Restauracja Bydgoszcz

restauracja bydgoszcz

tomekskorczewski.pl » Restauracja Bydgoszcz


Znajdziesz tutaj wszystkie restauracje w Bydgoszczy w podziale na dzielnice i osiedla miasta. Jeżeli jakieś miejsce pominąłem, to proszę daj znać. Nowych restauracji w Bydgoszczy zarówno przybywa, jak i ubywa, dlatego co jakiś czas będę aktualizował poniższą listę. Podziału administracyjnego Bydgoszczy dokonałem na podstawie strony: dzielnice i osiedla Bydgoszcz.

Artykuł kieruję do: pracowników gastronomii (kucharz, kelner, pomoc kuchenna, kierownik restauracji, dietetyk oraz osób na innych stanowiskach), konsumentów, klientów bydgoskich punktów gastronomicznych, osób szukających pracy oraz do wszystkich interesujących się rynkiem gastronomii – w mieście Bydgoszcz.

W artykule umieściłem przykładowe menu oraz ranking – najlepsze bydgoskie restauracje.

W zestawieniu nie uwzględniam, takich miejsc jak: pizzeria, bar, bar mleczny, bistro, naleśnikarnia, „zapiekarnia” (tak, tak z taką nazwą, też możecie się spotkać), pierogarnia, fast-foody, kebaby, burgery, kawiarnie, herbaciarnie, cukiernie, McDonald’s, Burger King, KFC i inne podobne miejsca. O tych punktach napiszę w osobnych artykułach.

***Znajdziesz tutaj też dodatek, w postaci wykazu restauracji w pobliżu Bydgoszczy (np. w Osielsku, Białych Błotach, Lisim Ogonie, Żołędowie)

Zaczynamy – Restauracja Bydgoszcz – czyli bydgoskie restauracje podzielone według dzielnic i osiedli

restauracje w Bydgoszczy według dzielnic i osiedli

Akademickie

Osiedle wchodzi w skład Nowego Fordonu.

  • Uniwersytecka (Zakład Usług Gastronomicznych Waldemar Lewicki) ul. gen. W. Andersa 1

Babia Wieś

  • Łuczniczka ul. Toruńska 59
  • Talerz Pro Omnis (bistro plus) ul. Toruńska 59
  • Karczma Polska ul. Żupy 2

Bajka

———-

Bartodzieje

  • Kresowianka ul. Fordońska 21
  • Montenegro ul. Kołobrzeska 26
  • Telimena ul. Fordońska 15
  • Adagio ul. Gajowa 43

Bartodzieje Małe

———-

Biedaszkowo

———-

Bielawy

  • Bajeczna (znajduję się w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym) ul. Chodkiewicza 44

Bielice

Zaliczane są do tak zwanego Górnego Tarasu.

———-

Błonie

  • Szafran ul. Szubińska 32

Bocianowo

  • Tako Sushi ul. Chodkiewicza 19B/u1
  • Wietnamska Sajgon ul. Chocimska 14
  • Lotos ul. Gdańska 109
  • Londynek ul. Świecka 8

Brdyujście

  • Wiślana ul. Wiślana 22

Bydgoszcz Wschód

  • Greeks ul. Fordońska 116
  • Pod Dębem ul. Fordońska 102
  • Restauracja Hotel Pomorski ul. Fordońska 112
  • Restauracje, punkty gastronomiczne w Galerii Pomorskiej ul. Fordońska 141 (np. North Fish, Olimp, restauracja orientalna Rong Vang)

Czersko Polskie

———-

Czyżkówko

  • Mchicken ul. Filtrowa 27
  • Smaki Dzieciństwa Agat Hotel ul. Nad Torem 17

Dolny Taras

Obejmuję 11 osiedli (Babia Wieś, Bocianowo, Osiedle Leśne, Stare Miasto, Zawisza, Bartodzieje, Bielawy, Bydgoszcz Wschód, Okole, Skrzetusko, Śródmieście). Nie podaję restauracji dla tej dzielnicy miasta Bydgoszcz, tylko dzielę ją na osiedla i tam je wymieniam.

Dzielnica muzyczna w Bydgoszczy

  • No 1 ul. Stanisława Staszica 1
  • Kuźnia ul. Gdańska 67
  • Meluzyna Restaurant & Wine ul. Gdańska 50

Eskulapa

———-

Flisy

———-

Fordon

W skład Fordonu wchodzą osiedla: Eskulapa, Akademickie, Przylesie, Bohaterów, Bajka, Szybowników, Sielskie, Wyszogród, Tatrzańskie, Kasztelanka, Stary Fordon, Nad Wisłą, Niecponie, Powiśle, Pałcz, Niepodległości, Zofin, Łoskoń, Mariampol, Górny Taras. Restauracja Bydgoszcz Fordon – w większości znajdziesz w wymienionych osiedlach.

Glinki

———-

Górny Taras

Składa się z 17 osiedli: Szwederowo, Kapuściska, Wzgórze Wolności, Jary, Wilczak, Zimne Wody, Bielice, Czersko Polskie, Wyżyny, Błonie, Górzyskowo, Glinki, Łęgnowo, Łęgnowo Wieś, Biedaszkowo, Wypaleniska

Górzyskowo

———-

Jachcice

———-

Janowo

———-

Jary

———-

Kapuściska

  • Tango ul. Wojska Polskiego 23

Kasztelanka

  • Malibu ul. Swobodna 5

*nie jestem do końca pewien, czy osiedle Kasztelanka obejmuje Malibu

Las Gdański

———-

Łęgnowo

———-

Mariampol

———-

Miedzyń

  • restauracja w hotelu Wodnik ul. Nakielska 86

Miedzyń w Fordonie

———-

Myślęcinek

  • Gościniec Soplica ul. Gdańska 181
  • Karczma Kujawska ul. Konna 14
  • Pałac ul. Konna 10
  • Parkowa ul. Gdańska 173/175
  • Leśna Przystań ul. Hipiczna, Myślęcinek – Leśny Park Kultury i Wypoczynku
  • Pod Lwem ul. Szosa Gdańska 6

Nad Wisłą

———-

Nowy Fordon

  • Restauracje w Auchan Bydgoszcz Fordon ul. Mariana Rejewskiego 3

Okole

———-

Opławiec

———-

Osiedle Bohaterów

———-

Osiedle Leśne

  • Grecka Pireus ul. Gdańska 208
  • Leśna ul. Czerkaska 11

Osiedle Niepodległości

———-

Osiedle Tatrzańskie

  • Villa Tatrzańska ul. Pelplińska 13

Osowa Góra

———-

Pałcz

———-

Piaski

———-

Plątnowo

———-

Północny Pas Rekreacyjny

Obejmuję 3 osiedla: Myślęcinek, Rynkowo, Las Gdański

Prądy

  • Gościniec nad Strugą ul. Augustyna i Romana Trägerów 12
  • Restauracja Hotelu Best Inn ul. Łochowska 69 *nie jestem do końca pewien, czy to Prądy

Przylesie

———-

Rynkowo

———-

Sielskie

———-

Siernieczek

———-

Skrzetusko

  • 97 ul. Marii Skłodowskiej Curie 10A
  • Pasza ul. Marii Skłodowskiej Curie 14
  • Ogniem i Mieczem ul. Michała Kleofasa Ogińskiego 22
  • LAN – Wok & Café ul. Jagiellońska 57
  • Osiedlowa ul. Marii Skłodowskiej Curie 34B

Smukała

———-

Stare Miasto w Bydgoszczy

  • Pizza i Gitara ul. Stary Port 9
  • Luizjana ul. Długa 27
  • Jatki 6 ul. Jatki 6
  • King Fu Fusion ul. Jatki 2
  • Karramba ul. Stefana Batorego 1
  • Katarynka ul. Niedźwiedzia 3
  • Karczma Młyńska ul. Mennica 1
  • Karafka Winebar & Restaurant ul. Jatki 3
  • Tentego Cafe & Restaurant ul. Podwale 15
  • Sowa Restaurant ul. Mostowa 4
  • Xoxo ul. Mostowa 1
  • PodWałek ul. Podwale 12
  • Kuchnia ul. Jatki 7
  • Port 13 ul. Stary Port 13
  • New China Town Wok&Sushi Kuchnia Fusion ul. Magdzińskiego 4
  • Apteka Restauracja & Koktajlbar ul. Niedźwiedzia 11
  • Migavka ul. Długa 22
  • RuBaRu restauracja indyjska ul. Magdzińskiego 10
  • Prywatka ul. Stary Rynek 15 – 21
  • Kuchnia orientalna Saigon ul. Długa 62
  • Ratuszowa ul. Długa 37
  • Przystań Bydgoszcz ul. Tamka 2
  • Sphinx ul. Stary Rynek 20
  • Kuchnia by Marcin Szukaj ul. Grodzka 4
  • Scoria ul. Stary Port 15
  • La Rosa – food wine & friends Pl. Kościeleckich 3
  • Maestra ul. Marszałka Ferdynanda Focha 5
  • Bolero Restaurant In Holiday Inn ul. Grodzka 36
  • Mama ul. Poznańska 12

Stary Fordon

  • Dwór Orzechówka ul. Fordońska 397

Szwederowo

  • Cztery Pory ul. Piękna 13

Szybowników

———-

Śródmieście

  • Restauracje w Bydgoskim Centrum Finansowym ul. Jagiellońska 1 (Art Sushi by Kurkuma, Bierhalle oraz inne)
  • Olgierd ul. Świętojańska 21
  • Co ul. Hetmańska 38
  • Rong Vang ul. Jagiellońska 30
  • Restauracja Czosnek i Oliwa ul. Grudziądzka 33
  • Weranda ul. Księdza Stanisława Konarskiego 9
  • Restauracje w Centrum Handlowym Focus w Bydgoszczy ul. Jagiellońska 39-47 (North Fish, Bierhalle, Top Lunch i inne)
  • Warzelnia Piwa ul. Poznańska 8
  • No 1 Restaurant & Wine Bar ul. Staszica 1
  • Naturalna ul. Pomorska 48
  • Falla ul. Gdańska 26
  • Czarny Diament ul. Ks. Stanisława Konarskiego 9
  • 3V6 ul. 3 Maja 6 City Hotel
  • Villa Calvados ul. Księdza Piotra Skargi 3
  • A’Favela ul. Plac Wolności 7
  • Barzza ul. Gimnazjalna 8
  • 52 City Dinner ul. Gdańska 24
  • Buongiorno ul. Gdańska 27
  • Hotel Mercure ul. Marszałka Focha 20
  • Restauracja Focus Premium Pod Orłem ul. Gdańska 14
  • Villa Secesja ul. Gdańska 18
  • Spiżarnia ul. Zbożowy Rynek 9
  • Zatoka ul. Świętego Floriana 6a
  • Tom-Mar ul. Plac Piastowski 17

Wilczak

  • Przy IV Śluzie, Park Hotel ul. Wrocławska 3

Wypaleniska

———-

Wyspa Kanałowa

———-

Wyżyny

Na osiedlu Wyżyny nie znalazłem restauracji. Nie biorę pod uwagę McDonald’s, pizzerni, bistra czy chińskiej patelni.

Wzgórze Wolności

  • Restauracje znajdujące się w Centrum Zielone Arkady, na ulicy Wojska Polskiego 1 (np. Kuchnia Marche, Kurkuma wok&sushi, North Fish, Sphinx, Asiahung)
  • Sushi Garden Fushion Restaurant ul. Toruńska 76

Zachodnie i północnozachodnie osiedla willowe

Składa się z 10 osiedli: Czyżkówko, Jachcice, Miedzyń, Osowa Góra, Prądy, Flisy, Janowo, Opławiec, Piaski, Smukała Dolna

Zawisza

  • Hotel Maraton ul. Powstańców Warszawy 13
  • restauracja na stadionie Zawiszy w Bydgoszczy ul. Gdańska 163

Zawiśle

———-

Zimne Wody

———-

Zofin

———-

Żółwin

———-

Ranking restauracji w Bydgoszczy – najlepsze lokale

ranking najlepszych restauracji w bydgoszczy, lokale

Ranking Restauracja Bydgoszcz – marzec 2022 (na podstawie ocen z Google)
* w zestawieniu uwzględniłem restauracje, które mają powyżej 500 opinii

  1. Ocena 4,7: Czosnek i Oliwa, Gościniec Soplica
  2. Ocena 4,6: Luizjana, Karafka, Falla, Buongiorno, Karczma Rzym, King Fu Fusion, Pizza i Gitara, Kuchnia by Marcin Szukaj, Maestra
  3. Ocena 4,5: Ogniem i Mieczem, La Rosa, Kuchnia, Katarynka, Tentego, Karramba, Dolce Vita, Dwór Orzechówka, Kresowianka

Ranking Restauracje w Bydgoszczy – marzec 2022 (pod względem ilości opinii z Google)

  1. Czosnek i Oliwa 3 tys.
  2. Karczma Rzym 2,7 tys.
  3. Warzelnia Piwa 2,6 tys.
  4. Karczma Młyńska 2,2 tys.
  5. Karramba 2,1 tys. oraz Pizza i Gitara 2,1 tys.
  6. Sowa 2 tys.
  7. XOXO 1,9 tys.
  8. Luizjana 1,7 tys.
  9. Katarynka 1,6 tys.
  10. Gościniec Soplica 1,5 tys.
  11. Ogniem i Mieczem 1,4 tys.; New China Town 1,4 tys.
  12. Lotos 1,1 tys. oraz Fanaberia 1,1 tys.
  13. Tentego 1 tys. oraz King Fu Fusion 1 tys.

Dodatek – restauracja w pobliżu Bydgoszczy

dodatek poza miastem, osielsko, białe błota

OSIELSKO

  • Chata Myśliwska ul. Szosa Gdańska 65 A
  • Memo at Home ul. Centralna 2
  • Hotel restauracja Tyrol ul. Kąkolowa 2 (obecnie restauracja Życie Gruzji)
  • Kuchnia Orientalny ThienLong ul. Szosa Gdańska 23
  • Grillownia Osielsko ul. Szosa Gdańska 50B
  • Hotel Pan Tadeusz ul. Szosa Gdańska 43
  • Chata Smaków ul. Szosa Gdańska 23
  • Kanwa Szosa Gdańska 49

BIAŁE BŁOTA

  • Karczma Grzybek ul. Nizinna 6/8
  • Sikalafą ul. Szubińska 87
  • Hotel – Restauracja Sylwana ul. Szubińska 87A
  • Euro – Hotel ul. Szubińska 93
  • Biesiadna ul. Sobótki 9
  • Motel Złota Karczma ul. Kruszyńska 3

NIWY

  • Zajazd Pod Grzybkiem ul. Szosa Gdańska 26

ŻOŁĘDOWO

  • Karczma Góralska Gazdówka ul. Szosa Gdańska 9
  • Czarny Koń ul. Szosa Gdańska 55 *uwaga!!! – prawdopodobnie restauracja jest zamknięta

WILCZE

———-

OSÓWIEC

  • Ugotowany Osówiec 138 Skrzyżowanie DK25 oraz DW244, (5 km od Bydgoszczy w stronę Koronowa)

KRUSZYN KRAJEŃSKI

  • Jadło Biskupinek ul. Łochowska 1

LISI OGON

  • Kultowa Kuchnia ul. Potulicka 47
  • Oshi Sushi Fushion ul. Toruńska 1/5

MUROWANIEC

———-

NIEMCZ

———-

OSTROMECKO

  • Ostromecka ul. Bydgoska 8

LIPINKI

  • Song ul. Łochowska 2

PAWŁÓWEK

  • Karczma Rzym ul. Grunwaldzka 309
  • Dwór Hulanka Pawłówek 6

Menu – co możesz spotkać w menu bydgoskich restauracji

menu restauracja bydgoszcz, bydgoskie dania i potrawy

W tym miejscu znajdziesz menu bydgoskich restauracji w podziale na różne kategorie. W menu nie uwzględniam cen i wielkości porcji, ponieważ są one różne w zależności od lokalu. Ponadto w karcie dań nie biorę pod uwagę napojów (np. kawa, herbata, napoje słodzone, wody mineralne, soki, koktajle, napoje alkoholowe). W Bydgoszczy znajduję się wiele restauracji i wybierając się do jednej z nich, z dużym prawdopodobieństwem natrafisz na pozycje z poniższej karty. W zestawieniu podaję po kilkanaście/kilkadziesiąt dań dla każdej grupy.

Przystawki na zimno i gorąco

przystawki na zimno i gorąco

* Dodatki do przystawek (np. pieczywo, masło), ewentualnie sposób przygotowania (np. smażenie, pieczenie) oraz inne informacje znajdują się w nawiasach ( ).

  • kawior z pstrąga

(placek ziemniaczany, kwaśna śmietana)

  • klopsiki z łososia

(w zalewie octowej)

  • śledź

(tatar ze śledzia, panierowany w occie, z cebulką i jabłkiem, w oleju z dodatkami, po flisacku, sos tatarski, z pieczonymi ziemniakami, oliwa, pieczywo, z kremem musztardowym, z marynatą słodko kwaśną, z jabłkiem i gorczycą, z majonezem estragonowym, majonez paprykowy, kwaśna śmietana, po kaszubsku z rodzynkami, oliwa koperkowa, ziemniak z grilla, pumpernikiel)

  • tatar z łososia

(majonez koperkowy, z sosem Wasabi, z awokado, ogórkiem, kaparami, chrzanem, kawior z pstrąga)

  • śliwka

(grillowana zawinięta w boczek, sos miodowo – musztardowy)

  • wątróbka drobiowa

(z pieczonym jabłkiem, żółtko, z cebulą i pieczoną dynią, grzanka z mozzarellą, w miodzie, karmelizowana cebula, duszone kurki)

  • tatar wołowy/befsztyk tatarski

(chleb na zakwasie, masło, pieczywo, chrupiący topinambur, marynowane grzyby, z grzankami, majonez z lubczykiem, kiszona rzodkiewka, grzanka z boczkiem i kiszoną kapustą, z musem z sardynek, ogórkiem, cebulką i majonezem chrzanowym, ogórek kiszony, siekana cebula, żółtko, kapary)

  • rostbef wołowy

(przygotowany metodą sous vide, mini sałatka, oliwa tymiankowa, grzanki czosnkowe)

  • deska/plater serów

(regionalnych, z owocami i konfiturami)

  • deska mięs

(pieczonych)

  • plater wędlin

(regionalnych, z własnej wędzarni)

  • przegrzebki

(smażone z kukurydzą, emulsją sojową i koprem włoskim, z sosem chimichurri, z pikantną salsą z pomidora, w sosie z białego wina)

  • krem ziemniaczany

(z wędzonym pstrągiem i maślanką)

  • ślimaki

(pieczone z masłem, pietruszka, czosnek)

  • krewetki

(w emulsji maślanej, cukinia, z oliwą paprykową, czosnek, pietruszka, seler naciowy, w sosie z białego wina, zapiekane z serem feta i pomidorami, w śmietanie z białym winem, czosnkiem i pietruszką, z chilli i wędzoną papryką, w śmietanie z borowikami, w bekonie, z sosem Cajun, smażone z czosnkiem, podawane ze spaghetti, tatar z krewetek, koktajl z krewetek)

  • kalmary

(z dipem pomidorowo – czosnkowym)

  • kawior z jesiotra

(bliny gryczane, jajko, szczypiorek, szalotka)

  • kołduny litewskie

(zapiekane z serem)

  • szparagi

(z suszonymi pomidorami w sosie o smaku maślano – winnym)

  • kurki

(w śmietanie, podawane w cieście francuskim)

  • rydze

(w śmietanie)

  • boczniaki

(w chrupiącej panierce, smażone z czosnkiem)

  • carpaccio z polędwicy wołowej

(oliwa, kapary, cebula, oliwki, pomidory cherry, grana padano, rukola, cytryna, pieczywo, parmezan)

  • carpaccio z łososia

(parmezan, kapary, ogórek, krem balsamiczny)

  • carpaccio z buraka

(z kozim serem, orzechami oraz sosem malinowym)

  • placki ziemniaczane

(z sosami: czosnkowy, grzybowy)

  • placki dyniowe

(z wędzonym łososiem, serek chrzanowy)

  • podpłomyki

(wędzony ser, chorizo, mozzarella, ser pleśniowy, suszone pomidory, szynka włoska, gruszka, orzechy, miód, chilli, czerwona cebula, tymianek, oliwki, rukola, pomidorki koktajlowe)

  • gulasz z gęsich żołądków
  • bruschetta

(z pomidorami i bazylią, czerwona cebula, ze szpinakiem, gorgonzola, mozzarella, czosnek, śmietana, ser cheddar, z grzybami leśnymi)

  • hummus z cieciorki

(piklowane warzywa, pita, mieszanka sałat)

  • greczynki nadziewane
  • tapas
  • brioche szpinakowa

(zapiekana z mozzarellą, pesto bazyliowe, rukola, pomidorki cherry)

  • pieczywo

(czosnkowe, z tzatzykami)

  • sery

(camembert, z porostem i przerostem pleśniowym, panierowane, smażone, podawane z żurawiną, z grilla)

  • baty

(pieczone, sos czosnkowy)

  • gzik

(podawany z pieczonym ziemniakiem)

  • pierogi

(z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, z okrasą)

  • pasztety

(z kurzej wątróbki)

Sałatki

sałatki
  • sałatka caprese
  • z kurczakiem

(grillowany, pieczony, z sosami: czosnkowy, winegret, mango, z warzywami: sałaty, pomidor, papryka, ogórek, czerwona cebula, oliwki, rzodkiewka, kolendra, czarnuszka, awokado, żurawina, migdały)

  • cezar

(*z krewetkami, z kurczakiem, łososiem, wołowiną – polędwica)

  • z wątróbką

(z kurczaka, z gęsi, indycza, owoce: gruszka, jabłko, sosy: malinowy, mieszanka sałat)

  • z rostbefem

(pieczony rostbef, owoce, sos francuski)

  • z łososiem

(grillowany, pieczony, wędzony, z sosami: jogurtowy, z warzywami: cykoria, seler naciowy, sałaty, pomidory cherry, ogórek świeży, rzodkiewka, z jajkiem)

  • z kaszką

(pomarańcza, mozzarella)

  • z kuskusem i jajkiem
  • z serem i owocem

(sery: kozi, halloumi, pleśniowy, panierowany camembert, owoce: gruszki, żurawina, orzechy, sosy mango, jogurtowy, grzanki czosnkowe, awokado, dressing miodowy)

  • grecka
  • z buraka

(buraki marynowane, rukola, pomidorki cherry, ziarna słonecznika, ser kozi, mango, imbir, cebulka marynowana)

Zupy

zupy
  • zupa z czerwonej soczewicy
  • pomidorowa

(makaron)

  • barszcz

(uszka, krokiet mięsny)

  • krem z szyjek rakowych

(pasztecik)

  • krem z borowików

(grzanki, migdały, pesto)

  • borowikowa

(łazanki)

  • grzybowa

(kluski lane)

  • krem z dyni

(grzanki czosnkowe, oliwa chilli, pietruszka, pestki dyni, olej sezamowy)

  • rosół

(makaron, domowe kluski, kołduny)

  • rosół z perliczki

(kołduny jagnięce)

  • consomme z dyni
  • krem czosnkowy

(czosnek)

  • żurek

(kiełbasa biała, jajko, ziemniaki, jajko sadzone, ziemniaki smażone, puree z boczku)

  • krem z kalafiora

(szczypiorek)

  • flaki wołowe

(pieczywo, chorizo, pomidory)

  • krem z białych warzyw

(szczypiorek, boczniak, oliwa, grzanki, pietruszka)

  • czernina

(kluski szare, podroby)

  • parzybroda
  • boeuf stroganow
  • krem ze świeżego ogórka
  • zupa z owoców morza
  • krem marchewkowy
  • kurkowa

(szczypiorek)

  • krem ze szparagów
  • botwinkowa
  • krem pomidorowo – paprykowy
  • cebulowa

(grzanki)

  • chłodnik litewski
  • krem z soczewicy
  • barszcz ukraiński
  • krem z pieczonego buraka

(rukola, biały ser)

  • rybna

(z łososiem i sandaczem, z owocami morza)

  • zupa sezonowa, dnia
  • krem cebulowy
  • grochówka na wędzonce

(boczek, puree z ziemniaków, kiełbasa)

  • gulaszowa
  • krem z pieczarek
  • cytrynowa

(z mięsnymi kluseczkami)

  • krem pomidorowy

(z bazylią)

  • zupa serowa

(z szynką, klopsiki, parmezan, pomidor, grzanki czosnkowe)

  • krem z pieczonej marchwi

(z pomarańczą, imbirem, pestki dyni)

  • krem z porów
  • krem z kiszonej kapusty
  • krem z brokułów
  • warzywna
  • krewetkowa
  • krem z buraków

Dania główne bydgoskiej gastronomii

dania główne

Drób:

  • pierś z kurczaka/indyka

(smażona, pieczona, gotowana, w cieście, duszona, grillowana, sosy: kurkowy, serowy, porowo-szpinakowy, w potrawce, w winie, w szynce parmeńskiej, z ananasem i żółtym serem)

  • kotlet de volaille

(z masłem, z masłem czosnkowym)

  • kotlet słoneczny z kurczaka
  • eskalopki w sosie śmietanowym
  • kurczak curry
  • roladka drobiowa

(sosy: śmietanowo – winny, ze szpinakiem, z serem feta)

  • Filet z kurczaka nadziewany/faszerowany

(sosy: bazylikowy, mozzarellą, kurkami, zawinięty boczkiem)

  • wątróbka drobiowa

(z kurczaka, indyka, jabłko, cebula)

  • skrzydełka

(doprawione na ostro)

  • kaczka/pierś z kaczki

(pieczona, jabłko: w karmelu, karmelizowane buraczki, sosy: żurawinowy, wiśniowy, pomarańczowy, zapiekanka ziemniaczana, mus jabłkowy, jabłko, śliwki, puree z groszku, mus wiśni)

  • udko z gęsi

(sos z pieczonych owoców)

  • pierś z gęsi

(z sosem śliwkowym)

Wieprzowina:

  • kotlet schabowy

(z kością)

  • schab nadziewany/faszerowany

(sosy: grzybowy, farsz: ziołowo-serowy, szpinak, borowiki)

  • schab panierowany

(jajko sadzone, z kością, zapiekany z serem)

  • karkówka

(pieczona, sosy: własny, BBQ)

  • policzek wieprzowy

(puree selerowe, warzywa grillowane)

  • żeberko

(pieczone, w miodzie, kwaśna cebula, puree z marchwi, sos BBQ, wędzone ziemniaki)

  • polędwiczka wieprzowa

(smażona, sous vide, grillowana, w sosie: kurkowym, tymiankowo – mustardowy, winegret, serowym, bekonowy, borowiki, puree chrzanowe, miód, chilli, zawinięta w boczek)

  • golonka

(duszona w piwie, sosy: piwno – musztardowy, cebula z musem chrzanowym)

  • eskalopki

(sosy: śmietanowy, czosnkowy, śmietanowo – parmezanowy)

  • bitki wieprzowe/wołowe
  • stek

(polędwica wołowa, antrykot, rostbef, stek wieprzowy, karkówka, sosy: pieprzowy, sos grzybowy, czosnkowy, serowy, paprykowo – pieprzowy chimichuri, z czerwonego wina, whiskey, sos BBQ , masło czosnkowe, zielony pieprz, tzatziki, demi – glace, pikle,)

  • polędwica chateaubriand

(sosy: berneński)

  • medaliony z polędwicy wołowej

(sosy: serowy)

  • zraz wołowy

(z boczkiem wędzonym, sosy: własny, chrzan)

  • policzek wołowy

(w sosie własnym)

  • ozory wołowe

(sosy: chrzanowy, winny, krem z buraka)

  • ligawa wołowa

(cebula perłowa, demi – glace)

  • bitki wołowe

(cebula, ogórek kiszony)

  • rumsztyk wołowy

(kurki, podsmażona cebulka)

  • cielęcina sous vide

(udziec cielęcy, sosy: ziołowy)

  • sznycel cielęcy

(jajko sadzone, konfitura z żurawiny, cytryna)

Baranina:

  • gicz jagnięca

(mięso grillowane, zioła, czosnek)

  • kotleciki jagnięce
  • gulasz z mięsa baraniego

Mięso grillowane:

  • pierś z kurczaka, polędwiczka wieprzowa w boczku, rostbef, masło czosnkowe, sos kurkowy

Ryby:

  • ryba

(dorsz, sandacz, pstrąg, halibut, łosoś, okoń morski, turbot, jesiotr, tuńczyk; smażona, gotowana na parze, pieczona, duszona, grillowana, w cieście piwnym, sosy: cytrynowy, koperkowy, holenderski, grzybowy, buraczano – chrzanowy, z kukurydzy, w sosie krewetkowo – winnym, kurkowy, teryiaki, podawany z warzywami z grilla, glazurowana marchewka, dynia pieczona, szpinak, migdały, puree musztardowo – chrzanowe, puree z zielonego groszku, puree z batatów, tagliatelle szpinakowe, karmelizowana brukselka, wino, masło, pieczywo, warzywa korzenne)

  • śledzik w śmietanie

Owoce morza:

  • mule

(gotowane, białe wino, czosnek, chilli)

  • krewetki

(smażone, flambirowane, oliwa z czosnkiem, masło czosnkowo – pietruszkowe, oliwa, wino, chorizo)

  • kalmary

(smażone, w cieście, oliwki)

  • ośmiornica z grilla

Inne:

  • gyros
  • szaszłyki
  • raki gotowane
  • makarony

(rigatoni, tagliatelle, spaghetti a’la carbonara, penne, sosy: boloński, serowy, pomidorowy, parmezan, filet z kurczaka, orzechy włoskie, pomidory cherry, rukola, szpinak, krewetki, śmietana, białe wino, polędwica wołowa)

  • pierogi

(leniwe, z kaczą, z kapustą i grzybami, z kurkami, z łososiem, z mięsem, z salami i żółtym serem, ruskie, ze szpinakiem i sosem serowym, z kaszanką, z owocami, pistacjowe, z serem twarogowym na słodko, posypka z ciastek, okrasa, z warzywami grillowanymi i tofu, sos słodki chilli)

  • placki

(ziemniaczane, cukinii, z kaszy i warzyw, gulasz, ogórek, kwaśna śmietana)

  • placek po węgiersku
  • kotleciki jarskie

(z kapusty, ze szpinakiem i parmezanem)

  • kasza z warzywami
  • krokiety z kapustą i grzybami
  • leczo
  • zapiekanki warzywne
  • roladki z cukinii z farszem
  • pieczona papryka

(faszerowana: warzywa)

  • risotto

(z grzybami, z borowikami, oliwa truflowa, czarna soczewica, z owocami morza)

  • czarna soczewica z warzywami
  • bigos

(podawany z ziemniakami i pieczywem)

  • kaszanka
  • gołąbki

(wegetariańskie, mięsne, z dorsza)

  • naleśniki

(sosy: szpinakowy, budyniowy, truskawkowy, z twarogiem)

Dodatki

dodatki frytki
  • ziemniaki: gotowane, pieczone, smażone, puree ziemniaczane, w mundurkach, talarki, ćwiartki ziemniaków, frytki, frytki steak house, frytki z batatów, kopytka, kluski śląskie
  • kasze: gryczana, pęczak, ryż
  • strączkowe: soczewica: czarna, czerwona
  • kluski: francuskie, półfrancuskie, kluski szare, kluski ziemniaczane, lane
  • puree: z różnych warzyw
  • inne: krążki cebulowe
  • warzywa: gotowane/na parze, pieczone, blanszowane, grillowane, panierowane, buraki glazurowane, buraczki zasmażane, marchewka z groszkiem, kapusta kiszona: gotowana, zasmażana, buraczki, kapusta czerwona gotowana, modra kapusta, szpinak, kapusta pak-choi, jarmuż, rukola
  • surówki: z marchwi, z kapusty: białej, kiszonej, pekińskiej, z poru, z selera, mix sałat z warzywami, z surowego buraka, mizeria

Desery

desery
  • sernik

(sernik mascarpone, maliny na gorąco, bita śmietana, polewa czekoladowa, beza, maliny)

  • jabłecznik/szarlotka

(lody, bita śmietana, cynamon, na gorąco)

  • ciastko czekoladowe/fondant czekoladowy

(bita śmietana, puree z mango, owoce sezonowe)

  • czekoladowe brownie

(jagodowa konfitura)

  • bezy z owocami

(owoce: banan, truskawki, mascarpone)

  • suflety

(czekoladowe, lody: waniliowe)

  • tartaletki

(z jabłkami, z owocami)

  • tarta cytrynowa
  • naleśniki na słodko

(w sosie pomarańczowym, z powidłami, zapiekane z musem)

  • musy

(z mango, owoce, sorbet cytrynowy)

  • creme brulee

(z wiśniami, puree śliwkowe)

  • lody

(lody: waniliowe, śliwkowe, czekoladowe, truskawkowe, z czarnej porzeczki, sorbety, z malinami na gorąco, z adwokatem i kruszoną bezą, bita śmietana, gorące wiśnie)

  • lodowe ciasteczka
  • eton mess
  • panna cotta
  • salatka owocowa
  • owoce flambirowane

(czerwone wino)

  • gruszka w sosie waniliowym
  • strudel jabłkowy
  • tiramisu
  • trufle czekoladowe
  • chłodnik z białej czekolady
  • puddingi

(z sosem waniliowym)

Menu dziecięce/dania dla dzieci/menu małych smakoszy

menu dla dzieci, dania dziecięce
  • rosół z kurczaka

(kluski, marchewka)

  • zupa pomidorowa

(ryż, makaron)

  • zupa owocowa
  • pulpeciki

(w sosie pomidorowym)

  • pierś z kurczaka

(panierowana: w bułce tartej, kokosie, płatkach kukurydzianych, sezamie)

  • kotlecik mielony
  • nuggetsy
  • faworki drobiowe
  • kotlet dewolaj
  • ryby

(smażone, pieczone, panierowane, grillowane)

  • makarony

(sosy: pomidorowy, ser, pomidory koktajlowe, z kurczakiem)

  • placki ziemniaczane

(ze śmietaną, cukier)

  • naleśniki

(na słodko, z nutellą, z owocami: banany, truskawki, jagody, maliny, jogurt naturalny, posypki, z serem twarogowym)

  • knedle z owocami
  • pierogi

(na słodko)