Nazwą niacyna określa się dwa związki:
- kwas nikotynowy
- nikotynamid.
Wykazują one taką samą aktywność biologiczną. Niacyna nazywana jest również jako witamina B3 lub witamina PP. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co wiąże się z dużymi jej stratami podczas procesów technologicznych np. gotowania (straty na poziomie 25 – 50%). Jest odporna na wysoką temperaturę, działanie światła, tlenu, kwasów oraz środowiska zasadowego.
Organizm człowieka potrafi wytworzyć niacynę z tryptofanu (tryptofan to aminokwas, element budujący cząsteczkę białka). 1 mg niacyny powstaje z 60 mg tryptofanu. Wydajność przemiany tryptofanu w witaminę B3 zależy od ilości spożytego białka. Zapasy ustrojowe niacyny (osób dorosłych) wystarczają na 2 – 6 tygodni.
Witamina B3 spełnia liczne funkcje:
- jest prekursorem koenzymów: NAD, NADP
- uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek
- wpływa na prace mózgu, układu nerwowego
- reguluje metabolizm lipidów
- bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji
- odgrywa rolę w syntezie hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu, tyroksyny
- prawdopodobnie wykazuje działanie prewencyjne w chorobie Alzheimera, Parkinsona.
Niacyna – konsekwencje nadmiaru i niedoboru
Wysokie dawki kwasu nikotynowego mogą powodować zaczerwienienie twarzy, uderzenia gorąca, prawdopodobnie wzrost poziomu glukozy we krwi. Nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Spożywając standardową żywność bardzo trudno jest o przedawkowanie witaminy PP, ma to miejsce zazwyczaj przyjmując preparaty farmaceutyczne.
Niedobór może być spowodowany niewłaściwą dietą, deficytową w składniki (żelazo, wit. B2 i B6) odgrywające ważną rolę w przemianach witaminy PP w organizmie; chorobami układu pokarmowego; problemami z wchłanianiem. Zaburzony metabolizm stwierdza się m.in. w schizofrenii oraz depresji.
Długotrwały niedobór może doprowadzić do choroby nazywanej pelagrą. Objawia się ona w postaci: bolesności języka i ust, zmian skórnych, wymiotów, biegunki, bezsenności, bólu głowy, niedokrwistości, a w ostrych przypadkach nawet depresji, demencji czy paraliżu nóg.
Zapotrzebowanie na witaminę PP
Norma spożycia zależy od wielu czynników np. płci, wieku, stanu fizjologicznego. Większe ilości witaminy potrzebują osoby nadużywające alkohol, z niedoborem białka w diecie, chorzy na nowotwory, kobiety: w czasie laktacji, przyjmujące środki antykoncepcyjne.
Zapotrzebowanie wyrażone w mg/osobę/dobę.
- niemowlęta: 2 – 5 mg
- dzieci 1 – 9 lat: 6 – 12 mg
- chłopcy 10 – 18 lat: 12 – 16 mg
- dziewczęta 10 – 18 lat: 12 – 14 mg
- mężczyźni: 16 mg
- kobiety: 14 mg
- kobiety w ciąży: 18 mg
- kobiety karmiące piersią: 17 mg.
Występowanie witaminy B3 w żywności
Niacyna występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Bogatym źródłem witaminy B3 jest: mięso i jego przetwory, podroby (wątroba), ryby, produkty zbożowe pełnoziarniste. W zależności od pochodzenia witaminy PP różny jest jej stopień przyswajalności. Z produktów roślinnych organizm wykorzystuje poniżej 25 % witaminy.
Ze względu na możliwość konwersji tryptofanu w niacynę, produkty o dużej zawartości białka są jednocześnie dobrym źródłem witaminy B3. Niektóre produkty mogą zawierać mało niacyny, ale za to dużo tryptofanu, z którego może ona powstawać.
Zawartość wyrażona w mg na 100 g produktu.
- otręby ryżowe: 34
- wątroba wieprzowa: 16,7
- orzechy arachidowe: 14
- wątroba wołowa: 13,7
- tuńczyk w wodzie: 13,5
- filet z kurczaka gotowany na parze: 13
- spirulina suszona: 12,8
- szynka z piersi kurczaka: 11,7
- pietruszka suszona: 9,9
- makrela atlantycka świeża: 9,1
- otręby pszenne: 8,9
- nasiona chia suszone: 8,8
- łosoś pieczony: 8,5
- drożdże suszone: 8,5
- słonecznik nasiona: 8,3
- kotlet schabowy usmażony: 7,9
- łosoś atlantycki dziki świeży: 7,9
- sezam nasiona łuskane: 7,5
- indyk pieczony: 7,2
- kasza gryczana niepalona: 7
- ryż brązowy długoziarnisty: 6,5
- szynka z indyka: 6,2
- polędwica sopocka: 5,6
- dorada świeża: 5,4
- morele suszone: 4,8
- grzyby: 4,8
- orzeszki pinii suszone: 4,3.