Witamina K jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). W skład witaminy wchodzą różne związki:
- witamina K1 (filochinon) – występująca w roślinach
- witamina K2, MK (menachinony) – syntetyzowana przez bakterie przewodu pokarmowego oraz znajdująca się w niektórych produktach
- witamina K3 (menadion) – otrzymywana w sposób syntetyczny
- *witamina K4 (dioctan menadiolu) – syntetyczna pochodna menadionu
*skrót MK informuje o budowie witaminy, a dokładnej o ilości jednostek izoprenoidowych w łańcuchu bocznym (ich ilość mieści się w przedziale 4 – 13). Przykład: jeżeli jednostek izoprenoidowych, atomów węgla jest 7, to wówczas zapisujemy K2 MK-7 lub K2 (7).
Dominującą formą witaminy w diecie Europejczyków jest K1 (filochinon). Witamina K1 magazynowana jest głównie w wątrobie, menadion czyli wit. K3 w różnych narządach: nerki, nadnercza, płuca, gruczoły limfatyczne, szpik kostny.
Funkcje fizjologiczne witaminy K
- niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi
- działanie przeciwkrwotoczne
- odgrywa rolę w równowadze wapniowej organizmu
- witamina K wpływa na zawartość wapnia w kościach
- zapobiega osteoporozie
- odgrywa rolę w budowie tkanki kostnej
- może wywierać wpływ na regulację stężenia glukozy u osób chorych na cukrzyce typu 2 oraz w stanach przedcukrzycowych
- działanie przeciwzapalne, łagodzi stany zapalne
- posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne
- chroni przed stresem oksydacyjnym
- ogranicza skuteczność leków zakrzepowych.
Niedobór
Witamina K występuje powszechnie w żywności i jej niedobory zazwyczaj związane są z problemami zdrowotnymi człowieka (zaburzone trawienie i wchłanianie) i przyjmowaniem leków, antybiotyków, które niszczą naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego.
Na niedobory narażone są niemowlęta, które nie mają w pełni rozwiniętej jelitowej flory bakteryjnej. Ponadto mleko kobiece nie zawiera wystarczającą ilość witaminy K. W celu niedopuszczenia do wystąpienia konsekwencji zdrowotnych niedoboru witaminy podaje się ją noworodkom w ciągu pierwszych 5 godzin po urodzeniu.
- skłonność do krwawień, zaburzona krzepliwość krwi
- problemy z gojeniem się ran
- zwapnienie kości, naczyń tętniczych.
Nadmiar
Nadmiar wynikający ze spożywania żywności bogatych w witaminę, nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych. Nawet suplementacja witaminą nie powinna wywołać efektów niepożądanych. Jeżeli miałyby wystąpić skutki uboczne nadmiaru (np. przy nieprawidłowym leczeniu), to mogą objawić się jako: żółtaczka, niedokrwistość hemolityczna, nieprawidłowa praca wątroby, uszkodzenia mózgu, dolegliwości sercowe.
Zapotrzebowanie: witamina K – norma spożycia
Na zapotrzebowanie wpływa: stan fizjologiczny, wiek, płeć, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. Normy zapotrzebowania podane są na poziomie wystarczającego spożycia AI (Adequate Intake) w odniesieniu do witaminy K1 (filochinonu). Jednostka [µg/dobę].
- niemowlęta 0 – 12 miesiąca życia 5 – 8,5 µg
- dzieci 1 – 9 lat 15 – 25 µg
- chłopcy 10 – 18 lat 40 – 65 µg
- dziewczęta 10 – 18 lat 40 – 55 µg
- kobiety ≥ 19 lat, w tym kobiety w ciąży i karmiące piersią 55 µg
- mężczyźni ≥ 19 lat 65 µg.
Źródła związków wykazujących aktywność biologiczną witaminy K
Witamina K1 wytwarzana jest przez rośliny fotosyntezujące i występuje w zielonych częściach roślin (warzywa liściaste, kapustne). W mniejszych ilościach można ją znaleźć w olejach roślinnych. Z kolei źródłem witaminy K2 jest: mięso, wątroba, jaja, sery, fermentowane produkty mleczne. Ponadto jest ona syntetyzowana przez bakterie jelitowe (oprócz MK-4), jednakże ilość witaminy powstająca w organizmie nie pokrywa w pełni zapotrzebowania człowieka.
Zawartość witaminy w żywności może ulegać sezonowym wahaniom, zależy m.in. od stopnia dojrzałości roślin czy zawartości chlorofilu (zazwyczaj im go więcej, tym wyższa ilość witaminy). Zabiegi technologiczne w niewielkim stopniu wpływają na straty witaminy w żywności. Jest ona odporna na ogrzewanie czy warunki przechowywania.
Witamina K i jej ilość podana w [µg/100 produktu]:
- bazylia suszona: 1700
- pietruszka suszona: 1300
- amarantus liście: 1139
- majeranek suszony: 600
- rzeżucha ogrodowa: 540
- szpinak: 480
- bazylia świeża: 415
- jarmuż mrożony: około 400
- kolendra świeża: 310
- kapusta sitowata liście: 257
- rzepa nać: 251
- sałata radicchio: 250
- rukiew wodna: 250
- endywia: 230
- mix sałat: około 100 – 200
- brukselka mrożona: około 190
- brokuły gotowane: 140
- sałata dębolistna zielona: 126
- rukola: 108
- sałata rzymska: 102
- orzeszki pinii: 54
- orzechy nerkowca: 34
- mleko Bebilon Pepti 2: 31
- masło kakaowe: 25
- olej z owsa: 25
- jeżyny: 20
- borówka amerykańska: 19
- granat: 16
- olej z orzechów włoskich: 15
- olej migdałowy: 7
- mąka gryczana: 7
- makrela atlantycka świeża: 5
- kasza orkiszowa: 3,5
- tilapia świeża: 1,5.