witamina B2 w żywności

Witamina B2 (ryboflawina)

tomekskorczewski.pl » Blog » Witamina B2 (ryboflawina)


Witamina B2 występuje w żywności w postaci trzech związków, jako:

  • ryboflawina
  • dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD)
  • mononukleotyd flawinowy (FMN; inna nazwa: fosforan–5–ryboflawiny).

Ryboflawina ma intensywnie żółte zabarwienie i z tego powodu znalazła zastosowanie jako barwnik spożywczy (E101). Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Ulega degradacji pod wpływem światła (promieni ultrafioletowych), wykazuje odporność na wysokie temperatury, środki utleniające oraz kwasy nieorganiczne.

Funkcje fizjologiczne witaminy B2

  • ma wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku, system odpornościowy
  • nośnik elektronów
  • wchodzi w skład niektórych enzymów
  • uczestniczy w reakcjach związanych z uwalnianiem energii
  • bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów
  • współuczestniczy w metabolizmie witaminy B6 oraz niacyny
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • prawdopodobnie częściowo wpływa na metabolizm lipidów.

Niedobór i nadmiar ryboflawiny

Na niedobór są narażone osoby leczone przy pomocy światła (ryboflawina wykazuje fotowrażliwość), zażywające niektóre leki oraz nadużywające alkohol. Ponadto niedobory mogą wystąpić u osób w podeszłym wieku, u kobiet w ciąży.

Po czym poznać niedobory witaminy B2? Występuje:

  • zapalenie: kącików ust (zajady), języka
  • pękanie warg
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • złuszczanie naskórka
  • suchość i zaczerwienienie spojówek, pieczenie pod powiekami, światłowstręt, ogólnie zmiany w narządzie wzroku
  • zaburzenie funkcjonowania układu nerwowego, endokrynnego.

Jeżeli chodzi o nadmiar witaminy B2, to jest on wydalany głównie z moczem. Ponadto o niekorzystne skutki zdrowotne ryboflawiny jest trudno, ponieważ organizm człowieka nie potrafi wchłonąć dużych dawek witaminy (nie więcej niż około 25 – 27 mg spożyte jednorazowo, powyżej tej ilości wchłanialność znacząco spada).

Witamina B2 – zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2 zależy od: wieku, płci, stanu fizjologicznego. Większej ilości ryboflawiny potrzebują osoby w czasie intensywnego wzrostu, narażone na stres, o dużej aktywności fizycznej oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Norma spożycia podana w mg ryboflawiny/osobę/dobę.

  • niemowlęta: 0,3 – 0,4
  • dzieci 1 – 9 lat: 0,5 – 0,9
  • chłopcy 10 – 18 lat: 1 – 1,3
  • dziewczęta 10 – 18 lat: 1 – 1,1
  • mężczyźni: 1,3
  • kobiety: 1,1
  • kobiety w ciąży: 1,4
  • kobiety karmiące piersią: 1,6.

Dobre źródła ryboflawiny w żywności

ryboflawina w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Ryboflawinę można znaleźć w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Witamina B2 występuje przede wszystkim w mleku i jego przetworach, mięsie, w jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, skiełkowanych ziarnach zbóż, niektórych warzywach (np. szpinak, zielony groszek), wyciągach z drożdży oraz podrobach.

Zawartość podana w miligramach [mg] w 100 gramach produktu.

  • sproszkowany korzeń maca: 390
  • ekstrakt drożdżowy: 17,5
  • drożdże suszone: 4
  • spirulina suszona: 3,7
  • wątroba wołowa: 3,3
  • wątroba wieprzowa: 3
wątroba wieprzowa
  • wątroba kurczaka: 2,7
  • pietruszka suszona: 2,4
  • serwatka słodka w proszku: 2,2
  • nerki wieprzowe: 1,7
  • winogrona muskat: 1,5
  • ser gjetost: 1,4
  • syrop klonowy: 1,3
  • mleko pełne w proszku: 1,3
  • ser kozi twardy: 1,2
  • bazylia suszona: 1,2
  • serce indycze: 1,1
  • migdały łuskane: 1,1
  • żółtko jaja kurzego: 0,81
witamina b2 w żółtku jaja kurzego
  • parówki popularne: 0,8
  • ikra świeża: 0,7
  • ser cheddar pełnotłusty: 0,6
  • pieczarka biała: 0,6
  • liczi suszone: 0,6
  • kawior ziarnisty, czarny i czerwony: 0,6
  • zarodki pszenne: 0,53
  • sezam nasiona: 0,5
  • makrela królewska świeża: 0,5
  • wątrobianka: 0,5
  • ser limburski: 0,5
  • ser twarogowy półtłusty: 0,5
  • jajecznica na parze: 0,49
  • kakao proszek 16 % tłuszczu: 0,46
  • fasola goa dojrzałe nasiona: 0,45
  • jaja gotowane: 0,43
  • kasza gryczana niepalona: 0,43
  • czekolada mleczna: 0,4
  • cielęcina łopatka: 0,4
  • łosoś atlantycki świeży: 0,4
łosoś atlantycki
  • śliwki suszone: 0,4
  • mleko owcze: 0,4
  • ser gouda tłusty: 0,4
  • kasza jaglana: 0,38
  • węgorz wędzony: 0,37
  • słonecznik nasiona: 0,35
  • dynia pestki: 0,32
  • ser typu feta: 0,3
  • sardynka w pomidorach: 0,3
  • jogurt grecki: 0,3
  • morele suszone: 0,3
  • śledź solony: 0,3
  • kabanosy: 0,3
  • groch dojrzałe nasiona: 0,3
  • szczaw: 0,3
  • sandacz świeży: 0,25
  • makaron pszenny z mąki pełnoziarnistej: 0,22
  • musztarda: 0,2
  • płatki owsiane górskie: 0,2
płatki owsiane jako źródło ryboflawiny
  • szpinak: 0,2
  • groszek zielony: 0,2
  • mleko spożywcze 2 % tłuszczu: 0,2.