Szukasz pracy w zawodzie dietetyk? Wpisałeś w wyszukiwarkę: dietetyk praca Bydgoszcz? Chcesz studiować na kierunku dietetyka, bądź innych kierunkach pokrewnych? Jeżeli odpowiedziałeś „tak” chociaż na jedno z pytań, to wydaję mi się, że warto abyś zapoznał się z poniższym materiałem. Starałem się zebrać najważniejsze informacje, które przydadzą Ci się, w trakcie szukania swojej wymarzonej pracy.
Dowiesz się tutaj jakie są: wymagania pracodawców, obowiązki pracownika, oferty pracodawcy – czyli czym próbuję cię skusić twój przyszły szef, żebyś podjął u niego pracę, ile możesz zarobić pracując jako dietetyk, miejsca pracy w zawodzie dietetyk (kliniczny, sportowy, onkologiczny, dziecięcy, psychodietetyk, specjalista do spraw żywienia), czyli gdzie powinno trafić twoje CV.
Praca dietetyk Bydgoszcz
W artykule przeanalizowałem oferty pracy z całej Polski, skupiając się głównie na województwie kujawsko – pomorskim i mieście Bydgoszcz. Z kolei, klikając w ten link https://tomekskorczewski.pl/dietetyk-bydgoszcz/, możesz zobaczyć jak wygląda praca dietetyka podczas pierwszej wizyty pacjenta, w gabinecie dietetycznym.
Przykładowe strony, na jakich możesz znaleźć wyniki z ofertą: dietetyk Bydgoszcz praca
- https://pl.jooble.org/praca-dietetyk/Bydgoszcz
- https://www.pracuj.pl/praca/dietetyk;kw/bydgoszcz;wp
- https://megapraca.pl/praca-dietetyk/bydgoszcz
- https://dietetycy.org.pl/praca-dla-dietetyka/
- https://praca.money.pl/oferty-pracy/s/dietetyk/m/bydgoszcz/.
Czym zajmuje się dietetyk?
Dietetyk jest to osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Układa plany dietetyczne zarówno dla pojedynczej osoby, jak i różnych grup populacyjnych. Dietetyk promuje zdrowy styl życia. Porady dietetyczne udziela ludziom zdrowym oraz chorym. Zapewnia pomoc w ułożeniu jadłospisu i jego koordynowaniu w czasie leczenia. Jego rady i zalecenia powinny uwzględniać tryb życia, płeć, wiek i stan zdrowia pacjenta.
Dietetyk uwzględnia wpływ żywności na funkcjonowanie organizmu. Zna wartość odżywczą produktów spożywczych, orientuje się w technologii produkcji potraw oraz zdaje sobie sprawę z utraty składników odżywczych zachodzących w trakcie przygotowania żywności i jej przechowywania.
Obowiązki na stanowisku pracy
Obowiązków na stanowisku pracy, jako dietetyk jest bardzo dużo. Wśród nich możesz spotkać takie, które są wymagane także w innych zawodach. Nie wszystkie z poniższych będziesz musiał wykonywać w jednym konkretnym miejscu pracy. W zależności gdzie się zatrudnisz, takie będziesz miał obowiązki. Poniżej podaję czynności, jakie z bardzo dużym prawdopodobieństwem będziesz mógł realizować.
- Alergeny – pisanie alergenów
- Analiza składu ciała Bydgoszcz – umawianie na badanie i przeprowadzanie analizy składu ciała wraz z interpretacją wyników
- Artykuły – pisanie artykułów związanych z odżywianiem, dietetyką oraz odchudzaniem
- Badania – zlecanie badań lekarskich oraz ich interpretacja
- Budżet – realizacja planowanego budżetu
- Cel – nastawienie na realizacje celu
- Dieta – bilansowanie diet znajdujących się w ofercie firmy – dobieranie i przygotowywanie indywidualnych diet dla każdego pacjenta – wprowadzanie diet do systemu oraz na stronę internetową – analizowanie jakości diet – bieżąca analiza kaloryczności diet – modyfikowanie istniejących diet – nadzór nad właściwym doborem diet – ustalanie diet w porozumieniu z lekarzem dla poszczególnych pacjentów – liczenie makroskładników w dietach (białka, tłuszcze, węglowodany) – udzielanie porad w wyborze diety
- Dokumentacja – prowadzenie niezbędnej dokumentacji (żywieniowej) – przygotowanie dokumentów produkcyjnych na kuchnię
- Doradztwo – doradzanie w zakresie realizacji diet, w zakresie odżywiania
- Edukacja – działalność edukacyjna
- Facebook – obsługa grup wsparcia na facebooku – prowadzenie facebooka
- Food cost – wyliczanie food costu
- Jadłospis – dbanie o sezonowość wprowadzanych jadłospisów oraz najwyższą jakość dań – omawianie z pacjentami zasad stosowania jadłospisu – przygotowywanie indywidualnych jadłospisów na podstawie przeprowadzonego wywiadu żywieniowego – układanie diet zgodnie z wytycznymi, standardami poradni – dostosowywanie jadłospisów do różnych poziomów kaloryczności oraz diet według ewentualnych wykluczeń – bilansowanie jadłospisów – dobór diety pod indywidualne preferencje, styl życia – kompleksowe planowanie jadłospisów
- Klient – kontakt mailowy oraz telefoniczny z klientami – rozwiązywanie bieżących problemów oraz zapytań klientów – pomoc klientom w doborze diet – prowadzenie klientów procesie zmiany nawyków żywieniowych – stały kontakt z klientem wewnętrznym oraz zewnętrznym – wsparcie klientów w procesie zmiany nawyków żywieniowych
- Konsultacje dietetyczne (diagnostyczne) – prowadzenie konsultacji dietetycznych (diagnostycznych) – obliczanie PPM, CPM – przeprowadzanie konsultacji online z klientami firmy
- Kontakt – kontakt z działami dietetycznymi – kontakt z przedstawicielami handlowymi
- Koszty – kalkulacje kosztowe i optymalizacja cen menu
- Kuracje – prowadzenie kuracji dietetycznych zgodnych ze standardami poradni
- Marka – dbałość o wizerunek marki – kreowanie pozytywnego obrazu produktów marki
- Marketing – organizowanie i prowadzenie działań marketingowych polegających na pozyskiwaniu nowych klientów
- Materiały – przygotowywanie materiałów dla klientów – przygotowywanie materiałów merytorycznych dla pacjentów – udział w tworzeniu materiałów merytorycznych dla marki – tworzenie materiałów edukacyjnych, promocyjnych (artykuły, krótkie teksty pisane)
- Media społecznościowe (social media) – pisanie treści na potrzeby mediów społecznościowych według ustalonych tematów – tworzenie postów na facebook, instagram – umiejętność tworzenia reklam – czynna aktywność w social mediach
- Menu – przygotowanie menu tygodniowego, miesięcznego i kwartalnego – przygotowywanie menu pod sesje zdjęciowe, filmy promocyjne – tworzenie menu w porozumieniu z szefem kuchni/dietetykiem – kreowanie menu – uzupełnianie menu na stronie internetowej
- Motywacja – motywowanie do osiągania założonych celów podopiecznych
- Newsletter – pisanie treści na potrzeby newslettera – tworzenie newsletterów
- Opinia – opiniowanie w sprawach dotyczących żywienia pacjentów
- Pacjenci – zdobywanie zaufania pacjentów – utrzymanie i pozyskiwanie nowych pacjentów – dietetyczna obsługa pacjentów online – przygotowywanie zaleceń żywieniowych – stały kontakt z podopiecznymi na czacie – prowadzenie konsultacji video – opieka nad pacjentami – budowanie bazy pacjentów
- Plany dietetyczne – nadzór nad aplikacjami, które je tworzą
- Pomaganie – pomaganie innym robiąc, to co jest twoją pasją
- Posiłki – analiza założeń kaloryczności posiłków – codzienna kontrola nad produkcją posiłków i ich jakością – nadzorowanie gramatury i kaloryczności posiłków – pełna kontrola nad wydawaniem posiłków – nadzór nad pakowaniem posiłków według diet – wyliczanie wartości odżywczych w posiłkach – zamawianie oraz sprawowanie nadzoru nad zaopatrzeniem oraz stanem jakościowym posiłków – modyfikowanie istniejących posiłków oraz wprowadzanie nowych
- Produkcja – sprawdzenie produkcji pod kontem dietetycznym
- Produkt – kontrola jakości wypuszczanych produktów
- Projekty – udział w projektach dietetycznych
- Promocja – aktywne uczestnictwo w akcjach promocyjnych i innego rodzaju wydarzeniach (na terenie województwa kujawsko – pomorskiego, miasta Bydgoszcz i okolic) – zaangażowane uczestnictwo w akcjach, konkursach i promocjach
- Przepisy – wprowadzanie przepisów do programu, przeliczanie ich kaloryczności – wyszukiwanie oraz tworzenie nowych przepisów
- Punkt dietetyczny (gabinet, poradnia, placówka) – efektywne kierowanie działalnością placówki – dbanie o prawidłowe funkcjonowanie poradni – dbanie o wizerunek placówki
- Raport – raportowanie – pisanie krótkich raportów i podsumowań z wykonanych zadań
- Receptury – kompleksowe planowanie receptur – opracowywanie receptur nowych potraw – uzupełnianie księgi receptur – współpraca przy tworzeniu nowych receptur
- Rejestracja – przeprowadzanie rejestracji telefonicznej
- Reklamacje – obsługa zgłoszeń reklamacyjnych
- Relacje – budowanie trwałych i przyjaznych relacji z klientami/pacjentami
- Składy – pisanie składów
- Sprzedaż – realizacja planów sprzedażowych
- Strony internetowe – prowadzenie stron www
- Suplementacja – dobór suplementacji do potrzeb klienta
- Surowce – kontrola kosztów surowców
- Szkolenia – prowadzenie szkoleń, kursów w Bydgoszczy (z odchudzania i zdrowego żywienia), webinarów,
- Środki przekazu – tworzenie materiałów w różnych środkach przekazu – tworzenie wpisów dietetycznych na bloga
- Towar – zamawianie towaru według zapotrzebowania
- Warsztaty – prowadzenie warsztatów żywieniowych i prelekcji
- Wizyty – prowadzenie wizyt w oparciu o dokładny wywiad żywieniowo – medyczny – prowadzenie wizyt według standardu ustalonego przez gabinet
- Współpraca – ścisła współpraca z innymi działami firmy (biuro obsługi klienta, cukiernia, kuchnia ciepła, zimna, dział logistyki, marketingu, dział produkcyjny) – profesjonalna współpraca z pacjentami oparta na zaufaniu i wsparciu – współpraca z klientami/pacjentami zgodna ze standardami firmy
- Wykłady – prowadzenie wykładów
- Zalecenia – egzekwowanie przekazywanych zaleceń – przygotowywanie indywidualnych zaleceń dla pacjentów
- Pracownicy (zespół pakujący) – nadzorowanie zespołu pakującego
- Żywienie – planowanie, organizowanie oraz sprawowanie kontroli nad właściwych żywieniem hospitalizowanych pacjentów.
Wymagania pracodawców
- Canva – znajomość programu Canva
- Catering – mile widziane doświadczenie w pracy w cateringu
- Cel – nastawienie na cel
- Chmura – praca w chmurze (dokumenty, multimedia)
- Czas – praca pod presją czasu
- Dania – pomysły na zdrowe i pyszne dania
- Dietetyka – znajomość zasad dietetyki – znajomość dietetyki ogólnej, sportowej, szpitalnej
- Doświadczenie – doświadczenie w pracy na stanowisku dietetyka Bydgoszcz lub innym podobnym (konsultacje indywidualne, pisanie treści edukacyjnych, przygotowywanie jadłospisów, zaleceń) – mile widziane doświadczenie w handlu, obsłudze klienta – doświadczenie w cateringu dietetycznym (w szczególności w układaniu jadłospisów dla diet: mięsna, wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, bezlaktozowa– doświadczenie w pracy z pacjentem – co najmniej 2 letnie doświadczenie w zawodzie dietetyk zdobyty w przeciągu ostatnich lat, potwierdzone na piśmie – doświadczenie w szybkim przeliczaniu kaloryczności potraw – doświadczenie na stanowisku dietetyka w żywieniu zbiorowym – mile widziane doświadczenie w pracy w szpitalu – minimum 1 rok doświadczenia zawodowego we współpracy z firmą cateringową w zakresie układani diet/posiłków oraz koordynacji ich realizacji
- Drukarka fiskalna – obsługa drukarki fiskalnej
- Dyspozycyjność
- Działanie – samodzielność w działaniu – skuteczność w działaniu
- Empatia – empatia i otwartość względem różnych pacjentów
- Entuzjazm – chęć do pracy i zdobywania nowych umiejętności
- Fotografia – umiejętność tworzenia fotografii kulinarnej (podstawy – resztę nauczymy)
- HACCP – znajomość HACCP
- Inicjatywa – inicjatywa w wykonywaniu powierzonych zadań
- Jadłospis – praktyczna umiejętność układania jadłospisów
- Języki obce – znajomość języka angielskiego na poziomie B1
- Klient – nienaganny kontakt z klientem
- Komunikacja – stosowanie mowy korzyści oraz odpowiedniej komunikacji z klientem/pacjentem
- Komunikatywność
- Konsekwencja – konsekwencja w dążeniu do wyznaczonego celu
- Kontakty – łatwość nawiązywania kontaktów
- Kreatywność
- Kultura osobista – wysoka kultura osobista
- Ludzie – przyjemność z pracy z ludźmi
- Marka/wizerunek – zaangażowanie w rozwój marki – dbałość o tworzenie pozytywnego wizerunku firmy – dbałość o tworzenie pozytywnego wizerunku firmy
- Marketing – swoboda w działaniach marketingowych, znajomość marketingu online
- Materiały – umiejętność tworzenia materiałów merytorycznych o tematyce żywieniowej służących do promocji gabinetu
- Media społecznościowe – umiejętność w posługiwaniu się social media – otwartość na działania w social media – znajomość social media (FB, instagram, wpisy na blogu, youtube, linkedIn, twitter)
- Mobilność – własne auto
- Motywowanie – umiejętność motywowania pacjentów oraz pozytywne nastawienie do nich
- MS Office – obsługa pakietu biurowego MS Office (podstawowa znajomość)
- Nastawienie – pozytywne i pogodne nastawienie do życia oraz pacjentów poradni
- Nauka – łatwość uczenia się
- Obowiązkowość
- Odpowiedzialność – odpowiedzialność za opracowanie diety i zdrowie pacjenta
- Optymizm – zaraźliwy optymizm
- Organizacja – dobra organizacja czasu pracy
- Otwartość – na prowadzenie szkoleń i konsultacji online
- Perswazja – umiejętności negocjacyjne i perswazyjne
- Planowanie – systematyczność i dokładność w zakresie planowania i realizacji zadań
- Praca zmianowa – gotowość do pracy zmianowej
- Pracowitość
- Prawo jazdy – mile widziane prawo jazdy kategorii B
- Proaktywność
- Programy dietetyczne – mile widziane doświadczenie w obsłudze programów dietetycznych
- Przepisy – znajomość przepisów, w tym HACCP
- Relacje – łatwość nawiązywania relacji
- Rozwój – posiadać chęci rozwijania się w zakresie dietetyki, fotografii kulinarnej, odpowiedniego zarządzania sobą w czasie
- Samodzielność – umiejętność pracy na samodzielnym stanowisku
- Sanepid – aktualna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Sprzęt biurowy – dobra znajomość obsługi komputera i sprzętów biurowych
- Sumienność
- Sylwetka – sylwetka, która potwierdza, że to co robimy, jest jednocześnie tym, co robimy na co dzień w swoim życiu
- Szkolenia/kursy branżowe – będą dodatkowym atutem
- Terminowość – dbanie o dotrzymywanie terminów
- Trendy – znajomość trendów cateringowych i dietetycznych
- Uprawnienia – uprawnienia do wykonywania zawodu dietetyka potwierdzone na piśmie
- Uśmiech
- Wiedza – gotowość do aktualizowania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności – ogólna wiedza dietetyczna – ogólna wiedza z zakresu żywienia zbiorowego – umiejętność wykorzystania wiedzy teoretycznej w praktyce
- Wykształcenie – wykształcenie wyższe (minimum licencjat) – w trakcie studiów magisterskich (dietetyka i żywienie człowieka) – wykształcenie wyższe preferowane kierunki: dietetyka, technologia żywności i żywienie człowieka, psychodietetyka, chemia, biologia oraz inne pokrewne – wykształcenie średnie kierunkowe – wykształcenie z dietetyki lub gastronomii
- Zaangażowanie – w powierzone obowiązki
- Zadania – systematyczność i dokładność w zakresie planowania i realizacji zadań
- Zasady żywienia – znajomość zasad żywienia osób zdrowych i chorych oraz umiejętność ich wykorzystywania w tworzeniu planów żywieniowych
- Zespół – umiejętność pracy w zespole.
Twoja praca – co oferuje dla Ciebie twój nowy pracodawca?
- Atmosfera – miła atmosfera pracy
- Klienci – baza klientów do obsługi, zostanie przekazana dietetykowi przez gabinet
- Doświadczenie – zdobycie doświadczenia w prowadzeniu kuracji dietetycznych i pracy z klientem/pacjentem
- Firma – praca w rozwijającej się firmie
- Grafik – elastyczne godziny pracy – ilość godzin pracy zależna od preferencji, możliwości oraz chęci dietetyka
- Kwalifikacje – bezpłatne szkolenia specjalistyczne – ciągle podnoszenie kwalifikacji
- Miejsce pracy – dobrze urządzone i wyposażone w nowoczesny sprzęt
- Narzędzia – niezbędne narzędzia pracy (komputer, analizator składu cała itp.)
- Pakiety – pakiet socjalny – karta Multi Sport – możliwość przystąpienia do grupowego ubezpieczenia na życie – możliwość skorzystania z oferty Multisport, Luxmed – możliwość dołączenia do pakietu sportowego FitProfit – prywatna opieka medyczna Medicover
- Posiłki – darmowe lunche dla zespołu
- Praca Bydgoszcz – ciekawa i inspirująca praca – praca zdalna ze sporadycznymi obowiązkami w biurze
- Rozwój – możliwość rozwoju w zakresie dietetyki i gastronomii – możliwość rozwoju, zdobywania wiedzy i doświadczenia pod okiem doświadczonych specjalistów – rozwój zawodowy i podnoszenie kwalifikacji – szkolenia specjalistyczne z zakresu dietetyki na koszt firmy – możliwość awansu zawodowego – możliwość rozwoju zawodowego – perspektywa rozwoju – szkolenie wdrażające do pracy w gabinecie – liczne szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe
- Samodzielność – duża samodzielność w pracy i podejmowaniu decyzji oraz możliwość rozwoju z dalszym wzrostem zakresu działalności firmy – samodzielne stanowisko pracy
- Satysfakcja – satysfakcja z wykonywanej pracy – satysfakcja z efektów pracy
- Stanowisko – stanowisko w firmie o rozwiniętej strukturze
- Środowisko – przyjazne środowisko pracy
- Umowa – umowa o pracę (na pełen etat), umowa B2B, umowa zlecenie
- Współpraca – stabilna i długotrwała współpraca
- Wynagrodzenie – adekwatne do twojego doświadczenia, posiadanych kompetencji oraz osiąganych wyników – atrakcyjne wynagrodzenie (część stała + premia), (podstawa + premie od przychodów) – ustalane indywidualnie – wynagrodzenie zawsze na czas
- Koszty – zwrot kosztów dojazdu do miejsca pracy – zwrot kosztów doskonalenia zawodowego
- Zatrudnienie – stabilne warunki zatrudnienia
- Zespół – dynamiczny i przyjazny zespół – zgrany i młody zespół – zintegrowany zespół – pełne wsparcie zespołu – praca w doświadczonym, prężnie rozwijającym się zespole
Zarobki – ile zarabia dietetyk?
Zarobki dietetyka uzależnione są od wielu czynników. Najważniejszym z nich są pacjenci – im jest ich więcej, tym wyższe są zarobki. W tym momencie mógłbym zakończyć temat zarobków, bo wydaję się oczywistym, że im więcej mamy pracy, tym powinniśmy więcej zarobić (*Mam tutaj na myśli, osobę pracującą w standardowy sposób. Oczywiście można mieć mało pacjentów, a zarabiać bardzo dużo np. opiekować się kilka/kilkunastoma osobami, którym poświęcamy cały swój czas).
Jak w takim razie spowodować, aby pacjenci chętnie „pukali do naszych drzwi”? Podstawą jest profesjonalizm. Jedna zadowolona osoba z naszych usług, to kilka, kilkanaście lub może więcej pozytywnych rekomendacji. Nie ma lepszej reklamy niż zadowoleni pacjenci, będący dowodem skuteczności naszych działań. Mogę mówić dużo o odchudzaniu czy o innym temacie, ale jeżeli wiedzy teoretycznej, nie będę potrafił wykorzystać w praktyce, to nikt nie będzie chciał mnie słuchać, a tym bardziej skorzystać z mojej oferty.
Dietetyk zarabia również na szkoleniach, wykładach, pisaniu artykułów czy książek. Tutaj również im więcej osób skorzysta np. ze szkolenia tym wynagrodzenie będzie wyższe, im więcej książek trafi do odbiorców tym dietetyk więcej zarobi. Możliwości zarabiania jest jeszcze więcej: m.in. umowy sponsorskie, zarabianie na reklamach, sprzedaż produktów własnych lub firm partnerskich. Innym elementem wpływającym na naszą pensje jest miejsce zatrudnienia. Inaczej zarabia się u kogoś, a inaczej u siebie. Jeżeli myślisz o naprawdę dużym wynagrodzeniu, to nie pozostało Ci nic innego, jak otworzyć własną firmę.
Podsumowując, zarobki wahają się w szerokim zakresie. Nie będę podawał konkretnej kwoty, może to być zarówno płaca minimalna, jak i dużo powyżej średniej krajowej.
Praca dla dietetyka Bydgoszcz – ile zarabia?
Trudno udzielić odpowiedzi na to pytanie. Czynników wpływających na zarobki jak zobaczyliście powyżej jest bardzo dużo. Tendencja jest jednak taka, że im większe, bogatsze miasto, tym ceny usług dietetycznych są wyższe. Oczywiście mam na myśli średnie ceny usług. Porównując te same usługi w Warszawie i Bydgoszczy, więcej zarobi dietetyk ze stolicy. Oczywiście koszty pracy też są inne. Dietetyk może pracować za pomocą Internetu, wówczas miejsce wykonywania działalności nie ma takiego znaczenia.
Miejsca gdzie możesz pracować
Dietetyk w Polsce czy w Bydgoszczy znajdzie wiele miejsc pracy. Są to zarówno placówki publiczne, jak i prywatne. Jestem przekonany, że w przeciągu następnych lat, tych miejsc będzie zdecydowanie więcej. Gdzie najlepiej pracować? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Każdy punkt ma swoje plusy i minusy. Wydaję mi się, że najlepiej dążyć do samodzielności i otworzyć własną firmę. Na początku trzeba liczyć się ze sporymi wydatkami, ale jak wszystko pójdzie po naszej myśli, to z roku na rok zarobki będą coraz większe.
Własna działalność, to nie tylko pozytywy, to także mniej przyjemne chwile. Własna firma, to nielimitowany czas pracy, nieustanne myślenie nad jej rozwojem, niekiedy praca od rana do wieczora. Nie każdego takie coś satysfakcjonuje. Wiele osób chce pracować po 8 godzin, a po wyjściu z pracy mieć wolną głowę i o niej nie myśleć. Poniżej podaję listę miejsc w Bydgoszczy i Polsce (o zatrudnieniu, działalności za granicą wspomnę innym razem), gdzie możesz pracować na stanowisku dietetyk. Zastanów się w którym miejscu praca będzie dla Ciebie najbardziej przyjemna.
- centra sportowe i kluby fitness
- firmy cateringowe (catering dietetyczny)
- hotele, sanatoria
- instytuty naukowo-badawcze
- kliniki dermatologiczno – kosmetyczne
- placówki odnowy biologicznej
- placówki żywienia zbiorowego np. restauracje
- poradnie i gabinety dietetyczne
- punkty ze zdrową żywnością
- szkoły, żłobki, przedszkola
- szpitale (np. Szpital Wojskowy na ulicy Powstańców Warszawy 5, 85-681 Bydgoszcz)
- urzędy administracji publicznej
- własna działalność
- zakłady opieki zdrowotnej
Pracownik – Jakimi cechami powinieneś się charakteryzować?
O wszystkich cechach nie będę wspominał (większość z nich przytoczyłem już powyżej), ale wymienię moim zdaniem te najważniejsze:
- umiejętność słuchania, współpracy,
- cierpliwość,
- komunikatywność,
- optymizm,
- dobra organizacja pracy,
- szczerość i uczciwość,
- umiejętność wyznaczania celów.
Podsumowanie – perspektywy zawodowe
Dietetyk we współczesnym świecie odgrywa coraz bardziej znaczącą rolę. Jest to związane z coraz większą ilością osób borykających się z chorobami oraz złymi nawykami żywieniowymi. Otyłość i nadwaga jest powszechnie występująca, a szacuję się, że osób z nadmierną masą ciała będzie przybywać. Ponadto pozostałe choroby cywilizacyjne rozpowszechniają się (również) w zastraszającym tempie, dlatego dietetycy będą potrzebni.
Wykształconych specjalistów będzie przybywać. Obserwując ostatnie lata, kształcenie w zawodzie dietetyk stało się bardzo popularne. Kierunek „dietetyka” otworzyło wiele uczelni wyższych, zarówno tych publicznych, jak i prywatnych. Z drugiej strony społeczeństwo zaczyna interesować się zdrową żywnością. Polacy chcą poprawić swój sposób żywienia, zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą. Obserwuję się modę na zdrowy tryb życia.