dieta oparta o indeks i ładunek glikemiczny

Co to jest indeks i ładunek glikemiczny? Dieta oparta na niskim IG

tomekskorczewski.pl » Blog » Co to jest indeks i ładunek glikemiczny? Dieta oparta na niskim IG


Indeks glikemiczny informuje nas o (tempie wchłaniania węglowodanów) wzroście poziomu glukozy we krwi po spożyciu żywności zawierającej 50 gramów węglowodanów w porównaniu do wzorca, którym zazwyczaj jest glukoza (czasami białe pieczywo). Cukier bada się w przeciągu 2 godzin po spożyciu posiłku. Zawartość węglowodanów jest taka sama w badanym produkcie i wzorcu. IG glukozy wynosi 100, a białego chleba = 70.

Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym ulegają szybkiemu strawieniu i błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi, który następnie gwałtownie opada. Indeks glikemiczny zależy m.in. od trawienia i przyswajania. Szybko trawione i wchłaniane cukry mają wysoki IG. Wahania glikemii są mniejsze, jeżeli w diecie znajdują się produkty o niskim i średnim IG.

skala indeksu glikemicznego IG żywności

Biorąc pod uwagę IG możemy dokonać podziału żywności na (skala indeksu glikemicznego):

  • produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym, IG ≤ 55
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym, IG 56 – 69
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym, IG ≥ 70.

Co to jest ładunek glikemiczny?

ładunek glikemiczny skala i wzór

Ładunek glikemiczny (GL – glycemic load) określa tempo wchłaniania węglowodanów i powiązany z nim wzrost stężenia cukru we krwi. Im wyższy ładunek, tym wyższe stężenie glukozy we krwi i wyrzut insuliny. GL podaje się w przeliczeniu na porcje potrawy czy produktu. Żywność (ten sam produkt) zawierająca taką samą ilość węglowodanów, lecz w większej porcji, będzie miała zazwyczaj niższy ŁG. Produkty o tym samym indeksie glikemicznym mogą mieć różny ładunek glikemiczny.

Skala ładunku glikemicznego

  • niski ≤ 10
  • średni 11 – 19
  • wysoki ≥ 20.

Jak obliczyć ładunek glikemiczny? – wzór

Ładunek glikemiczny = IG produktu x zawartość węglowodanów przyswajalnych w porcji produktu/100

Co ma wpływ na indeks glikemiczny? Jak obniżyć IG produktów spożywczych?

jak obniżyć indeks glikemiczny produktów w diecie
  • kompozycja posiłku
  • zawartość w posiłku błonnika, który spowalnia wchłanianie, produkty zawierające błonnik pokarmowy mają zazwyczaj niższy IG
  • stopień przetworzenia żywności (poddania jej różnej obróbce technologicznej): im produkt jest mniej przetworzony, tym jego IG jest niższe. Marchew gotowana ma blisko 3 razy większy IG, w porównaniu do marchwi surowej. Ziemniaki gotowane mają niższe IG w porównaniu do puree ziemniaczanego lub ziemniaków ugotowanych, a następnie pieczonych.
  • rodzaj węglowodanów, ich budowa, zawartość i proporcje. Dla przykładu: skrobia z większą zawartością amylopektyny, a mniejszą amylozy ma większy IG. Wybieraj produkty zawierające węglowodany złożone.
  • obróbka kulinarna: np. makaron ugotowany al dente ma niższy IG, niż makaron rozgotowany. Dłużej trwająca obróbka termiczna, zazwyczaj powoduje wzrost IG artykułów spożywczych. Chcąc zadbać o niskie IG dbaj o to, aby nie rozgotowywać np.: kasz, ziemniaków, warzyw.
  • odmiana i stopień dojrzałości: np. cukry znajdujące się w owocach dojrzałych przedostają się szybciej do krwiobiegu, aniżeli cukry tego samego owocu we wcześniejszym stadium dojrzałości (banany żółte dojrzałe IG = około 50, a banany zielone niedojrzałe IG = około 30). Banany zielone mają niższy IG w porównaniu do bananów w pełni dojrzałych, w których zawartość cukrów prostych jest większa. Zawartość węglowodanów w owocach oraz ich forma może ulegać zmianie w zależności od: odmiany, warunków klimatycznych i uprawy, stopnia nasłonecznienia, przechowywania.
  • proces produkcji artykułów spożywczych: zabiegi powodujące zniszczenie pierwotnej struktury żywności powodują, że staje się ona bardziej dostępna dla enzymów trawiennych człowieka (np. rozdrabnianie, mielenie).

Ponadto na poziom glukozy we krwi ma wpływ:

  • pochodzenie i rodzaj węglowodanów, tempo ich wchłaniania
  • znaczenie ma również osoba, czynniki osobnicze. Człowiek zdrowy inaczej reaguje na węglowodany, aniżeli osoba z cukrzycą.
  • wielkość porcji i związane z tym tempo konsumpcji
  • konsystencja produktu, potrawy: stała, płynna, co wiąże się z szybkością trawienia i wchłaniania
  • pora jedzenia
  • wcześniejsze posiłki.

Odpowiedź glikemiczna, glikemia poposiłkowa – wpływa na nią:

glikemia poposiłkowa co na nią wpływa
  • wrażliwość komórek na insulinę
  • stan zdrowotny trzustki
  • stosowanie aktywności fizycznej
  • indywidualne różnice w metabolizmie węglowodanów
  • jakości trawienia
  • stres
  • nikotyna
  • leki
  • zawartość w żywności innych składników: błonnik pokarmowy, białko, tłuszcz, kwasy organiczne, składniki antyodżywcze.

Dieta Montignaca

dieta montignaca o niskim ig

Jest to dieta oparta o indeks glikemiczny. Wybiera się takie produkty, które wchłaniają się powoli i następuje stopniowy, a nie gwałtowny wzrost cukru we krwi. Stopniowe uwalnianie cukru do krwi nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny. Insulina w nadmiarze może sprzyjać odkładaniu się w organizmie tkanki tłuszczowej, wpływać na wzrost apetytu oraz przyczyniać się do insulinooporności.

Dieta składa się z 3 głównych posiłków i nie wymaga liczenia kalorii. Dwa z nich to połączenie węglowodanów z białkami (gdzie wybiera się węglowodany o IG do 50), a 1 jest posiłkiem tłuszczowo – białkowym. O diecie Montigniaca teraz tylko tyle. Więcej napiszę w osobnym artykule, kiedy zacznę opisywać poszczególne diety.

Korzyści spożywania produktów, diety o niskim IG i GL

korzyści diety z żywnością o niskim ig
  • ułatwienie pozbycia się masy ciała, szczególnie u osób z nadwagą i otyłością
  • dłużej utrzymujące się uczucie sytości
  • zmniejszenie stężenia leptyny we krwi
  • poprawa wskaźników lipidowych
  • nie obserwuje się hipoglikemii, mogącej się pojawić po spożywaniu żywności o wysokim IG
  • poprawa profilu glikemii
  • zmniejsza występowanie hipo- i hiperglikemii u osób z cukrzycą typu 1
  • zmniejszona odpowiedź glikemiczna i insulinowa
  • poprawa wrażliwości na insulinę
  • zmniejszone ryzyko powikłań cukrzycy
  • obniżenie stężenia triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.

Skutki zdrowotne spożywania żywności o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym

skutki zdrowotne spożywania żywności o wysokim ig

Wysoki indeks i ładunek mogą przyczyniać się do:

  • wzrostu tkanki tłuszczowej
  • ryzyka wystąpienia chorób: cukrzyca typu 2, układu sercowo-naczyniowego (choroba niedokrwienna serca), nowotwory, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, dna moczanowa, hiperinsulinemia, insulinooporności, zespołu metabolicznego, kamicy żółciowej.

Indeks glikemiczny (IG) dla różnych produktów spożywczych

indeks glikemiczny w żywności i produktach spożywczych
  • wafle kukurydziane: 87
  • kopytka: 82
  • ziemniaki: 82
  • mąka pszenna, typ 500: 75
  • bułka tarta: 75
  • bułki pszenne: 75
  • kasza jaglana: 71
  • wafle ryżowe: 71
  • frytki: 70
  • ananas: 66
  • kasza kuskus: 65
  • płatki owsiane: 62
  • żurawina suszona, słodzona: 62
  • winogrona: 54
  • banan: 52
  • arbuz: 50
  • makaron pszenny pełnoziarnisty: 50
  • mąka żytnia typ 2000: 50
  • awokado: 48
  • makaron ryżowy: 47
  • kasza gryczana prażona: 45
  • jabłko: 44
  • truskawki: 40
  • gruszka: 38
  • pomidory czerwone: 34
  • ser twarogowy półtłusty: 31
  • ser gouda: 31
  • mleko spożywcze 2%: 30
  • śliwki suszone: 29
  • orzechy laskowe: 24
  • sałata lodowa: 24
  • ogórek: 24
  • szpinak: 24
  • wiśnie: 22
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu: 19
  • kefir 2% tłuszczu: 12.