Cholina czyli witamina (B4)? Zdania są podzielone. Jedni eksperci uważają, że cholina nie powinna być zaliczana do witamin, ponieważ w dużej ilości występuje w ciele człowieka. Ponadto organizm potrafi ją syntetyzować z innych związków. Produkcja ta może być niewystarczająca, co wymaga dostarczenia choliny wraz z pożywieniem. Wówczas stanowi niezbędny składnik diety i klasyfikowana jest (według drugiej grupy naukowców) jako witamina należąca do wit. z grupy B.
Cholina występuje w postaci wolnej oraz w postaci zestryfikowanej (głównie jako fosfatydylocholina – lecytyna, fosfocholina, sfingomielina, glicerofosfocholina). Tkanki zwierzęce są dobrym źródłem witaminy B4 w postaci fosfatydylocholiny. Cholina jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Pod wpływem ogrzewania (wysokiej temperatury) ulega rozkładowi.
Funkcje jakie spełnia witamina B4
- „wytwarzanie lecytyny”
- odgrywa rolę w metabolizmie, modulowaniu ekspresji genów
- reguluje gospodarkę lipidową
- potrzebna do syntezy fosfolipidów
- odpowiada za sprawność mięśni
- bierze udział w biosyntezie acetylocholiny (neuroprzekaźnika)
- (pośrednio) wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu, pamięci
- wywiera wpływ na właściwą pracę układu oddechowego, serca
- niezbędna dla rozwijającego się płodu, do utrzymania prawidłowej struktury komórek.
Niedobór i nadmiar choliny
Konsekwencje zdrowotne wywołane niedoborem choliny spotykane są bardzo rzadko. Mogą wystąpić, jeżeli przez dłuższy czas brakuje jej w pożywieniu. Objawiają się w postaci: bólu głowy, stanów lękowych, nieprawidłowej pracy serca, zaparć.
O nadmiarze mogą świadczyć: nudności, biegunki, nadmierna potliwość, zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi.
Zapotrzebowanie na witaminę B4
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B4 zależy od wielu czynników (np. wieku, płci, stanu zdrowia). Więcej choliny potrzebują osoby uzależnione od alkoholu, narażone na stres.
Norma spożycia podana w mg/osobę/dobę.
- niemowlęta: 125 – 150
- dzieci 1 – 9 lat: 200 – 250
- dziewczęta 10 – 18 lat: 375 – 400
- chłopcy: 10 – 18 lat: 375 – 550
- mężczyźni: 550
- kobiety: 425
- kobiety w ciąży: 450
- kobiety karmiące piersią: 550.
Cholina w żywności – źródła w diecie
Głównym źródłem choliny w pożywieniu są: jaja, podroby (np. wątroba, mózg, nerki), mięso, mleko, ryby, nasiona roślin strączkowych, drożdże, orzechy. Ponadto witamina B4 występuje w kiełkach pszenicy, płatkach owsianych.