popularne skróty stosowane w dietetyce oraz żywieniu człowieka

Skróty stosowane w dietetyce i żywieniu

tomekskorczewski.pl » Blog » Skróty stosowane w dietetyce i żywieniu


Oczywiście nie są to wszystkie skróty z jakimi możecie się spotkać zagłębiając się w tematyce dietetyki i żywienia człowieka. Poniższy wykaz skrótów, co jakiś czas będę uzupełniał. Zapraszam również do zapoznania się z ofertą na stronie https://tomekskorczewski.pl/dietetyk-bydgoszcz/.

SKRÓTY:

  • ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) – zespół nadpobudliwości psycho-ruchowej z deficytem uwagi
  • AI (Adequate Intake) – poziom wystarczającego spożycia
  • ALA (α-Linolenic Acid) – kwas α-linolenowy (C18:3 n-3)
  • AR (Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania
  • ATP (adenosine triphosphate) – adenozyno-5-trifosforan
  • AVP (arginine vasopressin) – wazopresyna
  • BEE (Basal Energy Expenditure) – podstawowa przemiana materii
  • BMI (Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała
  • CoA (coenzyme A) – koenzym A
  • CS (Chemical Score) – wskaźnik aminokwasu ograniczającego
  • DHA (docosahexaenoic acid) – kwas dokozaheksaenowy (C22:6 n-3)
  • DNA (deoxyribonucleic acid) – kwas deoksyrybonukleinowy
  • EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania
  • EFSA (European Food Safety Authority) – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
  • EPA (eicosapentaenoic acid) – kwas eikozapentaenowy (C20:5 n-3)
  • FA (Fatty Acids) – kwasy tłuszczowe
  • FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
  • FDA (Food and Drug Administration) – Agencja Żywności i Leków, USA
  • HDL (High Density Lipoprotein) – lipoproteina o wysokiej gęstości
  • IU (international unit) – jednostka międzynarodowa
  • IŻŻ – Instytut Żywności i Żywienia
  • LA (Linoleic Acid) – kwas linolowy (18:2 n-6)
  • LDL (Low Density Lipoprotein) – lipoproteina o niskiej gęstości
  • LTI (Lower Threshold Intake) – najniższy poziom spożycia
  • MCT (Medium Chain Triglicerides) – triglicerydy średniołańcuchowe
  • MetS (metabolic syndrome) – zespół metaboliczny
  • MJ – megadżul
  • MK (menaquinone) – menachinon
  • MUFA (Monounsaturated Fatty Acids) – jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • MZ – Ministerstwo Zdrowia
  • NIZP-PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
  • NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • NPZ – Narodowy Program Zdrowia
  • PAL (Physical Activity Level) – poziom aktywności fizycznej
  • PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids) – wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia
  • RI (Reference Intakes ranges for macronutrients) – referencyjne zakresy spożycia makroskładników,referencyjne spożycie
  • RWS – referencyjne wartości spożycia
  • SFA (Saturated Fatty Acids) – nasycone kwasy tłuszczowe
  • T3 – trijodotyronina
  • T4 – tyroksyna
  • TC (total cholesterol) – cholesterol całkowity
  • TEF (Thermic Effect of Food) – termiczny efekt pożywienia
  • TG (triglycerides) – triglicerdydy
  • TSH (thyroid-stimulating hormone) – tyreotropina
  • UL (Tolerable Upper Intake Level) – górny tolerowany poziom spożycia
  • VLDL (Very Low Density Lipoprotein) – lipoproteina o bardzo niskiej gęstości
  • WHO (World Health Organization) – Światowa Organizacja Zdrowia
who, światowa organizacja zdrowia