witamina B1 w diecie

Witamina B1 (tiamina)

tomekskorczewski.pl » Blog » Witamina B1 (tiamina)


Witamina B1 (tiamina) należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Organizm człowieka może ją magazynować, jednakże jej zapasy są niewielkie. Mogą wyczerpać się już po dwóch tygodniach (albo nawet szybciej). Dlatego ważnym jest, aby dostarczać ją w codziennej diecie. Główne miejsca gdzie się odkłada to: układ sercowo naczyniowy, wątroba, nerki, mięśnie szkieletowe, mózg.

Witamina B1 jest jedną z najmniej trwałych witamin. Tiamina jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury (jej straty nią spowodowane mogą sięgać nawet ponad 50 %), działanie tlenu, promieni jonizujących, tiaminazę (enzym występujący w surowych rybach). Większym stratom sprzyja środowisko obojętne, zasadowe w porównaniu do środowiska kwaśnego. Zazwyczaj w trakcie procesów technologicznych, obróbki kulinarnej ubywa około 20 – 70 % witaminy. Witamina B1 odporna jest na działanie światła.

Witamina B1 spełnia różne funkcje:

tiamina i jej funkcje
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • odgrywa rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, w metabolizmie aminokwasów rozgałęzionych, przemianie węglowodanów
  • ma wpływ na produkcje insuliny (jako czynnik regulujący wytwarzanie hormonu w komórkach trzustkowych)
  • uczestniczy w procesach energetycznych
  • aktywuje kanały chlorkowe
  • jest koenzymem wielu enzymów.

Skutki zdrowotne niedoboru i nadmiaru tiaminy

U osób zdrowych niedobory tiaminy spotykane są bardzo rzadko. Na niedobór narażone są osoby nadużywające alkohol, mające problemy z układem pokarmowym np. trawieniem i wchłanianiem, często wymiotujące. Ponadto przyjmujące leki diuretyczne (które nasilają jej utratę z moczem), niedożywione, nadmiernie obciążone stresem, z nowotworami, u pacjentów po operacjach bariatrycznych.

Przewlekły niedobór witaminy B1 prowadzi do choroby beri – beri, która objawia się w postaci zaburzeń neurologicznych oraz sercowo naczyniowych. Za mała ilość tiaminy w diecie upośledza wydzielanie soku żołądkowego, co przekłada się na zaburzenia procesu trawienia i przyswajania.

Jeżeli chodzi o nadmiar witaminy B1, to organizm człowieka potrafi sobie z nim poradzić. Przy dużych jej ilościach zmniejsza się wchłanianie oraz zwiększa wydalanie z moczem. Rzadko kiedy obserwuje się negatywne skutki zdrowotne spowodowane nadpodażą wit. B1.

Tiamina – zapotrzebowanie/norma spożycia

Zapotrzebowanie uzależnione jest od różnych czynników np. wieku, płci czy stanu fizjologicznego. Im więcej w diecie węglowodanów, tym należy zwiększyć podaż tiaminy. *W niektórych produktach mogą znajdować się składniki, które utrudniają, zmniejszają wchłanianie witaminy np. tanina występująca w liściach herbaty.

  • niemowlęta: 0,2 – 0,3 mg
  • dzieci 1 – 9 lat: 0,5 – 0,9 mg
  • chłopcy 10 – 18 lat: 1 – 1,2 mg
  • dziewczęta 10 – 18 lat: 1 – 1,1 mg
  • mężczyźni: 1,3 mg
  • kobiety: 1,1 mg
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg
  • kobiety karmiące piersią: 1,5 mg.

Witamina B1 w produktach spożywczych – dobre źródła

witamina b1 w różnych orzechach

Witamina B1 występuje w świecie roślinnym i zwierzęcym. Dobrym źródłem tiaminy jest mięso i jego przetwory, suche nasiona roślin strączkowych (np. groch, soczewica, fasola, soja), produkty zbożowe, pełnoziarniste, z grubego przemiału, orzechy, drożdże.

Zawartość podana w mg/100g produktu.

  • ekstrakt drożdżowy: 23
  • mąka z nasion słonecznika: 3,1
  • otręby ryżowe: 2,7
  • mąka sezamowa: 2,5
  • drożdże suszone: 2,3
  • zarodki pszenne: 2,1
  • siemię lniane: 1,6
  • słonecznik nasiona: 1,5
  • kolendra suszone liście: 1,3
  • orzechy makadamia: 1,2
  • otręby owsiane: 1,2
  • soczewica czerwona dojrzałe nasiona: 1,1
  • wieprzowina w zależności od części: około 0,6 – 1
  • szynka konserwowa: 0,9
  • groch dojrzałe nasiona: 0,8
  • sezam nasiona: 0,8
sezam
  • drożdże piekarskie: 0,8
  • gorczyca nasiona: 0,8
  • stek wieprzowy smażony: 0,78
  • kasza jaglana: 0,73
  • soja dojrzałe nasiona: 0,7
  • fasola biała dojrzałe nasiona: 0,7
  • chipsy bekonowe: 0,7
  • orzechy arachidowe: 0,7
  • biała kiełbasa: 0,7
  • kabanosy: 0,67
  • orzechy pekan: 0,67
  • nasiona chia suszone: 0,63
  • kmin rzymski: 0,63
  • orzechy brazylijskie: 0,62
orzechy brazylijskie jako dobre źródło wit. B1
  • wątróbka gęsia, kacza: 0,57
  • ryż brązowy: 0,54
  • serwatka słodka w proszku: 0,52
  • płatki owsiane: 0,5
  • polędwica sopocka: 0,44
  • tamaryndowiec indyjski: 0,43
  • słonina: 0,42
  • kawa zbożowa rozpuszczalna w proszku: 0,4
  • chałwa: 0,4
  • durian: 0,37
  • kasza orkiszowa: 0,37
  • komosa ryżowa: 0,36
  • pstrąg świeży: 0,35
  • hamburger: 0,34
  • ser gjetost: 0,32
  • łosoś smażony: 0,3
  • groszek zielony: 0,3
  • kiełbasa żywiecka: 0,3
  • sezamki: 0,3
  • łosoś atlantycki świeży: 0,23
  • morele suszone: 0,18
  • żółtko jaja kurzego: 0,17.