cynk w diecie i pożywieniu

Cynk w diecie – źródła w pożywieniu. Produkty bogate w mikroelement

tomekskorczewski.pl » Blog » Cynk w diecie – źródła w pożywieniu. Produkty bogate w mikroelement


Cynk (Zn) wchodzi w skład ponad 300 enzymów. Mikroelement niezbędny jest do produkcji wielu hormonów. Odgrywa rolę w odczuwaniu smaku i zapachu, w procesach zapamiętywania i uczenia się. W organizmie człowieka występuje głównie w mięśniach szkieletowych i kościach.

Wchłanialność cynku z żywności jest na poziomie około 10 – 40 %. Wzrasta gdy: pochodzi z produktów zwierzęcych (w porównaniu do żywności pochodzenia roślinnego), w obecności kwasu cytrynowego, niektórych aminokwasów (czyli cząstek budujących białko), w czasie ciąży oraz w sytuacji wystąpienia niedoborów w organizmie. Z kolei maleje, gdy w diecie znajduje się błonnik, miedź, wapń, żelazo niehemowe, alkohol, kwas szczawiowy, fityniany.

W dalszej części materiału poznasz odpowiedzi na pytania?

  • Jakie funkcje spełnia mikroelement?
  • Czym skutkuje niedobór i nadmiar cynku?
  • Jakie jest zapotrzebowanie na pierwiastek (Zn)?
  • W jakich produktach jest cynk?
  • Jakie są najlepsze źródła cynku w diecie (jedzeniu, pożywieniu)?

Cynk spełnia liczne funkcje fizjologiczne:

cynk Zn odgrywający funkcje w odczuwaniu zapachu
  • pełni funkcje strukturalne, katalityczne i regulacyjne
  • wywiera ważny wpływ: na funkcjonowanie licznych hormonów, na wszystkie podstawowe procesy życiowe, na prawidłową czynność gruczołów płciowych
  • wchodzi w skład enzymów odpowiedzialnych za biosyntezę białka
  • jest niezbędny do syntezy kwasów nukleinowych
  • odgrywa rolę w przemianach: energetycznych oraz białka, węglowodanów i tłuszczu, w ochronie przed wolnymi rodnikami
  • utrzymuje stabilność błon komórkowych
  • bierze udział w oddychaniu tkankowym
  • jest ważny w metabolizmie alkoholu
  • odpowiada za obronę immunologiczną organizmu.

Niedobór i nadmiar cynku

niedobór i nadmiar cynku w organizmie oraz diecie

Objawy wynikające z niedoboru

  • zatrzymanie wzrastania organizmu
  • niedorozwój płciowy u chłopców
  • opóźnione tempo dojrzewania płciowego
  • bezpłodność
  • wtórna niedoczynność tarczycy
  • problemy z odczuwaniem smaku, wyczuwaniem zapachów, gojeniem ran
  • zmiany skórne
  • wypadanie włosów
  • brak łaknienia
  • zwiększone ryzyko pojawienia się chorób psychicznych
  • nieprawidłowości w funkcjonowaniu: narządu wzroku (kurza ślepota), układu immunologicznego (spadek odporności immunologicznej)
  • niedobory cynku mogą nasilać niedokrwistość.

Na niedobory narażone są osoby nadużywające alkohol, kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci, ludzie powyżej 60 roku życia, osoby stosujące diety roślinne oraz mające problemy zdrowotne.

Objawy wynikające z nadmiaru

Nadmiar cynku spowodowany spożywaniem żywności zazwyczaj nie wywołuje negatywnych skutków zdrowotnych, ponieważ trudno jest dostarczyć z dietą (przez długi okres czasu), aż tak duże ilości mikroelementu. Dopiero nieumiejętna suplementacja może doprowadzić do niepożądanych objawów.

Nadmiar cynku wpływa na metabolizm innych pierwiastków np. żelaza i miedzi, mogąc doprowadzić do ich niedoborów. Prawdopodobnie nadmiar cynku jest jednym z czynników wpływającym na rozwój choroby Alzheimera. Objawy wysokiej nadpodaży: podrażnienie przewodu pokarmowego, utrata apetytu, bóle głowy i żołądka, biegunka, nudności, wymioty, zaburzenia profilu lipidowego.

Cynk – zapotrzebowanie

dzienne zapotrzebowanie na cynk

Dzienne zapotrzebowanie na cynk wzrasta w czasie intensywnego wzrostu, skoku pokwitaniowego, ciąży oraz laktacji.

Zapotrzebowanie na cynk zależy od:

  • wysycenia organizmu mikroelementem
  • przyswajalności pierwiastka z pożywienia
  • interakcji z innymi składnikami diety
  • strat spowodowanych ubytkiem cynku z ustroju (w pocie, moczu, kale, nasieniu).

Norma spożycia wyrażona w mg/osobę/dobę.

  • niemowlęta: 3 mg
  • dzieci 1 – 9 lat: 3 – 5 mg
  • dziewczęta 10 – 18 lat: 8 – 9 mg
  • chłopcy 10 – 18 lat: 8 – 11 mg
  • kobiety: 8 mg
  • mężczyźni: 11 mg
  • kobiety w ciąży: 11 – 12 mg
  • kobiety karmiące piersią: 12 – 13 mg.

Źródła cynku w diecie

dobre i naturalne źródła cynku w żywności

Dobrym źródłem cynku jest/są: mięso, wędliny, ryby i owoce morza, jaja, produkty zbożowe, kasze, pieczywo pełnoziarniste (ciemne), sery podpuszczkowe, wątroba, orzechy, pestki i nasiona.

Zawartość cynku w pożywieniu podana w mg/100g produktu. Produkty bogate w cynk:

  • ostrygi świeże: 39
  • zarodki pszenne: 15
  • pestki arbuza (suszone): 10
  • sezam nasiona łuskane: 10
  • otręby pszenne: 8,9
  • trybula suszona: 8,8
  • wątroba cielęca: 8,4
  • drożdże suszone: 8
  • grzyby shiitake suszone: 7,6
  • kardamon: 7,5
  • dynia pestki: 7,5
  • grzyby mun suszone: 7,5
  • bazylia suszona: 7,1
  • orzeszki pinii suszone: 6,5
  • kakao proszek: 6,5
mikroelement Zn w proszku kakao
  • tymianek suszony: 6,2
  • krab królewski świeży: 6
  • ryż dziki: 6
  • orzechy nerkowca: 5,8
  • rostbef gotowany: 5,8
  • pietruszka suszona: 5,4
  • słonecznik nasiona: 5
  • karkówka wołowa: 4,7
  • wątroba wieprzowa: 4,5
  • orzechy pekan: 4,5
  • ser ementaler; szwajcarski: 4,4
  • siemię lniane: 4,3
  • ser gouda: 4,2
  • groch dojrzałe nasiona: 4,2
  • wątroba wołowa: 4,1
  • orzechy brazylijskie: 4.
orzechy brazylijskie źródłem pierwiastka w pożywieniu

Cynk w pożywieniu – produkty w jakich występuje:

  • ser cheddar: 4
  • fasola biała suche nasiona: 3,8
  • mąka żytnia typ 2000: 3,8
  • oscypek: 3,7
  • kabanosy: 3,6
  • wątróbka z kurczaka: 3,6
  • żółtko jaja kurzego: 3,5
  • soja dojrzałe nasiona: 3,5
  • wątróbka indycza: 3,4
  • kasza jaglana: 3,4
  • soczewica czerwona suche nasiona: 3,3
  • migdały łuskane: 3,1
  • płatki owsiane: 3,1
  • otręby owsiane: 3,1
  • orzechy arachidowe: 3,1
  • salami: 3,1.
salami jako dobre źródło mikroelementu Zn w jedzeniu

Mikroelement (Zn) w jedzeniu – zawartość w produktach:

  • nerki wieprzowe: 3
  • makaron z mąki pszennej pełnoziarnistej: 3
  • żołądki z kurczaka: 3
  • drożdże piekarskie prasowane: 2,8
  • pumpernikiel: 2,8
  • policzki wołowe: 2,7
  • orzechy włoskie: 2,7
  • kiełbasa żywiecka: 2,6
  • befsztyk tatarki: 2,6
  • szprotki: 2,5
  • chleb żytni razowy: 2,5
  • indyk pieczony: 2,4
  • sardynki w pomidorach: 2,4
  • kiełbasa śląska: 2,4
  • kasza gryczana niepalona: 2,4
kasza gryczana
  • orzechy laskowe: 2,4
  • żeberka wieprzowe: 2,4
  • czekolada gorzka: 2,4
  • ryż brązowy: 2,1
  • bułki grahamki: 2
  • jaja kurze całe: 1,8
  • węgorz świeży: 1,8
  • chałwa kakaowa: 1,5
  • pstrąg tęczowy świeży: 1,1
  • śledź solony: 1.