wywiad żywieniowy, dietetyczny u dietetyka

Wywiad żywieniowy (dietetyczny). Jakie pytania zadaje dietetyk?

tomekskorczewski.pl » Blog » Wywiad żywieniowy (dietetyczny). Jakie pytania zadaje dietetyk?


Wywiad żywieniowy u dietetyka, nazywany inaczej jako wywiad dietetyczny, zdrowotno – żywieniowy, stanowi najważniejszy element skutecznej współpracy z dietetykiem. To od niego zaczyna się twoja przygoda do poprawy stanu zdrowia oraz osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Dokładane odpowiedzi na pytania lub skrupulatne wypełnienie formularza jest pierwszym i zarazem najważniejszym krokiem do efektywnej dietoterapii. Nie opłaca się tutaj kłamać. Oszukiwanie nie wyjdzie ci na dobre. Prawda potrafi zaboleć, ale dietetyk potrzebuje szczerych odpowiedzi. Im więcej prawdziwych informacji, tym pomoc dietetyka okaże się bardziej owocna.

Wywiad żywieniowy składa z wielu pytań, mających na celu dokładne poznanie pacjenta. Pytania dotyczą tylko takich aspektów życia, które są konieczne do ułożenia indywidualnie dopasowanej diety. Wiele osób zastanawia się: Jakie pytania zadaje dietetyk? O co pyta? To dowiesz się w dalszej części materiału. Teraz napiszę, jakich pytań nie powinien zadawać:

  • pytań nie mających żadnego związku z twoją osobą
  • pytań, które nic nie wnoszą i nie przyczyniają się do realizacji założonego celu wizyty
  • oraz nadmiernie osobistych: oczywiście pewne rzeczy dietetyk powinien wiedzieć, no ale bez przesady.

Wywiad żywieniowy u dietetyka lub wypełnienie ankiety, formularza pdf

wywiad żywieniowy u dietetyka w gabinecie

Szczegółowy wywiad żywieniowy przeprowadzany jest w trakcie wizyty u dietetyka lub przez internet w postaci ankiety (formularza pdf, kwestionariusza, maila z odpowiedziami). W trakcie bezpośredniego spotkania, dietetyk zadaje pytania, na które ty udzielasz odpowiedzi. Wywiad dietetyczny jest podstawą pierwszej wizyty. Specjalista ds. żywienia dba o komfortowe warunki, udany przebieg rozmowy, przebiegającej w miłej atmosferze. Dane pacjenta zbierane są również w formie elektronicznej, online. Odpowiedni formularz znajdziesz na stronie internetowej poradni dietetycznej, gabinetu dietetyka.

Wywiad dietetyczny (retrospektywny 24h – 24 godzinny) może być również przeprowadzony z pacjentem w szpitalu. Nie jest, aż tak rozbudowany jak w centrum dietetycznym. Przeprowadza się go z osobą dorosłą, z dzieckiem, gdzie lekarz wypytuje o aspekty żywieniowego. Dokładna analiza rozmowy przez personel szpitala pozwala postawić trafniejszą diagnozę, odnaleźć przyczynę problemów (a później je rozwiązać), opracować indywidualnie dopasowane zalecenia i plan żywieniowy, dietę.

Wizyta u dietetyka – przykładowe pytania (formularz, ankieta – wzór, przykład)

wizyta u dietetyka w gabinecie dietetycznym

Wywiad dietetyka z pacjentem. Jakie pytania zadaje dietetyk? O co pyta? Poniżej zamieszczam zagadnienia, pytania, z którymi z dużym prawdopodobieństwem spotkasz się u specjalisty do spraw żywienia człowieka.

Jeżeli jesteś pacjentem, to poniższe pytania traktuj jako przykład wywiadu żywieniowego. Jeśli zawodowo zajmujesz się żywieniem człowieka, to mogą dla ciebie stanowić wzór, przykład do wykorzystania dla siebie. Wybierz sobie te najodpowiedniejsze, które dotyczą twojej specjalizacji i zbuduj swój formularz pdf. Możesz go umieścić do pobrania na własnej stronie www, lub korzystać z niego na miejscu, w czasie wizyty pacjenta w gabinecie dietetycznym.

Przykładowy wywiad dietetyczny:

wywiad dietetyczny przykład oraz zadawane pytania

Obszary tematyczne oraz pochodzące z nich pytania.

  • Imię i nazwisko:
  • Płeć: (Jeśli jest to ankieta, formularz pdf do pobrania ze strony internetowej. W przypadku wizyty twarzą w twarz, nie polecam zadawać pytania o płeć. Pytanie o płeć wydaje się niepotrzebne. Wystarczy spojrzeć na imię i już wszystko jest jasne. Dziwie się, że w niektórych formularzach można je spotkać)
  • Wiek, data urodzenia:
  • Dane kontaktowe: adres e-mail, numer kontaktowy. W jakich godzinach najlepiej się kontaktować?
  • Miejsce zamieszkania/adres:
  • Skąd wiesz o mnie/o nas? (Internet, Google, Facebook, Youtube, Instagram, Tik Tok, z radia, telewizji, polecenia, reklamy)
  • Powód wizyty: Jaki pacjent chce osiągnąć cel? Po co chce wprowadzać zmiany?
  • Oczekiwania: Jakie są twoje oczekiwania wynikające ze współpracy z dietetykiem?
  • Masa ciała: (obecna oraz zmiany „wagi” w czasie). Czy dobrze czujesz się z tą masą ciała? Jak zmieniała się waga na przestrzeni lat? Podaj upragnioną masę ciała? Jaka była twoja najniższa i najwyższa masa ciała?
  • Wzrost:
  • Obwody ciała: brzuch, talia, uda, łydki, ramiona, klatka piersiowa, nadgarstek, szyja
  • Stan fizjologiczny: (Jeżeli pracujesz jako dietetyk, trener lub inny specjalista do spraw żywienia człowieka i chcesz wykonać analizę składu ciała, to powinieneś wiedzieć czy kobieta nie jest w ciąży. Nie musisz pytać. Możesz po prostu powiadomić pacjentkę o przeciwwskazaniach do wykonania badania)
  • Praca – charakter pracy, wykonywany zawód: siedząca, fizyczna, umysłowa, status emeryta, rencisty. Czy jest możliwość podgrzania posiłku w pracy? W której godzinie są przerwy? Ile godzin dziennie i miesięcznie spędzasz w pracy? W jakich godzinach pracujesz?
  • Nauka, szkoła: pytania jw.

Ankieta – następne przykładowe pytania

ankieta przykład pytań
  • Alergie: Jakie? Od kiedy?
  • Nietolerancje pokarmowe: Jakie? Od kiedy?
  • Choroby: brak, nowotwory, choroba Hashimoto, insulinooporność, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby przewodu pokarmowego, nerek, wątroby, cukrzyca, miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu we krwi, nadciśnienie. Czy znasz zalecenia dotyczące choroby? Czy stosujesz się do nich? Czy ktoś w rodzinie chorował na to samo?
  • Przeziębienia: Czy często jesteś przeziębiony? W jakim okresie (wiosna, lato, jesień, zima)?
  • Leki, antybiotyki: Czy przyjmujesz leki, antybiotyki? Jakie? Od kiedy? Kiedy ostatni raz lekarz zapisywał ci lekarstwa?
  • Zabiegi operacyjne: Czy byłaś/ byłeś operowany w przeciągu ostatnich lat? Czy występują powikłania pooperacyjne?
  • Antykoncepcja: Czy przyjmujesz antykoncepcje hormonalną?
  • Suplementy: Czy przyjmujesz suplementy diety? Jakie? W jakich ilościach? Od kiedy? Dlaczego? Za namową kogo?
  • Badania: Kiedy ostatni raz się badałaś/badałeś? Jakie były wyniki (ostatnich badań laboratoryjnych)?
  • Posiłki: (ich ilość, skład) Ile posiłków dziennie spożywasz? W jakich godzinach? W jakim miejscu (dom, praca, szkoła, lokal gastronomiczny)? Czy po zjedzeniu jakiegoś produktu, potrawy czujesz się niedobrze? Wymień co najczęściej jesz na śniadania, obiad, kolacje, w posiłku 1, 2, 3, 4 itd.? Jak się czujesz po jedzeniu? Jaki posiłek jest największy? Jaki najmniejszy? Ile godzin przed snem jadasz ostatni posiłek? Czy weekend różni się pod względem spożywanych posiłków?
  • Żywność, jedzenie: Kiedy masz największą ochotę na jedzenie? Jakie pieczywo spożywasz? Czy smarujesz pieczywo? Czym? W jakiej ilości? Czy jesz słodycze, zupy, warzywa, rośliny strączkowe, owoce, owoce suszone, orzechy, nasiona, kasze, płatki owsiane, mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, ryby i owoce morza, wędliny, parówki, podroby itd.? Jakie to są owoce, warzywa, mięso, produkty mleczne itp.? Ile razy dziennie, tygodniowo, miesięcznie je spożywasz? W jakiej postaci (surowe, suszone, gotowane, pieczone)?

Wywiad z pacjentem – ciąg dalszy

wywiad z pacjentem online
  • Produkty mocno przetworzone: Czy jadasz zupki chińskie, inne gotowane dania?
  • Fast-food, jedzenie na mieście: Gdzie? Jak często? Co jesz?
  • Podjadanie, przekąski: Czy podjadasz między posiłkami? Jak często? Co jesz? Czy podjadasz w nocy? Co skłania cię do podjadania (stres, „chodzi za tobą jakiś smak”)? Zajadasz stres? Czy nagradzasz się jedzeniem?
  • Płyny, napoje: Ile razy dziennie pijesz? Co pijesz? Czy często pijesz napoje słodzone, gazowane? Czy słodzisz napoje? Czym? W jakiej ilości?
  • Sposób przygotowania potraw: W jaki sposób przygotowujesz potrawy (smażenie, duszenie, gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze)? Jakiego tłuszczu używasz do smażenia? Czy smażysz na głębokim oleju, małej/dużej ilości tłuszczu?
  • Smak: Jaki jest twój preferowany smak potraw? słodki, kwaśny, słony, inny
  • Preferencje żywieniowe: Z jakich produktów nie jesteś w stanie zrezygnować? Jakie produkty lubisz najbardziej? Jakie są twoje ulubione potrawy? Jakich produktów nie lubisz?
  • Doprawianie potraw: W jakim stopniu doprawiasz żywność (słabo, mocno, bardzo mocno)? Czy twoje potrawy są pikantne?
  • Przyprawy: Jakich przypraw używasz? Jak często?
  • Przygotowywanie potraw: Czy lubisz gotować? Jak oceniasz swoje umiejętności kulinarne? Kto u ciebie w domu gotuje najczęściej? Dla ilu osób zazwyczaj przyrządzane są potrawy?
  • Sprzęt kuchenny: Czy kuchnia wyposażona jest w: blender, wagę kuchenną, piekarnik itp.?
  • Używki: (papierosy, alkohol, inne) Czy stosujesz używki? Jakie? Jak często? Ile razy dziennie, tygodniowo?

formularz – zakończenie

wzór formularza w pdf
  • Dzieciństwo, rodzina: Czy w wieku dziecięcym miałaś/miałeś nadmierną masę ciała, nadwagę, otyłość? Czy często chorowałaś/chorowałeś? Czy ktoś w rodzinie ma nadwagę i otyłość?
  • Stres: Czy w życiu codziennym doświadczasz dużo stresu? W jakich momentach?
  • Samopoczucie: Jak się czujesz w większości dni tygodnia? Czy masz nastroje depresyjne? Czy określisz siebie jako szczęśliwego człowieka czy może większość czasu jesteś smutny/a?
  • Energia: W trakcie dnia czujesz się zmęczona/y? W jakich godzinach?
  • Sen: O której godzinie wstajesz i chodzisz spać? Ile trwa sen? Czy wybudzasz się w nocy? Ile razy?
  • Miesiączka: regularna, nieregularna, brak, bolesna
  • Wypróżnianie: Jak często? Regularnie? Czy występują zaparcia, biegunki?
  • Diety: Czy stosowałaś/stosowałeś kiedykolwiek diety (odchudzające, eliminacyjne, inne)? Kiedy? Jak długo? Jaka była to dieta? Jaki był jej rezultat? Co było w niej najtrudniejsze? Jeżeli się odchudzałaś/eś, to czy wystąpił efekt jojo? Co spowodowało rezygnacje ze stosowania diety? Kto opracował plan dietetyczny?
  • Aktywność fizyczna: Jaki rodzaj aktywności podejmujesz? Jak często? Jak długo trwa trening? W jakie dni i w jakich godzinach? Co jesz przed i po treningu?
  • Koszt jadłospisu, logistyka przygotowania potraw: Czy cena nie gra roli? Czy potrawy mają być wyszukane? Na czym ci najbardziej zależy: na szybkości przygotowywania posiłków, na najwyższej jakości produktów spożywczych, na jak największym urozmaiceniu? Chcesz, aby dieta była jak najprostsza i jak najszybsza?