Kobalt (Co) znajduje się w związkach posiadających aktywność biologiczną witaminy B12 (potrzebny jako składnik do ich tworzenia). Ma wpływ na syntezę tyroksyny (hormonu produkowanego przez tarczycę), erytropoezę, metabolizm komórek. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym (rozwojem nowotworów) oraz powstawaniem stanów zapalnych.
Organizm dorosłego człowieka zawiera około 1 – 1,5 miligrama kobaltu, który odkładany jest głównie w mięśniach i kościach. Do tej pory nie ustalono normy spożycia na mikroelement. Sugeruje się, że pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 jest jednoznaczne z pokryciem normy żywieniowej na kobalt.
Niedobór i nadmiar kobaltu (Co)
Zbyt duże ilości pierwiastka w diecie mogą przyczynić się do niewydolności serca oraz niedoczynności tarczycy. Mikroelement w nadmiernych ilościach działa toksyczne. Z kolei niedobór kobaltu może objawiać się w postaci: niedokrwistości, braku apetytu, małej masy ciała, opóźnionego wzrostu, apatii, problemów z funkcjonowaniem nerwów.
Kobalt w żywności
Dobrym źródłem kobaltu są suche nasiona roślin strączkowych, orzechy. Ponadto kobalt znajduje się w podrobach (np. wątrobie, nerkach), mięsie, warzywach (liściastych: np. szpinaku, sałacie) oraz produktach zbożowych (zwłaszcza pełnoziarnistych). *Niewielkie ilości mikroelementu pochodzą z witaminy B12.