magnez w diecie

Magnez: funkcje, niedobór i nadmiar. Zapotrzebowanie oraz źródła

tomekskorczewski.pl » Blog » Magnez: funkcje, niedobór i nadmiar. Zapotrzebowanie oraz źródła


Magnez w organizmie człowieka występuje w kościach, zębach, tkankach miękkich (przede wszystkim w mięśniach) oraz w małych ilościach w płynach pozakomórkowych. Jest kationem wewnątrzkomórkowym i antagonistą wapnia. Wchodzi w skład chlorofilu, który nadaje rośliną zielony kolor. Przyswajalność magnezu z przeciętnej racji pokarmowej wynosi około 50 %. Jest ona mniejsza im w diecie jest więcej fosforanów, kwasu szczawiowego, składników mineralnych o działaniu konkurencyjnym (wapń, fosfor), duża ilość tłuszczu. Z kolei korzystny wpływ na przyswajanie magnezu ma białko.

Dieta przeciętnego Polaka zawiera zbyt małą ilość magnezu. Jakie są konsekwencje zdrowotne takiego stanu rzeczy, dowiesz się w dalszej części artykułu.

Funkcje Mg

pierwiastek mg pełniący funkcje budulcową
  • składnik budulcowy: kości, zęby, tkanki miękkie
  • działa przeciwstresowo
  • aktywuje kilkaset enzymów
  • ma wpływ na biosyntezę białka, RNA, DNA, ciśnienie krwi, pracę serca, kurczliwość mięśni
  • odgrywa rolę w metabolizmie ATP (związków wysokoenergetycznych), lipidów, węglowodanów oraz insuliny, procesach termoregulacji, w przewodnictwie nerwowo – mięśniowym, trawieniu białka
  • reguluje homeostazę mineralną organizmu i kości.

Niedobór magnezu

depresja jako konsekwencja niedoboru magnezu

Niewielki niedobór magnezu zazwyczaj przebiega bezobjawowo. Niedobory magnezu mogą być powodowane stresem, nadmiernym napięciem nerwowym, przewlekłymi biegunkami, problemami z wchłanianiem lub za małą ilością makroelementu w diecie. Mogą również wystąpić u osób nadużywających alkohol, diabetyków oraz ludzi przyjmujących niektóre leki (moczopędne).

  • objawy: ogólne osłabienie organizmu i mięśni, brak apetytu, senność, wymioty, nudności, rozdrażnienie, nadpobudliwość, a także apatia i depresja, zaburzenia lękowe
  • przyczynia się do nieprawidłowej pracy układów: sercowo – naczyniowego, nerwowo – mięśniowego m.in. arytmia, przyspieszona czynność serca
  • niedobór zaburza wydzielanie hormonów np. insuliny, parathormonu
  • zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy pomenopauzalnej
  • przyczynia się do mniejszej wytrzymałości kości
  • powoduje oporność na insulinę, prawdopodobnie częstsze występowanie bólu głowy
  • niedobory mogą doprowadzić do hipokalcemii, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, udaru mózgu, cukrzycy typu 2.

Nadmiar makroelementu w diecie

nadmiar makroelementu wpływa na pracę serca

Nadmiar makroelementu ze standardowej diety nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych. Do dużego nadmiaru dochodzi zazwyczaj podczas przyjmowania suplementów diety lub spożywania żywności wzbogaconej w magnez. Ponadto nadmierna podaż może być związana z niewydolnością nerek.

Duży nadmiar powoduje:

  • problemy ze snem
  • osłabienie mięśniowe
  • biegunkę
  • odwodnienie
  • zatrucia organizmu
  • może powodować porażenie mięśni szkieletowych, zaburzenia w funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego, pracy serca.

Zapotrzebowanie na magnez

zapotrzebowanie i norma spożycia na magnez

Organizm człowieka potrzebuje większe ilości magnezu w czasie wzrostu np. zwiększenie masy mięśniowej o 1kg wymaga około 200 mg makroelementu.

Norma spożycia [mg/dobę]:

  • niemowlęta: 30 – 70 mg
  • dzieci (1 – 9 lat): 80 – 130 mg
  • dziewczęta (10 – 18 lat): 240 – 360 mg
  • chłopcy (10 – 18 lat): 240 – 410 mg
  • dorosłe kobiety: 310 – 320 mg
  • dorośli mężczyźni: 400 – 420 mg
  • kobiety w ciąży: 360 – 400mg
  • kobiety karmiące piersią: 320 – 360 mg.

Źródła – produkty bogate w magnez

magnez i jego bogate źródła w żywności i diecie

Magnez w diecie – występowanie: produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kakao, orzechy, woda mineralna (twarda), czekolady (w szczególności gorzkie), przyprawy i zioła, ziemniaki. Mniejszą zawartością pierwiastka odznaczają się produkty oczyszczone, przetworzone (jasne mąki oraz powstające z niej wyroby).

  • otręby ryżowe: 780
  • bazylia suszona: 710
  • dynia pestki: 541
  • otręby pszenne: 492
  • kakao proszek 16%: 418
  • siemię lniane: 390
  • orzechy brazylijskie: 380
  • sezam nasiona: 378
  • nasiona chia: 330
  • kawa rozpuszczalna w proszku: 329
  • słonecznik nasiona: 325
  • zarodki pszenne: 315
  • kawior ziarnisty, czerwony, czarny: 300
  • mąka sojowa: około 300
  • orzechy nerkowca: 290
  • migdały: 270
  • orzeszki pinii: 250
  • ślimaki surowe: 250
  • amarantus ziarno: 250
  • kawa zbożowa rozpuszczalna w proszku: 245
  • otręby owsiane: 237
  • kasza gryczana niepalona: 230
  • soja dojrzałe nasiona: 220
soja
  • komosa ryżowa: 200
  • fasola mung suszone nasiona: 190
  • chałwa różne smaki: 190 – 210
  • orzechy arachidowe: 181
  • ryż dziki: 180
  • sezamki: 170
  • czekolada gorzka: 165
  • kasza bulgur: 165
  • popcorn: 145
  • ryż brązowy: 145
  • orzechy laskowe: 140
  • makaron pszenny pełnoziarnisty: 140
  • płatki owsiane górskie: 130
  • banany suszone: 125
  • groch dojrzałe nasiona: 124
  • grzyby suszone: 112
  • mleko pełne w proszku: 110
  • czekolada mleczna: 100
  • kasza jaglana: 100
  • mąka żytnia typ 2000: 90
  • figi suszone: 80
  • makrela świeża: 75
  • soczewica czerwona dojrzałe nasiona: 70
  • portulaka: 69
  • szprotki: 54
  • parmezan: 50
  • ziemniaki: 23.