylijskie: 6
  • węgorz świeży: 4,1
  • chleb orkiszowy: 4
  • otręby pszenne: 3,8
  • orzechy włoskie: 3
  • morele suszone: 3
  • skorzonera: 3
  • chleb żytni razowy: 2,6
  • masło extra: 2,5
  • koncentrat pomidorowy 30%: 2,3
  • żółtko jaja kurzego: 2,1
  • żurawina suszona: 2,1
  • kapusta włoska: 2
  • szpinak: 1,9
  • płatki owsiane górskie: 1,8
  • ketchup: 1,5
  • awokado: 1,3
  • wiórki kokosowe: 1,2
  • wafle ryżowe: 1,2
  • sok pomidorowy: 1,1
  • śledź świeży: 1,1
  • salami: 1,1
  • mąka żytnia typ 1400: 1
  • jaja kurze całe: 0,7
  • ser parmezan: 0,7
  • skrzydło kurczaka: 0,5
  • śmietanka kremowa 36% tłuszczu: 0,5
  • ser gouda: 0,4
  • mięso z piersi kurczaka bez skóry: 0,3
  • mleko spożywcze 2% tłuszczu: 0,1.