błonnik pokarmowy, co to jest oraz jego funkcje

Co to jest błonnik pokarmowy? Jego funkcje i norma spożycia

tomekskorczewski.pl » Blog » Co to jest błonnik pokarmowy? Jego funkcje i norma spożycia


Błonnik pokarmowy nazywany inaczej jako włókno pokarmowe. W jego skład wchodzi wiele związków (chemicznie niejednorodnych) głównie pochodzenia roślinnego, które nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Mogą być w niewielkim stopniu hydrolizowane przez bakterie okrężnicy. Pomimo tego należy w codziennej diecie dostarczać błonnik, ze względu na jego szerokie działanie prozdrowotne.

Składniki błonnika mogą wchodzić w interakcje z innymi elementami pożywienia. Funkcje błonnika mogą się zmieniać w zależności od jego budowy. Źródło, pochodzenie (np. naturalne, w preparatach) również ma wpływ na jego role. Produkt zawierający dużo błonnika zazwyczaj ma niski indeks glikemiczny. Dieta z dużą ilością błonnika pokarmowego nazywana jest bogatoresztkową. Jeżeli chcesz dowiedzieć się ile kalorii ma błonnik pokarmowy i w jaki sposób pomaga w odchudzaniu, to zapraszam do zapoznania się z artykułami:

Czym jest błonnik pokarmowy?

czym jest błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny

W skład błonnika wchodzi/wchodzą:

  • nietrawione, nieprzyswajalne węglowodany
  • jadalne polimery nietrawionych węglowodanów
  • nietrawione polisacharydy: celuloza, hemiceluloza, pektyny
  • składniki niewęglowodanowe: ligniny
  • nieprzyswajalne lipidy: woski roślinne
  • azot związany z nietrawionymi częściami ściany komórkowej roślin
  • inne związki: produkty reakcji Maillarda, saponiny, fityniany, kutyna, gumy, polidekstroza, śluzy roślinne, RS – (resistant starch) skrobia oporna na działanie enzymów trawiennych, oporne dekstryny, nietrawione oligosacharydy, aminopolisacharydy, chityna (pochodząca z produktów zwierzęcych i grzybów).

Błonnik można podzielić na rozpuszczalny i nierozpuszczalny:

  • rozpuszczalny: niektóre hemicelulozy, pektyny, beta-glukany, fruktooligosacharydy, śluzy roślinne, inulina, skrobia oporna, gumy roślinne, alginiany.
  • nierozpuszczalny: większość hemiceluloz, celuloza, ligniny.

Funkcje, rola, znaczenie błonnika pokarmowego w diecie człowieka

funkcje i rola błonnika pokarmowego w diecie człowieka
  • ma zdolność wiązania wody
  • zwiększa objętość stolca, ilość wypróżnień
  • zapobiega zaparciom
  • powoduje rozluźnienie masy kałowej
  • pobudza, zwiększa perystaltykę i ukrwienie jelit
  • pobudza wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego
  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych
  • skraca czas pasażu jelitowego (treści jelitowej) – błonnik nierozpuszczalny przyspiesza pasaż jelitowy, z kolei frakcje rozpuszczalne ten proces opóźniają
  • wpływa na obniżenie pH w jelicie grubym, zapewniając właściwe proporcje między bakteriami gnilnymi a pożądaną florą bakteryjną (bakterie probiotyczne)
  • jest pożywką dla drobnoustrojów, wpływa na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej
  • wspomaga proces oczyszczania organizmu
  • usuwa substancje szkodliwe np. metale ciężkie, toksyny
  • stymuluje w jelicie grubym procesy fermentacyjne
  • obniża poziom insuliny (zmniejsza odpowiedź insulinową) oraz cholesterolu ogółem, w tym frakcji LDL
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  • obniża ilość triglicerydów
  • zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę
  • zapobiega, sprzyja cofaniu się hiperinsulinemii
  • obniża poziom (wzrost) glukozy we krwi po spożyciu posiłku
  • zmniejsza stężenie glukozy we krwi
  • obniża indeks glikemiczny (IG) spożywanego posiłku
  • wywiera korzystny wpływ w walce z nadwagą i otyłością

Więcej na ten temat tutaj: https://tomekskorczewski.pl/blonnik-pokarmowy-a-odchudzanie/

  • pomaga w utrzymaniu należytej masy ciała
  • zapobiega nadkonsumpcji żywności
  • obniża gęstość energetyczną pożywienia, wartość energetyczną diety
  • wydłuża czas odczuwania sytości (hamuje apetyt) oraz wchłaniania glukozy i innych składników odżywczych
  • spowalnia procesy trawienne, opróżnianie żołądka
  • zwiększa objętość treści pokarmowej
  • ułatwia usuwanie nietrawionych części pożywienia oraz substancji szkodliwych
  • wydłuża konsumpcje (żucie), co może się przełożyć na ilość przyjmowanego pokarmu
  • pobudza funkcje żucia
  • błonnik rozpuszczalny działa ochronnie na ściany przewodu pokarmowego
  • wykazuje zdolność do tworzenia żeli
  • chroni przed wystąpieniem chorób nowotworowych: jelita grubego, żołądka, prostaty, piersi, jajników oraz innych: uchyłkowatość jelita, żylaki odbytu, polipy
  • zmniejsza ryzyko powstawania chorób dietozależnych
  • wpływa korzystnie na układ odpornościowy
  • zmniejsza objawy astmy.

Działanie błonnika może być różne w zależności od warunków środowiskowych: obecności metali, uwodnienia, pH.

Norma spożycia – ile jeść włókna?

norma spożycia na włókno dla różnych osób

Normy spożycia na błonnik pokarmowy nie są jasno sprecyzowane. Różnią się w zależności od państwa, np. w Wielkiej Brytanii jest to 18g/dobę, a we Francji 30g/dobę. Z kolei według WHO 25 g/dobę. Normy dla osób dorosłych mieszczą się w przedziale od 18 do 38 gramów błonnika na dobę. Zapotrzebowanie może być również uzależnione od płci, wieku. Więcej włókna powinni spożywać mężczyźni (przy tej samej masie ciała i wieku). Zalecane spożycie dla dzieci i osób starszych jest trochę niższe. Podsumowując:

  • 18 – 38 g/dobę dla osób dorosłych
  • 10g na 1000 kcal dla osób dorosłych
  • 10 – 21 g dla dzieci, uwzględniając wiek dziecka
  • 1 – 3 lata 10 gramów
  • 4 – 6 lat 14 gramów
  • 7 – 9 lat 16 gramów
  • 10 – 15 lat 19 g
  • 16 – 18 lat 21 g.

Osoby powyżej 66 roku życia około 20g/dobę. Osoby > 66 lat oraz kobiety w ciąży i karmiące ilość spożywanego błonnika, warto aby skonsultowały z lekarzem lub dietetykiem. Duże spożycie błonnika wymaga picia odpowiedniej, większej ilości wody.

Niedobór włókna

niedobór włókna w żywieniu człowieka
  • zaparcia
  • zwiększone ryzyko wystąpienia chorób: nowotwory, uchyłkowatość jelita, miażdżyca, kamica żółciowa, zapalenie wyrostka robaczkowego, hemoroidy, polipy jelita grubego, stany zapalne jelit, otyłość, choroby sercowo – naczyniowe, cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego, żylaki kończyn dolnych, sprzyja powstawaniu próchnicy zębów.

Nadmiar w diecie

włókno pokarmowe nadmiar w diecie
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie może doprowadzić do niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K
  • utrudnione wchłanianie składników mineralnych oraz ich wykorzystanie np. wapnia, żelaza, cynku, magnezu
  • może prowadzić do biegunek
  • podrażnia jelita
  • należy pilnować aby nie przekroczyć normy spożycia dla małych dzieci, rekonwalescentów, po operacjach przewodu pokarmowego, osób niedożywionych, z niedokrwistością, jak również ludzi z zapaleniem żołądka, dróg żółciowych, trzustki oraz chorobami: układu kostnego, ostry stan choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • do tej pory nie ustalono normy na maksymalne spożycie błonnika, po przekroczeniu której wystąpią negatywne skutki zdrowotne.

Produkty bogate w błonnik pokarmowy. Gdzie się znajduje? W czym jest?

produkty bogate w błonnik pokarmowy

Głównym źródłem błonnika są produkty pochodzenia roślinnego (głównie o niskim stopniu oczyszczenia), rośliny, rośliny strączkowe, otręby, orzechy, pełnoziarniste pieczywo i makarony, warzywa, zboża, owoce, kukurydza, rzepak, niektóre algi, glony, nasiona zielonej kawy, aloes, skórki owoców.

Produkty bogate w błonnik pokarmowy [g/100g produktu]:

  • otręby kukurydziane: 79
  • ostropest ziarno: 49
  • otręby pszenne: 42
  • mąka kokosowa: 40
  • suszone nasiona chia: 34
  • siemię lniane: 27
  • fasola goa (skrzydlata): 26
  • otręby żytnie: 25
  • fasola szparagowa dojrzałe nasiona: 25
  • groch połówki: 22
  • wiórki kokosowe: 21
  • otręby ryżowe: 21
  • mak niebieski: 20
  • skorzonera: 18
  • soja dojrzałe nasiona: 18
  • sezam, nasiona łuskane: 17
  • pieczywo chrupkie: 15
  • fasola czerwona nerkowata, dojrzałe nasiona: 15
  • fasola biała: 15
  • komosa ryżowa czarna: 14
  • migdały łuskane: 13
  • jagody goji: 13
  • płatki pszenne pełnoziarniste: 13
  • figi suszone: 13
  • mąka żytnia, typ 2000: 13
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850: 12
  • chleb żytni pełnoziarnisty: 12
  • orzechy laskowe: 11
  • mąka owsiana pełnoziarnista:11
  • płatki żytnie: 11
  • płatki owsiane górskie: 10
  • morele suszone: 10
  • kasza bulgur: 10
  • słonecznik, nasiona łuskane: 10
  • kasza gryczana niepalona: 10
  • makaron żytni pełnoziarnisty: 10.