witamina B3, PP w mięsie

Witamina B3 (PP, niacyna)

tomekskorczewski.pl » Blog » Witamina B3 (PP, niacyna)


Nazwą niacyna określa się dwa związki:

  • kwas nikotynowy
  • nikotynamid.

Wykazują one taką samą aktywność biologiczną. Niacyna nazywana jest również jako witamina B3 lub witamina PP. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co wiąże się z dużymi jej stratami podczas procesów technologicznych np. gotowania (straty na poziomie 25 – 50%). Jest odporna na wysoką temperaturę, działanie światła, tlenu, kwasów oraz środowiska zasadowego.

Organizm człowieka potrafi wytworzyć niacynę z tryptofanu (tryptofan to aminokwas, element budujący cząsteczkę białka). 1 mg niacyny powstaje z 60 mg tryptofanu. Wydajność przemiany tryptofanu w witaminę B3 zależy od ilości spożytego białka. Zapasy ustrojowe niacyny (osób dorosłych) wystarczają na 2 – 6 tygodni.

Witamina B3 spełnia liczne funkcje:

  • jest prekursorem koenzymów: NAD, NADP
  • uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek
  • wpływa na prace mózgu, układu nerwowego
  • reguluje metabolizm lipidów
  • bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji
  • odgrywa rolę w syntezie hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu, tyroksyny
  • prawdopodobnie wykazuje działanie prewencyjne w chorobie Alzheimera, Parkinsona.

Niacyna – konsekwencje nadmiaru i niedoboru

niacyna, jej nadmiar i długotrwały niedobór

Wysokie dawki kwasu nikotynowego mogą powodować zaczerwienienie twarzy, uderzenia gorąca, prawdopodobnie wzrost poziomu glukozy we krwi. Nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Spożywając standardową żywność bardzo trudno jest o przedawkowanie witaminy PP, ma to miejsce zazwyczaj przyjmując preparaty farmaceutyczne.

Niedobór może być spowodowany niewłaściwą dietą, deficytową w składniki (żelazo, wit. B2 i B6) odgrywające ważną rolę w przemianach witaminy PP w organizmie; chorobami układu pokarmowego; problemami z wchłanianiem. Zaburzony metabolizm stwierdza się m.in. w schizofrenii oraz depresji.

Długotrwały niedobór może doprowadzić do choroby nazywanej pelagrą. Objawia się ona w postaci: bolesności języka i ust, zmian skórnych, wymiotów, biegunki, bezsenności, bólu głowy, niedokrwistości, a w ostrych przypadkach nawet depresji, demencji czy paraliżu nóg.

Zapotrzebowanie na witaminę PP

zapotrzebowanie, norma spożycia witaminy PP

Norma spożycia zależy od wielu czynników np. płci, wieku, stanu fizjologicznego. Większe ilości witaminy potrzebują osoby nadużywające alkohol, z niedoborem białka w diecie, chorzy na nowotwory, kobiety: w czasie laktacji, przyjmujące środki antykoncepcyjne.

Zapotrzebowanie wyrażone w mg/osobę/dobę.

  • niemowlęta: 2 – 5 mg
  • dzieci 1 – 9 lat: 6 – 12 mg
  • chłopcy 10 – 18 lat: 12 – 16 mg
  • dziewczęta 10 – 18 lat: 12 – 14 mg
  • mężczyźni: 16 mg
  • kobiety: 14 mg
  • kobiety w ciąży: 18 mg
  • kobiety karmiące piersią: 17 mg.

Występowanie witaminy B3 w żywności

witamina B3 niacyna w mięsie i żywności

Niacyna występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Bogatym źródłem witaminy B3 jest: mięso i jego przetwory, podroby (wątroba), ryby, produkty zbożowe pełnoziarniste. W zależności od pochodzenia witaminy PP różny jest jej stopień przyswajalności. Z produktów roślinnych organizm wykorzystuje poniżej 25 % witaminy.

Ze względu na możliwość konwersji tryptofanu w niacynę, produkty o dużej zawartości białka są jednocześnie dobrym źródłem witaminy B3. Niektóre produkty mogą zawierać mało niacyny, ale za to dużo tryptofanu, z którego może ona powstawać.

Zawartość wyrażona w mg na 100 g produktu.

  • otręby ryżowe: 34
  • wątroba wieprzowa: 16,7
  • orzechy arachidowe: 14
  • wątroba wołowa: 13,7
  • tuńczyk w wodzie: 13,5
  • filet z kurczaka gotowany na parze: 13
  • spirulina suszona: 12,8
spirulina suszona
  • szynka z piersi kurczaka: 11,7
  • pietruszka suszona: 9,9
  • makrela atlantycka świeża: 9,1
  • otręby pszenne: 8,9
  • nasiona chia suszone: 8,8
  • łosoś pieczony: 8,5
  • drożdże suszone: 8,5
  • słonecznik nasiona: 8,3
  • kotlet schabowy usmażony: 7,9
  • łosoś atlantycki dziki świeży: 7,9
  • sezam nasiona łuskane: 7,5
  • indyk pieczony: 7,2
indyk pieczony
  • kasza gryczana niepalona: 7
  • ryż brązowy długoziarnisty: 6,5
  • szynka z indyka: 6,2
  • polędwica sopocka: 5,6
  • dorada świeża: 5,4
  • morele suszone: 4,8
  • grzyby: 4,8
  • orzeszki pinii suszone: 4,3.