Witamina B2 występuje w żywności w postaci trzech związków, jako:
- ryboflawina
- dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD)
- mononukleotyd flawinowy (FMN; inna nazwa: fosforan–5–ryboflawiny).
Ryboflawina ma intensywnie żółte zabarwienie i z tego powodu znalazła zastosowanie jako barwnik spożywczy (E101). Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Ulega degradacji pod wpływem światła (promieni ultrafioletowych), wykazuje odporność na wysokie temperatury, środki utleniające oraz kwasy nieorganiczne.
Funkcje fizjologiczne witaminy B2
- ma wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku, system odpornościowy
- nośnik elektronów
- wchodzi w skład niektórych enzymów
- uczestniczy w reakcjach związanych z uwalnianiem energii
- bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów
- współuczestniczy w metabolizmie witaminy B6 oraz niacyny
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- prawdopodobnie częściowo wpływa na metabolizm lipidów.
Niedobór i nadmiar ryboflawiny
Na niedobór są narażone osoby leczone przy pomocy światła (ryboflawina wykazuje fotowrażliwość), zażywające niektóre leki oraz nadużywające alkohol. Ponadto niedobory mogą wystąpić u osób w podeszłym wieku, u kobiet w ciąży.
Po czym poznać niedobory witaminy B2? Występuje:
- zapalenie: kącików ust (zajady), języka
- pękanie warg
- łojotokowe zapalenie skóry
- złuszczanie naskórka
- suchość i zaczerwienienie spojówek, pieczenie pod powiekami, światłowstręt, ogólnie zmiany w narządzie wzroku
- zaburzenie funkcjonowania układu nerwowego, endokrynnego.
Jeżeli chodzi o nadmiar witaminy B2, to jest on wydalany głównie z moczem. Ponadto o niekorzystne skutki zdrowotne ryboflawiny jest trudno, ponieważ organizm człowieka nie potrafi wchłonąć dużych dawek witaminy (nie więcej niż około 25 – 27 mg spożyte jednorazowo, powyżej tej ilości wchłanialność znacząco spada).
Witamina B2 – zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2 zależy od: wieku, płci, stanu fizjologicznego. Większej ilości ryboflawiny potrzebują osoby w czasie intensywnego wzrostu, narażone na stres, o dużej aktywności fizycznej oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Norma spożycia podana w mg ryboflawiny/osobę/dobę.
- niemowlęta: 0,3 – 0,4
- dzieci 1 – 9 lat: 0,5 – 0,9
- chłopcy 10 – 18 lat: 1 – 1,3
- dziewczęta 10 – 18 lat: 1 – 1,1
- mężczyźni: 1,3
- kobiety: 1,1
- kobiety w ciąży: 1,4
- kobiety karmiące piersią: 1,6.
Dobre źródła ryboflawiny w żywności
Ryboflawinę można znaleźć w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Witamina B2 występuje przede wszystkim w mleku i jego przetworach, mięsie, w jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, skiełkowanych ziarnach zbóż, niektórych warzywach (np. szpinak, zielony groszek), wyciągach z drożdży oraz podrobach.
Zawartość podana w miligramach [mg] w 100 gramach produktu.
- sproszkowany korzeń maca: 390
- ekstrakt drożdżowy: 17,5
- drożdże suszone: 4
- spirulina suszona: 3,7
- wątroba wołowa: 3,3
- wątroba wieprzowa: 3
- wątroba kurczaka: 2,7
- pietruszka suszona: 2,4
- serwatka słodka w proszku: 2,2
- nerki wieprzowe: 1,7
- winogrona muskat: 1,5
- ser gjetost: 1,4
- syrop klonowy: 1,3
- mleko pełne w proszku: 1,3
- ser kozi twardy: 1,2
- bazylia suszona: 1,2
- serce indycze: 1,1
- migdały łuskane: 1,1
- żółtko jaja kurzego: 0,81
- parówki popularne: 0,8
- ikra świeża: 0,7
- ser cheddar pełnotłusty: 0,6
- pieczarka biała: 0,6
- liczi suszone: 0,6
- kawior ziarnisty, czarny i czerwony: 0,6
- zarodki pszenne: 0,53
- sezam nasiona: 0,5
- makrela królewska świeża: 0,5
- wątrobianka: 0,5
- ser limburski: 0,5
- ser twarogowy półtłusty: 0,5
- jajecznica na parze: 0,49
- kakao proszek 16 % tłuszczu: 0,46
- fasola goa dojrzałe nasiona: 0,45
- jaja gotowane: 0,43
- kasza gryczana niepalona: 0,43
- czekolada mleczna: 0,4
- cielęcina łopatka: 0,4
- łosoś atlantycki świeży: 0,4
- śliwki suszone: 0,4
- mleko owcze: 0,4
- ser gouda tłusty: 0,4
- kasza jaglana: 0,38
- węgorz wędzony: 0,37
- słonecznik nasiona: 0,35
- dynia pestki: 0,32
- ser typu feta: 0,3
- sardynka w pomidorach: 0,3
- jogurt grecki: 0,3
- morele suszone: 0,3
- śledź solony: 0,3
- kabanosy: 0,3
- groch dojrzałe nasiona: 0,3
- szczaw: 0,3
- sandacz świeży: 0,25
- makaron pszenny z mąki pełnoziarnistej: 0,22
- musztarda: 0,2
- płatki owsiane górskie: 0,2
- szpinak: 0,2
- groszek zielony: 0,2
- mleko spożywcze 2 % tłuszczu: 0,2.