Oczywiście nie są to wszystkie skróty z jakimi możecie się spotkać zagłębiając się w tematyce dietetyki i żywienia człowieka. Poniższy wykaz skrótów, co jakiś czas będę uzupełniał. Zapraszam również do zapoznania się z ofertą na stronie https://tomekskorczewski.pl/dietetyk-bydgoszcz/.
SKRÓTY:
- ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) – zespół nadpobudliwości psycho-ruchowej z deficytem uwagi
- AI (Adequate Intake) – poziom wystarczającego spożycia
- ALA (α-Linolenic Acid) – kwas α-linolenowy (C18:3 n-3)
- AR (Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania
- ATP (adenosine triphosphate) – adenozyno-5-trifosforan
- AVP (arginine vasopressin) – wazopresyna
- BEE (Basal Energy Expenditure) – podstawowa przemiana materii
- BMI (Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała
- CoA (coenzyme A) – koenzym A
- CS (Chemical Score) – wskaźnik aminokwasu ograniczającego
- DHA (docosahexaenoic acid) – kwas dokozaheksaenowy (C22:6 n-3)
- DNA (deoxyribonucleic acid) – kwas deoksyrybonukleinowy
- EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania
- EFSA (European Food Safety Authority) – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
- EPA (eicosapentaenoic acid) – kwas eikozapentaenowy (C20:5 n-3)
- FA (Fatty Acids) – kwasy tłuszczowe
- FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
- FDA (Food and Drug Administration) – Agencja Żywności i Leków, USA
- HDL (High Density Lipoprotein) – lipoproteina o wysokiej gęstości
- IU (international unit) – jednostka międzynarodowa
- IŻŻ – Instytut Żywności i Żywienia
- LA (Linoleic Acid) – kwas linolowy (18:2 n-6)
- LDL (Low Density Lipoprotein) – lipoproteina o niskiej gęstości
- LTI (Lower Threshold Intake) – najniższy poziom spożycia
- MCT (Medium Chain Triglicerides) – triglicerydy średniołańcuchowe
- MetS (metabolic syndrome) – zespół metaboliczny
- MJ – megadżul
- MK (menaquinone) – menachinon
- MUFA (Monounsaturated Fatty Acids) – jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- MZ – Ministerstwo Zdrowia
- NIZP-PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- NPZ – Narodowy Program Zdrowia
- PAL (Physical Activity Level) – poziom aktywności fizycznej
- PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids) – wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia
- RI (Reference Intakes ranges for macronutrients) – referencyjne zakresy spożycia makroskładników,referencyjne spożycie
- RWS – referencyjne wartości spożycia
- SFA (Saturated Fatty Acids) – nasycone kwasy tłuszczowe
- T3 – trijodotyronina
- T4 – tyroksyna
- TC (total cholesterol) – cholesterol całkowity
- TEF (Thermic Effect of Food) – termiczny efekt pożywienia
- TG (triglycerides) – triglicerdydy
- TSH (thyroid-stimulating hormone) – tyreotropina
- UL (Tolerable Upper Intake Level) – górny tolerowany poziom spożycia
- VLDL (Very Low Density Lipoprotein) – lipoproteina o bardzo niskiej gęstości
- WHO (World Health Organization) – Światowa Organizacja Zdrowia
