białko w diecie człowieka i jego dzienne, dobowe zapotrzebowanie

Białko w diecie człowieka. Zapotrzebowanie – ile bezpiecznie spożywać?

tomekskorczewski.pl » Blog » Białko w diecie człowieka. Zapotrzebowanie – ile bezpiecznie spożywać?


Białko jest podstawowym składnikiem diety człowieka oraz budulcem wszystkich żywych organizmów. Zbudowane jest z mniejszych cząstek nazywanych aminokwasami. Jego budowę można porównać do puzzli. Jest wiele elementów, które w połączeniu tworzą gotową całość. Aminokwasy łączą się ze sobą tworząc białko. Jeżeli zabraknie puzzli, to nie powstanie gotowy obraz i również jeśli zabraknie aminokwasów nie będzie możliwe utworzenie kompletnego białka.

Nieustannie w ciele człowieka zachodzi wymiana białek. Organizm buduje nowe tkanki wykorzystując aminokwasy pochodzące z rozpadu własnych tkanek, powstałe w organizmie oraz z tych pochodzących z pożywienia. Organizm nie może magazynować białka, dlatego powinno być one codziennie dostarczane z dietą. W dalszej części (po wprowadzeniu), dowiesz się jakie jest zapotrzebowanie na białko, ile powinno spożywać się protein.

Budowa i podział białka

skład, budowa oraz podział białka

W skład białka wchodzi: węgiel, tlen, azot, wodór, siarka oraz inne składniki w białkach złożonych (np. fosfor, żelazo, cynk, jod, miedź).

Podziału białka można dokonać na pełnowartościowe (białko mleka kobiety karmiącej oraz białka w większości pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem białek tkanki łącznej) oraz niepełnowartościowe (głównie pochodzenie roślinne). Białko pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach i proporcjach. *Spożywając urozmaiconą żywność następuje wzajemne uzupełnianie się aminokwasów, co jest korzystne dla syntezy białek i funkcjonowania całego organizmu. Warto łączyć produkty pochodzenia roślinnego z produktami pochodzenia zwierzęcego.

Wyróżniamy białka proste i złożone. Proste zbudowane są głównie z aminokwasów, natomiast złożone zawierają w swoim składzie dodatkowo inne składniki. W zależności od ilości aminokwasów w cząsteczce białka, mówimy o dipeptydach (dwa aminokwasy), tripeptydach (3 aminokwasy) oligopeptydach (do 10 aminokwasów), polipeptydach (kilkadziesiąt lub więcej) oraz białkach (ponad 100 aminokwasów).

W celu prawidłowego funkcjonowania organizmu należy z dietą dostarczać wszystkie niezbędne aminokwasy. Niektóre, aminokwasy organizm potrafi wytworzyć samemu, ale jest 8 + 1 (Histydyna jest niezbędna dla niemowląt, dzieci, Izoleucyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan, Walina), które muszą być dostarczane z pożywienia – organizm nie potrafi ich syntezować. Nazywane są one egzogennymi, niezbędnymi. Łącznie w organizmie człowieka występuje około 18 aminokwasów.

*aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym to: leucyna, izoleucyna i walina – BCAA
*CS (Chemical Score) – wskaźnik aminokwasu ograniczającego, czyli jakiego aminokwasu jest najmniej w porównaniu z białkiem wzorcowym.

Podsumowując – możemy dokonać podziału białka na:

klasyfikacja protein w diecie człowieka
  • proste

Zbudowane są wyłącznie z aminokwasów, tylko z węgla, tlenu, wodoru, azotu i siarki. Do białek prostych należą: albuminy, globuliny, protaminy, histony, prolaminy, gluteliny, skleroproteiny.

  • złożone

Oprócz wyżej wymienionych pierwiastków mogą zawierać cukry, lipidy, kwasy nukleinowe, reszty fosforowe, barwniki, metale. Wyróżniamy następujące grupy białek złożonych: glikoproteidy, lipoproteidy, nukleoproteidy, fosfoproteidy, chromoproteidy, metaloproteidy.

  • pełnowartościowe

Czyli w większości pochodzenia zwierzęcego np. nabiał, mięso (z wyjątkiem tkanki łącznej), jaja.

  • niepełnowartościowe

Głównie pochodzenia roślinnego, nie są w pełni wykorzystywane przez organizm.

Podział aminokwasów:

  • egzogenne, niezastępowalne

Izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina oraz histydyna, która jest niezbędna dla niemowląt, dzieci.

  • półegzogenne, względnie niezbędne, względnie endogenne, warunkowo niezbędne

Cysteina może być wytwarzana z metioniny oraz tyrozyna powstająca z fenyloalaniny. Aminokwasy względnie egzogenne są wytwarzane w organizmie, ale w nieodpowiedniej ilości.

  • endogenne, nie niezbędne

Arginina, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, prolina, seryna.

Funkcje białka

główną rolą białka jest funkcja budulcowa

Białko w organizmie pełni funkcje budulcową. Każda komórka zbudowana jest z białka. Białka budują nowe tkanki w rozwijających się organizmach, enzymy, hormony, przeciwciała. Białka pochodzenia zwierzęcego mają dobrą przyswajalność, ponieważ ich skład aminokwasowy jest podobny do składu w organizmie człowieka. Jeżeli nie jest pokryte zapotrzebowanie energetyczne organizm wykorzysta białko w celach energetycznych zamiast do celów budulcowych.

  • regulacja procesów zachodzących w organizmie oraz utrzymanie go w równowadze
  • wchodzą w skład związków regulujących pracę organizmu
  • źródło energii przy niedostatecznej podaży tłuszczów i węglowodanów
  • mają wpływ na aktywność enzymów
  • odgrywają rolę w procesie widzenia, krzepnięcia krwi
  • odbudowa, wymiana białek tkankowych, naprawa tkanek
  • uzupełniają ubytki np. powstałe na skutek wzrostu włosów, paznokci
  • biorą udział w gojeniu ran, tworzeniu blizn, odbudowie złuszczonego naskórka
  • uczestniczą w syntezie hormonów i biologicznie aktywnych związków
  • pełnią funkcje transportujące, są nośnikiem niektórych witamin i składników mineralnych, transferyna przenosi żelazo, hemoglobina tlen
  • utrzymują odpowiednie pH krwi, płynów ustrojowych
  • mają wpływ na równowagę kwasowo – zasadową
  • biorą udział w budowie układu odpornościowego.

Zapotrzebowanie – ile jeść?

zapotrzebowanie na produkty białkowe, ile jeść

Zapotrzebowanie na białko jest zależne od wielu czynników np.

  • czy zostało zaspokojone zapotrzebowanie na energie. Jeżeli nie, to organizm będzie wykorzystywał białko na cele energetyczne
  • stan zdrowia: po przebytych chorobach potrzeba większej ilości protein w celu uzupełniania ubytków powstałych w czasie trwania choroby
  • zwiększone zapotrzebowanie na białko wskutek stresu oraz gdy wystąpią biegunki, oparzenia, krwotoki, infekcje
  • wiek: u osób młodych zachodzi szybsza synteza białka
  • stan fizjologiczny: zapotrzebowanie na białko zwiększa się u kobiet w ciąży i karmiących, u dzieci w czasie intensywnego wzrostu, u rekonwalescentów
  • aktywność fizyczna: wzrasta zapotrzebowanie, białko jest wykorzystywane do naprawy i budowy masy mięśniowej.

ILE JEŚĆ BIAŁKA?

  • Dorosły zdrowy człowiek spożywający wysokiej jakości białka

0,66 g/kg m.c./dobę według EFSA na poziomie AR (średnie zapotrzebowanie)

0,83 g/kg m.c./dobę na poziomie PRI (zalecane spożycie)

inne wartości według innych danych: 0,78 i 0,89

0,73 g/kg m.c./dobę dla dorosłych kobiet i mężczyzn w Polsce, na poziomie EAR (średnie zapotrzebowanie) oraz 0,9 na poziomie RDA (zalecane spożycie).

Podsumowując, w zależności od różnych danych zdrowa dorosła osoba powinna spożywać między 0,66 – 0,9g/kg m.c./dobę wysokiej jakości białka. Osobiście proponuję górne granice normy.

  • osoby starsze ≥ 65 lat

1,2 g/kg m.c./dobę

  • dzieci 1 – 3 lat

0,97 g/kg m.c./dobę na poziomie EAR i 1,17 na poziomie RDA

  • nastolatkowie

0,84 na poziomie EAR i 1,1 g/kg m.c./dobę na poziomie RDA

  • sportowcy, osoby uprawiające sporty siłowe

1,2 – 1,7 g/kg m.c./dobę

*> 1,7 np. w kulturystyce

  • kobieta w ciąży

1,2 g/kg aktualnej m.c./dobę na poziomie RDA

(zdrowa kobieta o prawidłowym przyroście masy ciała około 14 kg). Dodatkowe bezpieczne spożycie białka

1 trymestr 0,7 – 1,0 g/kg m.c./dobę

2 trymestr 9,0 – 9,6

3 trymestr 28,0 – 31,2

  • kobieta karmiąca

1,45 g/kg aktualnej m.c./dobę na poziomie RDA

Bezpieczny poziom dodatkowego spożycia białka

– pierwsze 6 miesięcy: 18 – 20 g/dobę

– od 6 – 12 miesięcy po porodzie: 12,5g – 13g/dobę.

Zapotrzebowanie na białko jako % energii pożywienia

10 – 35% według Institut of Medicine (IOM)
Polskie normy:
5 – 15% niemowlęta i dzieci 0 – 2 lata
10 – 20 % pozostałe dzieci, młodzież, dorośli
15 – 20 % osoby starsze ≥ 65 lat

* zbyt duże spożycie białka w wieku niemowlęcym zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości w późniejszych latach.

Niedobór i nadmiar w diecie

niedobór i nadmiar białek w diecie

Niedobór

  • zmniejszona masa ciała
  • zahamowanie wzrostu
  • spadek odporności
  • podatność na choroby
  • mogą prowadzić do wystąpienia chorób: marasmus, kwashiorkor.

Marasmus: dotyczy niedoborów białkowo – energetycznych. Objawy: ogólne wyniszczenie organizmu, zmniejszenie masy ciała, osłabienie siły mięśniowej, spadek odporności, niedokrwistość, nieprawidłowe trawienie, wchłanianie.

Kwashiorkor: obrzęki, zanik mięśni, apatia, brak łaknienia, zmiany skórne.

Nadmiar

  • u niemowląt: gorączka, biegunki, objawy kwasicy, odwodnienie
  • duży nadmiar azotu, którego organizm będzie musiał się pozbyć może obciążać wątrobę i nerki.

Podsumowując: nadmiar białka w diecie wykorzystywany jest przez organizm na cele energetyczne, może być odkładany w postaci tkanki tłuszczowej – jeżeli nie występuje zapotrzebowanie na energię.

Nieznaczne przekroczenie normy (dla osoby zdrowej, o standardowej aktywności fizycznej – 1,5g/kg m.c./dobę) nie powinno przynieść negatywnych skutków zdrowotnych. Duży nadmiar może przyczynić się (zwiększa ryzyko) do powstania kwasicy czy kamieni nerkowych oraz może obciążać pracę nerek i wątroby.

Białko w wybranych produktach spożywczych

białko w produktach spożywczych

Wartości podane na 100 gramów produktu [g/100g]

  • ser parmezan: 41
  • ser gouda: 27
  • soczewica czerwona suche nasiona: 25
  • groch dojrzałe nasiona: 24
  • orzechy włoskie: 24
  • schab: 22
  • mięso z piersi kurczaka (bez skóry): 21
  • polędwica sopocka: 21
  • migdały: 21
  • słonecznik nasiona: 21
  • śledź filety solone: 20
  • mozzarella light: 19
  • dorsz filet bez skóry: 16,5
  • płatki owsiane górskie: 13
  • jaja kurze: 12,5
  • skyr naturalny (jogurt typu islandzkiego): 12
  • kasza gryczana biała: 12
  • makaron bezjajeczny: 11
  • serek wiejski: 11
  • mleko 2%: 3,4
  • ziemniaki: 2,1
  • banan: 1
  • jabłko: 0,4.