Gotowanie jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Poświęcamy mu dużą część naszego czasu, a zatem warto wykonywać je zgodnie ze „sztuką kulinarną”. W ten sposób zachowamy w żywności zdecydowanie więcej składników mineralnych i witamin. Proces obróbki artykułów spożywczych jest bardzo istotny. Te same produkty przygotowane w inny sposób, mogą dać zdecydowanie inne rezultaty (np. zamiana smażenia na gotowanie, przejście z dwóch posiłków dziennie do pięciu, skrócenie czasu obróbki wstępnej i termicznej = zachowanie cennych składników odżywczych itp.)
Gotować może każdy, lecz nie każdy wie, jak się do tego zabrać. Skontaktuj się ze mną, a ja nauczę Cię gotować w sposób smaczny, szybki i nieskomplikowany. Posiłki będą wartościowe pod względem odżywczym, będziesz mógł/mogła skonsumować je w domu lub zabrać ze sobą np. do pracy. Zapraszam do zapoznania się z ofertą dietetyk w Bydgoszczy.
Gotuj z dietetykiem – czego się nauczysz?
- komponowania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
- właściwego doboru obróbki termicznej
- znajdowania zamienników dla swoich ulubionych „niezdrowych” potraw
- nie popełniania podstawowych błędów kulinarnych
- doboru dodatków do potraw (co do czego pasuje)
- poznasz przepisy kulinarne, które będziesz mógł stosować dla całej rodziny
- jak komponować produkty i potrawy pod względem smakowych
- planowania potraw na różnego rodzaju imprezy: chrzciny, imieniny, urodziny
- jak powinniśmy rozdrabniać warzywa i owoce, aby zachować w nich cenne składniki odżywcze
- nauczysz się zmieniać nawyki żywieniowe poprzez właściwy dobór produktów
- w jaki sposób zamrażać i rozmrażać surowce, półprodukty i gotowe potrawy.
Przykładowa tematyka spotkań, zagadnienia
- charakterystyka i zastosowanie potraw półmięsnych
- potrawy z dzikiego ptactwa oraz drobiu
- ryby jako składnik potraw i samodzielny posiłek
- wykorzystanie kawy, herbaty i kakao
- sztuka sporządzania napojów zimnych bezalkoholowych
- charakterystyka i zastosowanie w praktyce kuchni narodowych (polska, francuska, rosyjska, włoska, węgierska, bułgarska i angielska)
- żywienie dietetyczne
- oraz inne zaproponowane przez Ciebie zagadnienie.
Gdzie będziemy przyrządzali potrawy?
Miejscem naszego spotkania będzie Twoja kuchnia. Usługę realizujemy w województwie kujawsko-pomorskim, najlepiej na terenie miasta Bydgoszczy i okolic (np. Toruń, Inowrocław, Tuchola, Chojnice).
Wymagany sprzęt kuchenny
Proszę zadbaj o komfort naszego spotkania i wyposaż swoją kuchnię w akcesoria kuchenne, np:
⇒ blender,
⇒ waga kuchenna,
⇒ naostrzone noże,
⇒ deski do krojenia,
⇒ tłuczek do mięsa,
⇒ tarka,
⇒ trzepaczka rózgowa,
⇒ miski, kubki z miarką,
⇒ garnki,
⇒ folia aluminiowa, spożywcza.
Wspólne gotowanie – podsumowanie
Pokażę Ci w jaki sposób przygotować zdrowe posiłki. Potrawy sporządzane będą zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Dzięki nauce gotowania skrócisz czas spędzany w kuchni, nie tracąc nic na wartości odżywczej i smakowej dań. Chciałbym abyś nauczył się gotować szybko i smacznie.