miedź cu w żywieniu człowieka

Miedź – rola w organizmie, objawy niedoboru i nadmiaru, źródła Cu

tomekskorczewski.pl » Blog » Miedź – rola w organizmie, objawy niedoboru i nadmiaru, źródła Cu


Miedź (Cu) jest składnikiem wielu enzymów. Odgrywa rolę w metabolizmie żelaza, w syntezie barwnika skóry i włosów, w strukturze kolagenu i elastyny, w rozpadzie wolnych rodników. Ma wpływ na syntezę hemu, prawidłową pracę układu nerwowego. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się mniej więcej 60 – 80 mg miedzi.

Z przeciętnej diety wchłania się około 40 – 50 % pierwiastka. Wchłanianie jest większe u osób z deficytem miedzi w organizmie. Wchłanialność zwiększa obecność białka zwierzęcego (w porównaniu do diety obfitującej w białko roślinne), a zmniejsza obecność w pożywieniu: dużej ilości składników mineralnych (żelaza, cynku, wapnia, fosforu), sacharozy, fruktozy, aminokwasów siarkowych, fitynianów, kwasu askorbinowego.

Niedobór miedzi – objawy

niedobór miedzi i jej objaw depresja

Niedobory miedzi spotykane są bardzo rzadko, a objawy im towarzyszące są mało charakterystyczne. Niedobór miedzi często mylony jest z deficytem żelaza.

Objawy głębokiego niedoboru: anemia (niedokrwistość), problemy z tkanką łączną, pękanie naczyń krwionośnych, nieprawidłowa praca układu nerwowego, dysfunkcje serca, depresja, niepokój, zahamowany wzrost, zmniejszona odporność organizmu, niewłaściwy metabolizm cholesterolu i glukozy, zwiększona łamliwość kości, problemy z pigmentacją skóry.

Na niedobory narażone są noworodki z niewielką masą urodzeniową, wcześniaki, osoby niedożywione, z nadmiarem żelaza, cynku w diecie oraz z chorobami przewodu pokarmowego.

Nadmiar miedzi w organizmie

nadmiar miedzi powodujący wymioty

Spożywając standardową żywność trudno jest o przedawkowanie mikroelementu. Nadmiar miedzi spożyty z żywnością nie wykazuje negatywnych skutków zdrowotnych (trudno dostarczyć z pożywieniem, aż tak dużą ilość Cu. Oczywiście, jeżeli pierwiastka będzie za dużo, wówczas niechciane symptomy pojawią się). Niepożądane objawy zazwyczaj występują z nadpodaży pierwiastka pochodzącego ze źródeł nieżywieniowych.

Objawy nadmiaru miedzi: metaliczny posmak w ustach, bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty. Ponadto duża nadpodaż może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, mózgu i rogówki oka oraz zwiększa ryzyko: wystąpienia cukrzycy typu 2, umieralności spowodowanej chorobami sercowo – naczyniowymi.

*Nadmiar miedzi w ustroju uwarunkowany genetycznie – choroba Wilsona.

Zapotrzebowanie na mikroelement (Cu)

dzienne zapotrzebowanie na mikroelement miedź

Norma żywienia wyrażona w mg/osobę/dobę.

  • niemowlęta: 0,2 – 0,3 mg
  • dzieci 1 – 9 lat: 0,3 – 0,7 mg
  • dziewczęta i chłopcy 10 – 18 lat: 0,7 – 0,9 mg
  • kobiety i mężczyźni: 0,9 mg
  • kobiety w ciąży: 1 mg
  • kobiety karmiące piersią: 1,3 mg.

Źródła pierwiastka – produkty bogate w miedź

miedź w produktach spożywczych - orzechy

*Źródłem miedzi może być również woda (w przypadku, kiedy miedź wykorzystywana jest do budowy „infrastruktury” doprowadzającej wodę).

W czym jest dużo miedzi?

  • grzyby suszone: 8,7
  • wątróbka gęsia: 7,5
  • spirulina suszona: 6,1
  • wątróbka kacza: 6
  • wątroba cielęca: 5,5
  • drożdże suszone: 5
  • sezam nasiona: 4,1
  • kalmary suszone: 3,9
  • kakao proszek: 3,7
  • ostrygi dzikie świeże: 2,9
  • fasola goa: 2,9
  • orzechy nerkowca: 2,2
  • bazylia suszona: 2,1
  • kalmary: 1,9

Produkty zawierające miedź – ciąg dalszy

pierwiastek cu w nasionach słonecznika
  • słonecznik nasiona: 1,8
  • orzechy brazylijskie: 1,7
  • dynia pestki: 1,6
  • soja dojrzałe nasiona: 1,5
  • orzeszki pinii: 1,3
  • homar amerykański świeży: 1,3
  • orzechy pistacjowe: 1,3
  • orzechy laskowe: 1,3
  • siemię lniane: 1,2
  • curry w proszku: 1,2
  • kasza gryczana niepalona: 1,1
  • migdały: 1
orzechy migdały
  • zioła prowansalskie: 1
  • otręby pszenne: 0,95
  • orzechy arachidowe: 0,9
  • zarodki pszenne: 0,9
  • krab królewski świeży: 0,9
  • soczewica czerwona suche nasiona: 0,9
  • nerki wieprzowe: 0,9
  • wątróbka indycza: 0,9
  • morele suszone: 0,8
  • kasza jaglana: 0,8
  • groch połówki: 0,8
  • chałwa z orzechami: 0,8
  • ser kozi miękki: 0,7
  • mąka kasztanowa: 0,7
  • płatki owsiane górskie: 0,6
  • mątwy: 0,6
  • pietruszka liście: 0,6
liście zielonej pietruszki
  • sezamki: 0,6
  • serce indycze: 0,5
  • ryż dziki: 0,5
  • makaron pszenny pełnoziarnisty: 0,5
  • śliwki suszone: 0,4
  • otręby owsiane: 0,4
  • ślimaki surowe: 0,4
  • kurki: 0,35
  • ketchup: 0,3
  • mózg wieprzowy: 0,3
  • łosoś atlantycki: 0,25
  • ser parmezan: 0,2.