popularne skróty stosowane w dietetyce oraz żywieniu człowieka

Skróty stosowane w dietetyce i żywieniu

tomekskorczewski.pl » Blog » Skróty stosowane w dietetyce i żywieniu


Oczywiście nie są to wszystkie skróty, z jakimi możecie spotkać się zagłębiając tematykę dietetyki i żywienia człowieka. Poniższy wykaz skrótów, co jakiś czas będę uzupełniał. Zapraszam również do zapoznania się z ofertą na stronie https://tomekskorczewski.pl/dietetyk-bydgoszcz/.

SKRÓTY:

  • ADH (antidiuretic hormone) – hormon antydiuretyczny (wazopresyna)
  • ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) – zespół nadpobudliwości psycho-ruchowej z deficytem uwagi
  • ADI (acceptable daily intake) – dopuszczalne dzienne spożycie
  • AI (adequate intake) – poziom wystarczającego spożycia
  • ALA (α-Linolenic Acid) – kwas α-linolenowy (C18:3 n-3)
  • AR (Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania
  • ATP (adenosine triphosphate) – adenozyno-5-trifosforan
  • AVP (arginine vasopressin) – wazopresyna
  • BCAA (branched-chain amino acid) – aminokwasy rozgałęzione
  • BEE (Basal Energy Expenditure) – podstawowa przemiana materii
  • BMI (Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała
  • CCK (cholecystokinin) – cholecystokinina
  • CLA (conjugated linoleic acid) – sprzężony kwas linolowy
  • CoA (coenzyme A) – koenzym A
  • CPM – całkowita przemiana materii
  • CS (Chemical Score) – wskaźnik aminokwasu ograniczającego
  • DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)
  • DHA (docosahexaenoic acid) – kwas dokozaheksaenowy (C22:6 n-3)
  • DNA (deoxyribonucleic acid) – kwas deoksyrybonukleinowy
  • EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania
  • EFSA (European Food Safety Authority) – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
  • EPA (eicosapentaenoic acid) – kwas eikozapentaenowy (C20:5 n-3)
  • FA (Fatty Acids) – kwasy tłuszczowe
  • FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
  • FDA (Food and Drug Administration) – Agencja Żywności i Leków
  • FENS (Federation of European Nutrition Societies) – Federacja Europejskich Towarzystw Żywieniowych
  • FFA (free fatty acids) – wolne kwasy tłuszczowe
  • GDA (guideline daily amount) – zalecane dzienne spożycie
  • GI (glycemic index) – indeks glikemiczny
  • GL (glycemic load) – ładunek glikemiczny
  • GLUT (glucose transporter) – transporter glukozy
  • HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
  • HbA1c – hemoglobina glikowana
  • HDL (High Density Lipoprotein) – lipoproteina o wysokiej gęstości
  • IFAD (International Fund of Agricultural Development) – Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa
  • IU (international unit) – jednostka międzynarodowa
  • IŻŻ – Instytut Żywności i Żywienia
  • LA (Linoleic Acid) – kwas linolowy (18:2 n-6)
  • LDL (Low Density Lipoprotein) – lipoproteina o niskiej gęstości
  • LTI (Lower Threshold Intake) – najniższy poziom spożycia
  • MCT (Medium Chain Triglicerides) – triglicerydy średniołańcuchowe
  • MetS (metabolic syndrome) – zespół metaboliczny
  • MJ – megadżul
  • MK (menaquinone) – menachinon
  • MUFA (Monounsaturated Fatty Acids) – jednonienasycone (monoenowe) kwasy tłuszczowe
  • MZ – Ministerstwo Zdrowia
  • NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease) – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
  • NIZP-PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
  • NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
  • NPZ – Narodowy Program Zdrowia
  • PAL (Physical Activity Level) – poziom (współczynnik) aktywności fizycznej
  • PPM – podstawowa przemiana materii
  • PTH – parathormon
  • PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids) – wielonienasycone (polienowe) kwasy tłuszczowe
  • RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia
  • RI (Reference Intakes ranges for macronutrients) – referencyjne zakresy spożycia makroskładników, referencyjne spożycie
  • RWS – referencyjne wartości spożycia
  • SFA (Saturated Fatty Acids) – nasycone kwasy tłuszczowe
  • T3 – trijodotyronina
  • T4 – tyroksyna
  • TAG (triacylglycerols) – triacylogricerole (trójglicerydy, triglicerydy)
  • TC (total cholesterol) – cholesterol całkowity
  • TEF (Thermic Effect of Food) – termiczny efekt pożywienia
  • TG (triglycerides) – triglicerdydy
  • TSH (thyroid-stimulating hormone) – tyreotropina (hormon tyreotropowy)
  • UL (Tolerable Upper Intake Level) – górny tolerowany poziom spożycia (najwyższe dopuszczalne spożycie)
  • UNICEF (United Nations Children’s Fund) – Fundusz Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci
  • VIP (vasoactive intestinal peptide) – wazoaktywny peptyd jelitowy
  • VLDL (Very Low Density Lipoprotein) – lipoproteina o bardzo niskiej (małej) gęstości
  • WFC (World Food Counsil) – Światowa Rada Żywnościowa
  • WFP (World Food Programme) – Światowy Program Żywnościowy
  • WHO (World Health Organization) – Światowa Organizacja Zdrowia
  • WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
who, światowa organizacja zdrowia