jod w diecie (jedzeniu, soli)

Jod w diecie. Produkty bogate w pierwiastek (naturalne źródła)

tomekskorczewski.pl » Blog » Jod w diecie. Produkty bogate w pierwiastek (naturalne źródła)


Jod należy do mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wchłanialność pierwiastka z diety jest na wysokim poziomie 90%. Przyswajanie jodu (wykorzystanie mikroelementu z żywności) utrudniają: glikozydy (zawarte np. w orzeszkach ziemnych, migdałach, kapuście, kalafiorze, jarmużu), polifenole, tiocyjaniany (np. brokuły, kalafior), fluorki, azotany, hemaglutyniny (nasiona roślin strączkowych), pierwiastki: żelazo, magnez, wapń.

W Polsce w celu zapobiegania wystąpienia niedoborów pierwiastka wprowadzono obowiązek jodowania soli kuchennej. Należy pamiętać, że zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu zwiększa ryzyko pojawienia się niekorzystnych objawów.

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się kilkadziesiąt miligramów jodu (głównie w tarczycy). Jod może być dostarczany do ustroju drogą pokarmową, przez układ oddechowy oraz przez skórę.

funkcje jodu – rola w organizmie

właściwości jodu w organizmie człowieka

Niezbędny do produkcji (wchodzi w skład) hormonów tarczycy (T4 – tyroksyny oraz T3 – trijodotyroniny), które wpływają na funkcjonowanie organizmu, m.in. na: pracę mózgu, układu nerwowego, serca, mięśni, nerek, metabolizm: witamin, składników energetycznych, udział w procesach wytwarzania energii, ekspresji genów, komórki organizmu – ich wzrost i dojrzewanie, utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, regulacja syntezy białka i enzymów. Mikroelement zapobiega powstawaniu wola endemicznego. Ponadto jod ma wpływ na dojrzewanie (dojrzałość płciowa) i reprodukcje.

Niedobór jodu (objawy)

niedobór jodu objawiający się w postaci senności
  • może mieć wpływ na obniżenie odporności immunologicznej organizmu oraz zwiększenie śmiertelności dzieci
  • długotrwały niedobór jodu może prowadzić do niedoczynności tarczycy, jej objawy to m.in. brak energii, ospałość, sucha skóra głównie w okolicach łokci i kolan, obniżona sprawność intelektualna, uczucie zimna, spadek temperatury ciała, zimne stopy i dłonie, przybieranie na wadze, więcej o niedoczynności tarczycy znajdziecie tutaj „dietetyk Hashimoto
  • może skutkować powiększeniem tarczycy, niedorozwojem fizycznym i umysłowym dzieci (kretynizm)
  • związany jest z występowaniem poronień, przedwczesnych porodów, ogólnie komplikacjami w czasie ciąży
  • prowadzi do uszkodzenia mózgu u płodu, osłabienia funkcji rozrodczych
  • zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka i tarczycy.

Nadmiar mikroelementu

nadmiar mikroelementu I

U większości zdrowych osób (nieznaczny) nadmiar mikroelementu w diecie nie jest szkodliwy, jednakże u niektórych ludzi nadmiar jodu zwiększa ryzyko powstania chorób tarczycy. U osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne nawet przy niewielkiej nadpodaży pierwiastka.

  • nadczynność tarczycy
  • zahamowanie syntezy hormonów tarczycy
  • utrata masy ciała
  • nudności, wymioty, biegunka
  • zwiększona potliwość, uczucie gorąca
  • bezsenność, przyspieszona praca serca
  • objawy bardzo dużego nadmiaru/zatrucia mikroelementem: bóle brzucha, biegunka, wymioty, nudności, wrażenie pieczenia w żołądku, gardle, ustach, problemy z sercem.

Dzienne zapotrzebowanie na jod

talerz przedstawiający dzienne zapotrzebowanie na jod

Większe zapotrzebowanie na jod występuje u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Norma spożycia podana w μg jodu/osobę/dobę.

  • niemowlęta: 110 – 130 μg
  • dzieci 1 – 9 lat: 90 – 100 μg
  • dziewczęta i chłopcy 10 – 18 lat: 120 – 150 μg
  • kobiety i mężczyźni: 150 μg
  • kobiety w ciąży: 220 μg
  • kobiety karmiące piersią: 290 μg.

Źródła jodu (naturalne)

naturalne źródło jodu w postaci soli

Najlepszym źródłem jodu jest żywność pochodzenia morskiego (owoce morza, ryby). Dużo jodu zawierają przyprawy, mieszanki przypraw np. do grilla, ryb, ziemniaków, kurczaka, gyrosa, do rosołu. Jod zawarty jest w mleku i jego przetworach, jajach, soli kuchennej, warzywach, niektórych wodach mineralnych.

Stężenie jodu w środowisku decyduje o jego zawartości w pożywieniu. Produkty pochodzenia zwierzęcego są lepszym źródłem pierwiastka, kiedy zwierzę było żywione pokarmem bogatym w jod. Podobnie jest z warzywami, gdzie im więcej jodu w glebie, tym większa jego zawartość w warzywach.

Produkty bogate w jod

Zawartość podana w μg na/100 g/ml produktu.

  • sól himalajska: 3000
  • sól morska jodowana: 2300
  • przyprawa do grilla: 850
  • przyprawa do ryb: 825
  • przyprawa do kurczaka: 688
  • pieprz cytrynowy: 530
  • Lawasz (tradycyjny ormiański chleb): 523
  • pasta Tom Kha: 481
  • czubryca czerwona, zielona: 390
  • molwa niebieska świeża (ryba z rodziny dorszowatych): 280.

W czym jest jod?

  • dorsz świeży: 110
dorsz źródłem mikroelementu
  • mintaj świeży: 103
  • szprotki: 94
  • pasta Tom Yum: 69
  • szynka konserwowa: 56
  • tuńczyk świeży: 50
  • kalmary gotowane: 50
  • tortilla orkiszowa: 45
  • ser parmezan: 40
  • makrela wędzona: 40
  • grzyby suszone: 36
  • roszponka: 35
  • ser gouda: 35
  • wino czerwone: 35
wino czerwone nalewane do kieliszka
  • otręby pszenne: 31
  • łosoś wędzony: 30
  • ser edamski: 30
  • śledź solony: 30
  • chleb graham: 28
  • sardynka w pomidorach: 25
  • sola świeża: 25
  • tortilla pszenna: 22
  • sól morska: 19,9
  • orzechy laskowe: 17
  • zioła prowansalskie: 15
  • brokuły: 15
  • skyr naturalny: 14,5
  • miruna świeża: 14
  • groch suche nasiona: 14
  • chleb chrupki: 14
  • pstrąg tęczowy: 13
  • szpinak: 12
  • serek wiejski: 10
  • jaja kurze całe: 9,5
  • rzodkiewka: 8
  • szparagi: 7
  • kefir 2% tłuszczu: 7,5.

Jod w jedzeniu

  • soja dojrzałe nasiona: 6,5
soja
  • maślanka 2%: 6
  • płatki owsiane: 6
  • czekolada mleczna: 5,5
  • oliwa z oliwek: 5
  • ryż brązowy: 4,5
  • figi suszone: 4
  • jogurt naturalny: 3,6
  • mleko spożywcze 2%: 3
  • chleb żytni razowy: 3
  • banan: 2,8
  • masło extra: 2,9
  • awokado: 2.