wapń w diecie człowieka i produkty będące bogatym źródłem makroelementu Ca

Wapń w diecie – źródła, produkty bogate w makroelement Ca

tomekskorczewski.pl » Blog » Wapń w diecie – źródła, produkty bogate w makroelement Ca


Spośród wszystkim makroelementów w organizmie człowieka, wapń występuje w największej ilości. Magazynowany jest w kościach, znajduje się zębach, paznokciach, tkankach miękkich. Wapń spełnia ważne funkcje fizjologiczne. Jego niedobór może doprowadzić do powstania krzywicy, osteomalacji czy osteoporozy. Źródłem wapnia jest żywność, woda, a także suplementy diety. Pokrycie norm spożycia na wapń oraz aktywność fizyczna zmniejszy ryzyko wystąpienia problemów z kośćmi w drugiej połowie życia.

Wapń pochodzący z żywności przyswajany jest w około 30 procentach. Jego przyswajalność zwiększa m.in. obecność laktozy (czyli cukru mlecznego), witaminy D czy niektórych aminokwasów (aminokwas to cząsteczka budująca białko). Ponadto na absorpcje wapnia ma wpływ: stan fizjologiczny (np. ciąża, laktacja), obecność chorób, wiek, wysycenie organizmu danym pierwiastkiem, niedobory innych składników mineralnych i witamin.

Jakie funkcje spełnia wapń?

wapń spełniający funkcje w budowie kości
  • udział w budowie kości i zębów, przewodnictwie bodźców nerwowych, regulacji metabolizmu
  • wpływa na utrzymanie prawidłowej masy kostnej, rozwój kości
  • niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu naczyniowego
  • odgrywa rolę w krzepliwości krwi
  • odpowiedzialny za aktywacje niektórych enzymów
  • reguluje pracę hormonów
  • rola w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej
  • ma wpływ na prawidłową pracę serca, ciśnienie krwi (zmniejszenie)
  • działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie (łagodzi alergie pokarmowe)
  • prawdopodobnie ma wpływ na otyłość, odchudzanie https://tomekskorczewski.pl/czy-wapn-sprzyja-redukcji-masy-ciala/
  • zapobiega cukrzycy typu 2 oraz wystąpieniu niektórych nowotworów.

Niedobory Ca

niedobór ca, złamanie kości

Niedobory wapnia w diecie, organizm człowieka wyrównuje korzystając z Ca uwolnionego z kości, co przyczynia się do ich degradacji. Pilnuj, aby w twojej diecie nie było za dużo fosforu (oraz innych składników mineralnych). Nie przekraczaj jego normy spożycia, wówczas organizm będzie w pełni wykorzystywał wapń. Na zawartość wapnia w diecie powinny zwrócić uwagę osoby w podeszłym wieku, u których często stwierdza się niedobory, ponadto dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

  • przy głębokich niedoborach występuje: hipokalcemia, krzywica, tężyczka (towarzyszą jej m.in. bóle mięśni, mrowienie warg, języka, nóg), osteoporoza, osteomalacja
  • problemy z ciśnieniem krwi (wzrost) – nadciśnienie tętnicze
  • przyczyniają się do zaburzeń neurologicznych
  • niedobór prowadzi do pobudliwości, uszkodzenia zębów
  • może przyczyniać się, ułatwiać przyrost masy ciała.

Nadmiar Ca

nadmiar makroelementu ca w organizmie

Spożywając standardową żywność trudno jest wywołać niekorzystne skutki zdrowotne spowodowane nadmiarem wapnia. Zazwyczaj w diecie przeciętnego Polaka Ca jest za mało, aniżeli za dużo.

  • może doprowadzić do hiperkalcemii, chorób nerek, kamicy układu moczowego, zwapnienia naczyń
  • zwiększa ryzyko wystąpienia raka prostaty oraz chorób sercowo – naczyniowych
  • zaburza wchłanianie innych makro i mikroelementów np. magnezu i cynku
  • może uszkodzić narządy wewnętrzne – zwapnienia
  • pierwsze objawy nadmiaru wapnia to: nudności, wymioty, jadłowstręt, zaparcia.

Normy spożycia, zapotrzebowanie na wapń

zapotrzebowanie na wapń wśród ludzi, dzieci, młodzież, kobiety, mężczyźni i dorośli
  • do 12 miesiąca życia 200 – 260 mg
  • 1 – 9 lat (dzieci) 700 – 1000 mg
  • 10 – 18 lat (dziewczęta, chłopcy) 1300 mg
  • dorosłe kobiety i mężczyźni 1000 – 1200 mg
  • kobiety w ciąży oraz karmiące piersią 1000 – 1300 mg.

Źródła wapnia w diecie człowieka

żywność i dieta będąca bogatym źródłem wapnia

Duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia występują w mleku, przetworach mlecznych oraz rybach, które są spożywane razem z ośćmi (szprotki, sardynki). Wapń występuje również w produktach pochodzących ze świata roślinnego (np. suszone zioła i owoce, jarmuż, rukola, orzechy), jednakże jego przyswajalność (w nich) obniżają niektóre związki: kwas fitynowy i szczawiowy, duża ilość błonnika.

Wapń występujący w poniższych artykułach spożywczych podałem w mg/100 produktu:

Produkty bogate w wapń

żywność i produkty bogate w wapń
  • bazylia suszona: 2239
  • serwatka kwaśna w proszku: 2050
  • majeranek suszony: 1990
  • tymianek suszony: 1892
  • zioła prowansalskie: 1862
  • oregano suszone: 1600
  • mleko odtłuszczone w proszku: 1400
  • parmezan: 1380
  • mak niebieski: 1260
  • ser Grana Padano: 1175
  • mleko pełne w proszku: 1060
  • ser gruyere: 1010
  • sezam nasiona: 976
  • kmin rzymski: 930
  • ser szwajcarski: 890
  • oscypek: 890
  • ser gouda tłusty: 805
  • mozzarella light: 780
  • kolendra nasiona: 710
  • tofu surowe/wędzone: 680
  • nasiona chia suszone: 630
  • sardynka w oleju: 331
  • czekolada mleczna: 295
  • migdały: 269
  • siemię lniane: 255
  • sernik z makiem: 254
  • sardynka w pomidorach: 252
  • soja dojrzałe nasiona: 240
  • figi suszone: 202

Produkty o zawartości wapnia poniżej 200 mg

produkty mleczne będące źródłem wapnia
  • pietruszka liście: 193
  • mleko owcze: 192
  • jagody goji: 190
  • orzechy laskowe: 187
  • bazylia świeża: 176
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu: 171
  • orzechy brazylijskie: 161
  • mąka z amarantusa: 160
  • rukola: 159
  • jarmuż: 157
  • anchois świeży: 148
  • szprotki: 143
  • morele suszone: 138
  • jogurt sojowy naturalny: 131
  • paluszki z makiem: 123
  • mleko spożywcze 2 % tłuszczu: 120
  • skyr naturalny: 120
  • musztarda francuska: 119
  • jogurt z tofu: 119
  • maślanka 0,5%: 110
  • kefir 2% tłuszczu: 103
  • ser twarogowy półtłusty: 94
  • orzechy włoskie: 88
  • słonecznik nasiona: 80
  • śliwki suszone: 71
  • orzechy pekan: 70
  • kumkwat: 61
  • rodzynki: 60
  • chałwa: 60
  • koncentrat pomidorowy: 55
  • płatki owsiane górskie: 54
  • sezamki: 50
  • jaja kurze całe: 47
  • brokuły: 48
  • parówki z kurczaka: 45
  • dynia pestki: 42
  • wody wysokozmineralizowane: około 25 – 45.