Fluor (F) spełnia wiele funkcji w organizmie człowieka np. zapobiega próchnicy zębów, ma wpływ na kształtowanie uzębienia, funkcjonowanie układu kostnego, pobudza tworzenie nowej tkanki kostnej, odgrywa rolę w przemianie fosforanu wapnia kości. Występuje przede wszystkim w wodzie pitnej, z której wchłania się w ponad 90 %. Tymczasem wchłanialność fluoru z pożywienia może być 2 – 3 krotnie niższa. Zmniejsza ją obecność w diecie, takich pierwiastków jak: fosfor, magnez, glin.
W ustroju człowieka większość fluoru znajduje się w kościach i zębach, wpływając na ich twardość i wytrzymałość. Istnieje cienka granica między ilości mikroelementu gwarantującą odpowiedni stan zdrowia, a przekroczeniem zalecanej normy spożycia i wystąpieniem niepożądanych objawów.
Niedobór i nadmiar fluoru
Niedobór:
Niedobór fluoru wpływa negatywnie na szkliwo zębów, które staje się mniej twarde oraz podatne na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne (np. kwaśne środowisko). Ponadto obniża wytrzymałość kości.
Nadmiar:
Duży nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia, a mocne zatrucie fluorem może skończyć się zgonem. Nadpodaż pierwiastka objawia się w postaci: plamek na zębach, problemów z kośćmi i oddychaniem tkankowym, nieprawidłowości w syntezie hormonów, kolagenu. Poza tym przyczynia się do zaburzeń: w gospodarce wapniowo – fosforanowej, w funkcjonowaniu tarczycy, nerek, układu kostnego, nerwowego i mięśniowego oraz wpływa na przemiany węglowodanów i lipidów.
Niektóre z objawów świadczących o zatruciu fluorem: biegunka, wymioty, bóle brzucha, problemy z oddychaniem i pracą serca.
Fluor – zalecana dzienna norma spożycia
Norma żywienia wyrażona w mg/osobę/dobę.
- niemowlęta: 0,01 – 0,5 mg
- dzieci 1 – 9 lat: 0,7 – 1,2 mg
- dziewczęta i chłopcy: 10 – 18 lat: 2 – 3 mg
- mężczyźni: 4 mg
- kobiety, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią: 3 mg.
Źródła mikroelementu (F)
Głównym źródłem fluoru jest woda pitna (w szczególności woda twarda) oraz produkty, napoje, potrawy ją zawierające np. herbata. W innych artykułach spożywczych występuje w małych ilościach. Znajduje się m.in. w produktach zbożowych, rybach, serach podpuszczkowych. Źródło fluoru stanowi również pasta do zębów, z której pierwiastek jest bardzo dobrze przyswajany.